Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Koptikristityt edelleen ahtaalla Egyptissä

 

Egyptin pääkaupungin Kairon keskustanäkymä. KUVA: Wikimedia Commons

Egyptin pääkaupungin Kairon mellakassa kuoli viime sunnuntai-iltana 24 ihmistä ja haavoittui 213. Sunnuntain yhteenotto alkoi tuhannen koptikristityn mielenosoituksesta, jossa nämä protestoivat syyskuussa kirkkorakennustaan vastaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi. Joidenkin uutislähteiden mukaan myös kristityt ovat käyttäytyneet mielenosoitustilanteessa väkivaltaisesti.

– Mielenosoituksiin, joissa on rauhallinen pyrkimys, osallistuu yleensä myös henkilöitä, jotka haluavat provosoida ja pyrkivät väkivaltaisuuksiin. Kristittyjen kärsivällisyys on varmasti maassa koetteilla. Maan hallinto ei ole kyennyt turvaamaan heidän tilannettaan, arvioi dosentti Timo Vasko.

Suurin osa kuolonuhreista on koptikristittyjä. Uutistoimistojen kirjeenvaihtajien mukaan osalla kuolleista on ampumahaavoja. Valtion television mukaan kuolleiden joukossa on kolme sotilasta.

Vasko muistuttaa, että uskonnolliset ryhmät ovat Egyptissä poliittinen asia.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– Virallisesti kristittyjen määräksi ilmoitetaan 10 prosenttia, mutta todellisuudessa heidän määränsä on merkittävästi suurempi. Kyseessä on poliittinen asia islamilaisessa maassa. Tilastot vääristävät tilannetta, ja tämä pitäisi oikaista. Egyptissä muslimi ei voi käytännössä kääntyä kristityksi. Uskonnonvapautta ei siis ole.

”Poliittista kaaosta varottava”

Vaskon mukaan kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisten oikeuksien voimaan saaminen Egyptissä tulee viemään aikaa.

– Uskon, että sotilashallinto pyrkii demokratian toteuttamisen suuntaan, mutta samaan aikaan on varottava poliittista kaaosta. Voimakkaat islamilaiset ryhmittyvät tietenkin myös pyrkivät käyttämään tilannetta hyväkseen ja ajamaan omia tarkoitusperiään. On myös tärkeää, ettei Israelin ja Egyptin tekemä rauhansopimus vaarannu tässä herkässä tilanteessa. Tilanne on edelleen maassa hyvin epävakaa. Rauhanomaisen muutoksen aikaansaamiseksi täytyy huomioida monipuolisesti kaikki tilanteeseen vaikuttavat tekijät, Vasko arvioi.

Egyptin väliaikaishallitusta johtavan Essam Sharifin mukaan Egypti on suurimmassa vaarassa sitten alkuvuoden, jolloin presidentti Hosni Mubarakin hallinto kaadettiin kansannousussa.

– Otimme sunnuntaina askeleen taaksepäin sen sijaan, että pyrkisimme rakentamaan modernin valtion terveelle demokraattiselle perustalle, Sharif kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Koptit ovat Lähi-idän suurin kristitty yhteisö ja samalla alueen suurin uskonnollinen vähemmistö. Heitä arvioidaan olevan Egyptissä 6 – 11 miljoonaa. Koptikristittyihin kohdistuneet hyökkäykset ja eri uskontoryhmien väliset väkivaltaisuudet ovat järkyttäneet maan turvallisuustilannetta viime vuosina.