Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Kongon humanitaarisen avun hankkeessa jaettiin käteistä

 

Käteisen jakelu humanitaarisen avun välineenä on viime vuosina yleistynyt. Fida International toteutti vuonna 2019 ensimmäisen käteisjakelun Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kongossa noin 16 miljoonaa ihmistä on hätäavun varassa.

Kun kriisialueilla tarvitaan apua, on hätäapuna perinteisesti toimitettu ruokaa, telttoja, vaatteita ja lääkintätarvikkeita. Ihmisten tarpeet ovat kuitenkin yksilöllisiä: toinen tarvitsee ruokaa ja toinen vaatteita. Kun ihmisille annetaan tavaran sijasta käteistä rahaa, he voivat päättää itse, mitä eniten tarvitsevat. Raha on edullisempaa jakaa kuin tavara ja mahdollistaa suuremman läpinäkyvyyden avustusten kohdentamisessa ja seuraamisessa. Se luo myös paikallisia markkinoita ja toimitusketjuja auttaen siten talouselämää pääsemään vauhtiin.

Yksilölliset tarpeet avun keskiössä

Fidan kongolainen kumppani, CEPAC-kirkko, jakoi käteisrahaa 1 400 kotitaloudelle Kalemien alueella. Fidan hankkeessa työskentelevä Welongo Faizi kertoo, että asettamalla ihmisten yksilölliset tarpeet avustustoiminnan keskiöön voidaan varmistaa kaikille pääsy avun piiriin. – Käteisavustus tarjoaa ihmisille vapautta. He voivat käyttää rahan myös sellaisiin tarvitsemiinsa hyödykkeisiin, jotka eivät ole järjestöjen suunnitelmien puitteissa, Faizi toteaa.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Fidan avustushanke toimi vuonna 2019 neljässä pakolaisleirissä ja yhdessä paluumuuttajien kylässä Tanganyikan provinssissa, jossa 493 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan konfliktin seurauksena. – Tämä raha tuli todella tarpeeseen. Ostin sillä ruokaa ja vaatteita. Minulla ei aikoihin ole ollut mahdollisuutta ostaa itselleni mitään, kertoo 60-vuotias nainen Kikumben pakolaisleiriltä.

Elintärkeitä palveluja lapsille

 Fidan ja CEPAC-kirkon avulla yli 2 700 pakolaisleirissä asuvaa ihmistä sai viime vuonna psykososiaalista tukea, kuten hoitoa traumoihinsa. Apu suunnattiin seksuaalisen väkivallan uhreille, lapsisotilaille, vammaisille ihmisille ja orvoksi jääneille lapsille. Kalemiehin rakennettiin kaksi lapsiystävällistä keskusta, jonne lapset voivat tulla leikkimään turvallisesti. Lapsille järjestettiin päivittäistä ohjelmaa, kuten musiikkia, urheilua ja draamaa. Alueen leireillä ei ole aiemmin ollut tällaisia palveluja lapsille, ja Fidan apukin riitti vain kahdelle leirille. Vielä 12:ssa leirissä lapset tarvitsisivat psykososiaalisia palveluita.

Kuva: Hannu Happonen

Lue lisää Fidan työstä vuoden 2019 vuosikertomuksesta.

 
Fida artikkeli