Kolme vuotta sotaa – Ukrainan helluntaikirkko jatkaa avustustyötään

 

Samalla kun maailmanjohtajat neuvottelevat Ukrainan kohtalosta, ukrainalaiset jatkavat arkeaan sodan keskellä. Vierailimme Ukrainassa tammikuussa.

Kun sota kolme vuotta sitten syttyi, Olena Prevarska, 30, joutui jättämään kotinsa Irpinin kaupungissa, jonka siviilien sinnikkäästä toiminnasta tuli nopeasti symboli ukrainalaisten vastavoimalle. Lähtiessään Länsi-Ukrainaan Olena menetti työnsä, ystävänsä, seurakuntansa ja koko entisen elämänsä. Silti hän rukoili, että saisi jäädä kotimaahansa auttamaan.

Kun vastaus viipyi ja jotenkin piti pärjätä, Olena päätti lähteä Saksaan etsimään työtä. Matkalla hän sai puhelun: häntä pyydettiin töihin juuri perustettuun kristilliseen avustusjärjestöön, Edobroon. Niin Olena palasi Ukrainaan ja pääsi osaksi nuorten uskovien tiimiä, joka organisoi apua eri puolille Ukrainaa Lvivin kaupunkiin perustetusta toimistosta käsin.

Sansa neliöb. 21.2.-20.3.
Vihreään toppatakkiin ja valkoiseen kaulahuiviin pukeutunut ruskeahiuksinen nainen seisoo keskellä puistotietä ja hymyilee.
– Olen onnellinen, että saan mahdollisuuden auttaa maatani. Juuri nyt paras paikka, missä voin olla, on siellä, minne Jumala minut haluaa. Koko maailmassa ei ole täysin turvallista paikkaa – paitsi se, johon Jumala on sinut asettanut, Olena Prevarska kertoo. Kuva: Arto Karvonen, Fida

Työssään Olena laatii rahoitushakemuksia ja raportoi työstä järjestön tukijoille, kuten Fidalle. Hän kiittää suomalaisia tuesta ja muistuttaa, että avuntarve jatkuu.

– Yhä harvemmat kansainväliset toimijat lahjoittavat Ukrainaan. Taloustilanne heikkenee, ja monet haavoittuvassa asemassa olevat, kuten pakolaiset ja eläkeläiset, kamppailevat selviytyäkseen. Unelmoimme rauhasta ja kehittyvästä Ukrainasta.

Avustusjärjestö Edobron perusti keväällä 2022 Ukrainan suurin helluntailiike, johon kuuluu yli 1 700 seurakuntaa. Monet seurakunnat olivat tehneet itsenäisesti avustustyötä sodan ensipäivistä alkaen, mutta tarvittiin koko kirkkokunnan kattava organisaatio, joka mahdollisti koordinoidun työn. Edobro toimii maanlaajuisesti ja keskittyy erityisesti alueisiin, joita sota on pahiten runnellut.

Joukko nuoria aikuisia ryhmäkuvassa avustusjäjestö Edobron toimistotiloissa, jonka perusti Ukrainan helluntaikirkko.
Ukrainan helluntaikirkon avustusjärjestön tiimi Lvivin kaupungissa tekee joka päivä työtä saadakseen apua sodan runtelemille alueille. Ukrainan avun rahoitus on globaalisti vähentynyt. Yhdysvaltain avustusvarojen leikkaukset vaikuttavat merkittävästi myös ukrainalaisiin järjestöihin ja monessa työ on keskeytynyt. Kuva: Ninarose Keltto, Fida

Apua eturintaman kyliin

Sakari Koivula, Fidan Ukrainan ohjelmakoordinaattori, on asunut Kiovassa vuodesta 2023. Tänään hän matkaa junassa kohti Lviviä. Koivula matkustaa usein junalla tapaamaan Fidan kumppaneita Itä- ja Länsi-Ukrainassa. Yöjuna Fidan hankealueelle Zaporižžjaan on sekin tullut tutuksi.

– En pelkää, mutta täällä täytyy hyväksyä elämä ilmahälytysten keskellä. Myös ohjus- ja drooni-iskut ovat mahdollisia missä vain, kertoo Koivula, jonka kodin lähelle Kiovassa osui hiljattain isku.

Lue koko reportaasi Fidan verkkosivuilta tai Ajassa-verkkolehdestä.