Vuosikymmeniä kestänyt Kolumbian sisällissota on mahdollista saada päättymään, mutta tie rauhan saavuttamiseksi on pitkä, neuvotteluihin osallistuva lähetystyöntekijä toteaa.
Kolumbian sisällissota on jatkunut jo yli 40 vuotta. Sodan päättymiseen tähtäävissä rauhanneuvotteluissa keskeiseen rooliin on noussut lähetystyöntekijä Russel Martin Stendal, joka vieraili maaliskuussa Suomessa Stefanus-Lähetys-järjestön kutsumana.
Stendal tapaa konfliktin osapuolia Kolumbian maaseudun syrjäisissä sissileireissä, hallituksen toimistoissa Bogotassa ja virallisten neuvottelujen näyttämönä toimivassa Kuuban pääkaupungissa Havannassa. 50 vuotta Kolumbiassa asunut Stendal on saavuttanut työllään niin sissipäälliköiden kuin Kolumbian poliittisen johdon ja armeijan luottamuksen.
Rauha kyetään saavuttamaan, lähetystyöntekijä uskoo.
– Neuvotteluissa on edistytty, mutta ei suurin askelin. Toukokuussa ovat seuraavat presidentinvaalit, eikä hallitus ole nyt valmis tekemään suuria päätöksiä vaan odottelee vaaleja. Luottamuksen säilyttäminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, ja siksi keskustelen säännöllisesti sekä armeijan että sissien johtajien kanssa.
– Monet sissit ovat tulleet Jeesuksen luo, ja he luovat elämällään realistisen mahdollisuuden sisällissodan päättymiseksi.
Toisen polven lähetystyöntekijä
Yhdysvalloissa syntynyt Stendal on juuriltaan pohjoismaalainen. Hän tuli vanhempiensa mukana Kolumbiaan 8-vuotiaana ja on jatkanut heidän raamatunkäännöstyötään Kolumbian maaseudulla.
Elokuussa 1983 helikopterilentäjäksikin kouluttautunut Stendal kidnapattiin hänen laskeuduttuaan syrjäiselle lentokentälle. Vasemmistolaiset FARC-sissit vaativat suuria lunnasrahoja ja sanoivat, että ellei vaatimuksiin suostuta, kaapattu teloitetaan joulupäivänä. Vankeusaikansa Stendal käytti kertomalla sisseille Kristuksesta. Rakkaudellinen julistus ja vangin käyttäytyminen vaikuttivat voimakkaasti alueelliseen sissipäällikköön. Viiden kuukauden jälkeen hänet vapautettiin selvästi aluksi vaadittua pienempää summaa vastaan.
– Kolumbiassa on nyt vaarallisempaa kuin koskaan. Uhka tulla kidnapatuksi on todellinen. Sisseillä on runsaasti vankeja, eikä kukaan tiedä heidän määräänsä. Heidän vapauttamisistaan neuvotellaan vilkkaasti, Stendal toteaa.
Radiolähetykset vaikuttavat
Stendal ja hänen vaimonsa Marina tekevät radiotyötä sissien hallitsemalla alueella.
– Kristillisillä radio-ohjelmilla on suuri merkitys maan evankelioimisessa. Toimintamme tällä alueella laajenee edelleen. Tiimiini kuuluu runsas sata henkilöä, ja useat heistä ovat entisiä sissejä. Esimerkiksi Helmer-niminen sissi tappoi useita pastoreita ja poltti kirkkoja. Armeija onnistui piirittämään hänen osastonsa. Helmeriä lukuun ottamatta kaikki miehet kuolivat. Hän piiloutui luolaan ja valmistautui tekemään itsemurhan. Silloin hän kuuli voimakkaan mutta rauhallisen äänen: ”No, no, no” (”ei, ei, ei”).
– Helmer antautui, ja kenraali soitti minulle: ”Täällä on sissipäällikkö, joka on tehnyt parannuksen”. Menin paikalle, ja kenraali antoi hänet minun vastuulleni. Helmer kasvoi kristittynä nopeasti, ja nyt hän on merkittävässä asemassa radiotyössämme.
Toiminta on saanut tukea niin Suomen Stefanus-Lähetykseltä kuin esimerkiksi Disney-yhtiöltä, joka lahjoitti järjestölle vastikään erittäin tehokkaan nykyaikaisen radiolähettimen.
Stendalin mukaan sissileireissä monet kaipaavat muutosta elämäänsä.
– Uskoon tulleet sissit jäävät aluksi pääsääntöisesti leireihinsä. Heidän on vaikea poistua, koska heidät tulkittaisiin pettäjiksi ja ammuttaisiin siihen paikkaan.
Stendalien Colombia Para Christo -järjestö evankelioi ahkerasti myös Venezuelan puolella olevia sissejä.
– Tilanne siellä menee nopeasti väkivaltaisempaan suuntaan. Raamattujen kysyntä on kuitenkin kovaa, ja radio-ohjelmiamme kuunnellaan sielläkin innokkaasti.
Itse asiassa koko espanjankielinen maailma tuntuu nyt olevan kiinnostunut evankeliumista, lähetystyöntekijä toteaa.