Radio Dein Viikon debatti penkaisi kunnolla kahden poliittisen nuorisojärjestön näkemyksiä kolmesta teemasta: kansanryhmää vastaan kiihottamisen laittomuudesta, kiintiöpakolaisista ja kehitysavusta. Näkemyksistään saapuivat väittelemään vasemmistonuorten pääsihteeri Mai Kivelä ja kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Mikko Laakso. Debatistit olivat eri mieltä lähes kaikesta, niin myös vihapuhelainsäädännön väitetystä positiivisesta syrjivyydestä.
Positiivisella diskriminaatiolla eli käänteisellä syrjinnällä tarkoitetaan toimintatapaa, jossa henkilöä tai ryhmää tuetaan erityistoimin, jos hän on muutoin vaarassa jäädä eriarvoiseen asemaan. Kokoomusnuoret vaativat viime viikolla voimaperäisesti julkisuuteen ponnistaneessa laajassa tavoiteohjelmassaan muun muassa, että laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tulisi poistaa. Heistä sekä kiihottaminen että kansanryhmä ovat turhan tulkinnanvaraisia termejä. He näkevät myös, että laki on luotu positiivisen syrjinnän työkaluksi.
– Me nähdään tässä ongelmallisena nimenomaan se epäselkeys, mutta myöskin se, että tässä on kaksoisstandardi. Jos mietitään vaikka Kiasmaan taideteos, jossa heitetään Raamattu vessanpyttyyn ja toinen taideteos, jossa sama tehdään koraanille. Kyllä mä väitän, että paljon suurempi äläkkä nousee siitä koraani-teoksesta. Mielestäni tämä on vaan hassua, että yhteiskunnassa vähemmistöä diskriminoidaan positiivisesti. Tämä heijastelee sellaista arvomaailmaa, jota me ei kannateta, Laakso linjaa painokkaasti.
Kristinuskon loukkaaminen on siinä mielessä vaikeampaa, että sen olemukseen kuuluu tietynlainen sietokyky vastarinnalle. Laakso näkee, että islamim kohdalla asia on täysin toisin. Laakso ei ole puoluetovereineen suojaamassa kristinuskoa lailla, vaan päin vastoin purkaisi lainsäädäntöä siellä, missä yleinen paheksunta hoitaa kontrollin lain sijasta.
– Jos heitetään esimerkiksi koraanit lattialle, niin ei kukaan edes voi tehdä niin. Se on poliittisesti täysin epäkorrektia tällä hetkellä. En tietenkään ketään kannusta tekemään niin, mutta minusta tällaistenkin tempausten pitäisi kuulua sananvapauteen, ja esimerkiksi islaminuskoiset ja hindut tai muun uskon edustajat eivät saisi nauttia mitään erityisasemaa yhteiskunnassa. Että heidän asiansa on suojatumpi ja heistä ei saa heittää läppää.
Vasemmistonuorten Mai Kivelä pitää ajatusta kansanryhmää vastaan kiihottamisen dekriminalisoimisesta pöyristyttävä, koska se antaisi hänestä selvän selkänojan rasismille. Laakson positiivisen syrjinnän arvostelua hän ei pidä aiheellisena.
– Nyt annat sellaisen kuvan, että kielletään kaikki (sananvapaus), vaikka niitä tuomioita on ensinnäkin annettu todella vähän. Puhutaan muutamista, jolloin tämä laki ei paina alas jotain taiteen tekemistä, Kivelä kuittaa.
Kuulet koko Viikon debatin uusintana vielä sunnuntaina klo 20 Radio Deissa sekä täältä koska vain.