Kolme seurakuntaa saman katon alle Joensuussa

 

Kanervalatalo on ollut helmikuun alusta asti kolmen joensuulaisen seurakunnan koti. Kuva: Leevi Launonen

Joensuussa harjoitetaan käytännönläheistä kristittyjen yhteyttä: adventtiseurakunta, cityseurakunta ja vapaaseurakunta toimivat nyt samoissa tiloissa.

Uusiin tiloihin viime kesänä muuttanut Joensuun cityseurakunta on saanut kaksi muuta seurakuntaa vuokralaisikseen. Kanervalataloksi kutsuttuun rakennukseen muutti ensin tammikuussa Joensuun adventtiseurakunta ja helmikuun alussa myös paikallinen vapaaseurakunta.

Molemmilla vuokralaisilla muuton taustalla ovat samat syyt: toiminnalle liian pienet tai sopimattomat tilat sekä sisäilmaongelmat.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Toimitilahanke on ollut vireillä jo useamman vuoden. Äkkilähtö vanhoista tiloista johtui kuitenkin esille tulleesta sisäilmaongelmasta, vapaaseurakunnan pastori Ari Urhonen kertoo.

Adventtiseurakunta menetti oman kirkkorakennuksensa kolmisen vuotta sitten toimintaansa laajentaneelle sairaanhoitopiirille. Tämän jälkeen sopivaa vuokratilaa on ollut vaikea löytää.

– Muutimme ensimmäisestä vuokratilasta pois, koska ihmiset alkoivat oireilla huonosta sisäilmasta. Jälkimmäiset vuokratilat olivat puolestaan liian pienet, adventtiseurakunnan pastori Veli Keronen selostaa.

Väliaikainen ratkaisu?

Vaikeus löytää sopivia ja sisäilmaltaan terveitä vuokratiloja oli myös cityseurakunnan rakennushankkeen taustalla. Kanervalataloa suunniteltaessa seurakunnalla oli mielessään tilan mahdollinen vuokraaminen ulkopuolisille esimerkiksi juhlakäyttöön.

– Emme silloin vielä ajatelleet, että rakennus voisi toimia seurakuntien yhteisenä kokoontumispaikkana, joten aivan tällaiseen käyttöön tätä ei ole mitoitettu. Katsotaan, millaista painetta se ajan kanssa tuo, johtava pastori Jukka Laamanen pohtii.

Hän viittaa ennen kaikkea eri seurakuntien viikkotoiminnan yhteensovittamiseen. Varsinaiset jumalanpalvelusajat on jo saatu sopuisasti kalenteriin: Adventtiseurakunnan jumalanpalvelus on perinteiseen tapaan lauantaiaamuna. Sunnuntaina vapaaseurakunta aloittaa kello 11.00 ja cityseurakunta jatkaa kello 16.00.

Kaikki seurakunnanjohtajat näkevät ratkaisun tilapäisenä. Sekä adventtiseurakunnalla että vapaaseurakunnalla on haaveissa omat toimitilat – ja mahdollisesti oma rakennusprojekti.

– Mutta mitään ei ole lyöty lukkoon. Voimme tässä rauhassa kerätä kokemusta ja selvittää, olisiko tämä varteenotettava myös pidempiaikaiseksi ratkaisuksi, Laamanen toteaa.

Yhteyttä ja eheytymistä

Pastorit näkevät toimitilaratkaisun käytännöllisenä osoituksena Joensuussa vallitsevasta erinomaisesta kristittyjen yhteydestä.
Joensuun vapaaseurakunnalle ja cityseurakunnalle yhteisiin tiloihin muutto on myös sovinnon ele. Kun cityseurakunnan perustajajäsenet kaksikymmentä vuotta sitten lähtivät vapaaseurakunnan yhteydestä istuttamaan uutta seurakuntaa, erkaantuminen koettiin seurakunnan repeämisenä.

Ari Urhonen kertoo seurakunnan käsitelleen vanhoja asioita sekä niiden herättämiä tunteita ja pelkoja avoimesti. Nyt tällaiseen yhteyteen oltiin jo valmiita.

– Kanssakäyminen on nyt pakostakin lisääntynyt ja sen myötä yhteys vahvistunut. Jukka Laamanen ja Cityseurakunta ovat ottaneet meidät lämpimästi vastaan, Urhonen kiittelee.

– Näyttää siltä, että parantumisen aika on tullut, Laamanen iloitsee.

(Teksti: Elina Rautio)