Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Korona-aika on lisännyt kiinnostusta testamenttien tekemiseen

 

Kuvituskuva Istockphoto

Korona-aika on saanut yhä useamman suomalaisen varautumaan tulevaan tekemällä testamentin. 13. syyskuuta vietettävä kansainvälinen testamenttilahjoittamisen päivä Legacy Day muistuttaa testamenttaamisen mahdollisuuksista.

Koronaepidemia on saanut monet suomalaiset miettimään elämäänsä ja myös varautumaan sen päättymiseen. Tämä näkyy muun muassa siinä, että elämän tärkeät asiakirjat, kuten testamentti ja edunvalvontavaltakirja, halutaan hoitaa kuntoon.

– Kiinnostus testamentin tekemiseen on kasvanut. Tilastotietoja testamenttien määrästä ei kuitenkaan ole, sillä niitä ei tarvitse rekisteröidä, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff Nooa Säästöpankista.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Yleistymässä ovat myös testamenttilahjoitukset eli testamentin tekeminen jonkin yleishyödyllisen järjestön hyväksi. Järjestöjen edustajien mukaan testamenttilahjoitusten kantava ajatus on se, että pienikin lahjoitus tai testamentti on järjestölle arvokas.

– Korona-aikana halu auttaa on nostanut päätään. Myös erilaiset elämäntilanteiden muutokset – esimerkiksi sairastumiset tai lasten tai lastenlasten syntymä – muuttavat omaa arvomaailmaa. Eräs asiakkaani oli ollut pienestä asti mukana tietyn järjestön toiminnassa ja hänelle oli luontevaa tehdä testamenttilahjoitus samalle järjestölle.

Asiantuntija apuun

Suomessa perinnönjako menee perintökaaren mukaisesti. Testamentilla ei voida ohittaa rintaperillisten lakiosaoikeuksia ja lesken oikeuksia, mutta sillä voidaan vaikuttaa omaisuuden jakautumiseen ja perintöverotukseen sekä välttää perintöriitoja.

Testamentti on muotosidonnainen asiakirja, jonka on täytettävä lain mukaiset edellytykset. Se on kirjallinen asiakirja, johon kirjataan testamentin tekijän viimeinen tahto, aika ja paikka sekä testamentin tekijän allekirjoitus. Lisäksi tarvitaan kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset.

– Todistajien pitää olla yhtä aikaa läsnä, kun testamentti allekirjoitetaan. Heidän tehtävänsä on todistaa, että kukaan ei ole painostanut testamentin tekijää, että tämä on ymmärtänyt testamentin merkityksen ja että tämä on itse allekirjoittanut testamentin. Todistajien pitää olla esteettömiä eli esimerkiksi lapset, lastenlapset, puoliso, sisarukset tai sisarustenlapset eivät voi toimia todistajina, Jeremejeff muistuttaa.

Jotta testamentti varmasti täyttää lain vaatimukset, se on hyvä tehdä yhteistyössä asiantuntijan kanssa.

– Ei kannata käyttää esimerkiksi naapurin pohjaa tai etsiä pohjaa netistä, sillä siinä voi mennä väärille teille ja testamentin sisältö ei olekaan sitä, mitä on haluttu. Esimerkiksi käsitteet menevät helposti sekaisin ja puhutaan vaikkapa hallintaoikeudesta omistusoikeuden sijaan. Jos testamentin välttämättä haluaa laatia itse, se kannattaa vähintään tarkastuttaa asiantuntijalla ennen allekirjoittamista.

*

13.9. vietettävä Testamenttilahjoittamisen päivä kannustaa keskustelemaan omaisuuteensa kohdistuvista toiveista. Testamentti antaa tekijälleen mahdollisuuden tukea perinnöillä yleishyödyllisiä yhteisöjä.