Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Korona-aikana Healing Rooms -rukousklinikat ovat palvelleet uusin keinoin – Etärukouspalvelu ei ole paikkaan sidottu

 

Healing Rooms pop-up-rukousklinikka palveli Turun taiteiden yössä elokuussa 2021. Kuva: Healing Rooms Suomi

Healing Rooms -rukousklinikkatoiminta käynnistyi Suomessa 15 vuotta sitten. Vuosien kuluessa työ on laajentunut ympäri Suomea. Digipalvelujen käyttöönotto ja lasten varustaminen ovat työn uusimpia aluevaltauksia.

Healing Rooms -rukousklinikkatoiminta käynnistyi Suomessa 15 vuotta sitten. Korona-aikana otettiin käyttöön uudet digitaaliset palvelut.

Kun korona-aika alkoi, Healing Rooms -rukousklinikkatoiminnassa kehitettiin etärukouspalvelu, joka toimi ensin viestipalvelu WhatsAppin ja sittemmin Zoomin välityksellä.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Digitaalisten palvelujen kehittäminen on vienyt rukousklinikkatoimintaa harppauksin eteenpäin, kun fyysinen paikka ei enää sido rukoilijoita, eikä rukouspalveluun tulevia. Perinteistä rukousklinikkatoimintaa on korona-aikana voitu harjoittaa vain rajoitetusti, osa klinikoista on ollut koko korona-ajan suljettuina.

Suomen ensimmäinen Healing Rooms -rukousklinikka avattiin Espoon Leppävaarassa lokakuussa 2006. Sittemmin työ on levinnyt eri puolille Suomea. Toimivia rukousklinikoita on ollut enimmillään 33 Suomessa. Maailman pohjoisin klinikka toimii Muoniossa. Yhdysvalloista alkanut Healing Rooms -palvelutyö on levinnyt yli 80 maahan. Suomen Healing Rooms -työtä johtaa espoolainen pariskunta Markku ja Susanne Laitinen.

– Etärukouspalvelu on todettu todella hyväksi malliksi, koska se ei rajoita tulijoita. Palveluun voi osallistua, mistä tahansa, Susanne Laitinen kertoo.

Suomen Healing Roomsilla on käytössään myös asuntoauto, joka mahdollistaa liikkuvan, pop-up-rukousklinikan perustamisen esimerkiksi jonkin tapahtuman yhteyteen.

– Rukousklinikka ei ole vain joku paikka jossain, vaan olemme liikkeellä ja kohtaamme ihmisiä. Ideana on tavoittaa tämän ajan ihmisiä yhteistyössä seurakuntien kanssa, Markku Laitinen kuvailee.

Eväitä rukouspalveluun

Yksi merkittävä osa Suomen Healing Roomsin toimintaa on rukouskoulutus. Laitiset laskevat, että yhdistyksen toiminnan käynnistymisestä aina tähän päivään on koulutettu vajaat 4000 ihmistä.

– Koulutus on koettu voimauttavana ja rohkaisevana, Markku sanoo.

– Uskomme että koulutuksilla on ollut vaikutusta seurakuntaelämään, kun ihmiset ovat saaneet valmiuksia rukoukseen parantumisen puolesta. Healing Rooms -toiminnan alussa tavallisen kristityn rohkeus rukoilla parantumisen puolesta oli vielä aika marginaalista. Kulttuurin muutos on ollut merkittävä, Susanne arvelee.

Pandemian aikana myös koulutukset muutettiin digitaalisiksi. Syksyllä 2020 käynnistettiin ensimmäinen videoverkkokurssi, johon osallistui yli 50 ihmistä.

– Kerran viikossa kokoonnuimme yhteen harjoittelemaan rukousmallia. Tämän syksyn kurssilla eräs osallistuja kertoi, että kun oli rukoiltu erään ihmisen näön puolesta, tämän näkö oli parantunut välittömästi. Verkkokurssilla on ollut paljon parantumisia, Markku kertoo.

– Erään ihmisen unettomuus parani, kun hänen puolestaan rukoiltiin, ja hän on saanut nukkua ilman unilääkkeitä sen jälkeen.

Kuva Healing Rooms -koulutuksesta ennen koronapandemiaa. Korona-aikana koulutukset on toteutettu verkon välityksellä.

Puolivuosittain järjestettävät verkkokurssit on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita rukoilemaan parantumisen puolesta. Kurssin jälkeen on mahdollista hakea rukousklinikalle rukouspalvelutiimiin, Laitiset kertovat.

– Verkkokursseille on myös osallistunut ihmisiä, jotka ovat sen aikana tulleet uskoon, Susanne sanoo.

Uskomaton seikkailu

Laitiset summaavat kuluneita vuosia kiitollisina. Täysin tyhjästä he ovat rakentaneet palvelumuodon, joka on levinnyt ympäri Suomea ja on tavoittanut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Palvelutyössä on mukana satoja rukouspalvelijoita, jotka edustavat eri seurakuntia ja kirkkokuntia. Toimintaa on vahvasti yhteiskristillistä.

– Kun vastaat Jumalan kutsuun kyllä, et tiedä, mitä on edessä. Tulee sellainen seikkailu, ettei olisi uskonutkaan, Susanne toteaa kiitollisena, – 15 vuotta on toimittu pelkästään lahjoitusvaroilla. Kaikki nämä vuodet Jumala on pitänyt taloudellisesti ja muutenkin huolen. Se ei tarkoita, ettei olisi ollut välillä haastavaa.

– Tässä palvelutyössä emme rukoile vain fyysisten vaivojen parantumista, vaan ihmistä autetaan kokonaisvaltaisesti. Saamme palautetta, kuinka Jumala on vapauttanut peloista, ahdistuksesta tai masennuksesta. Se on korostunut viimeisen puolentoista vuoden aikana. Puolet rukousaiheista on muuta kuin fyysisiä sairauksia. On erilaisia elämän haasteita, joihin pyydetään Jumalan apua, Markku kuvailee.

Markku ja Susanne Laitinen johtavat Healing rooms -työtä Suomessa. Kuva: Sari Savela

Lasten varustaminen

Tulevaisuudessa Laitiset toivovat, että toiminta voisi laajentua entisestään. Suunnitelmissa on kehittää edelleen digitaalisia palveluja ja parantaa näkyvyyttä sosiaalisen median kanavissa. Jatkossa rukouspalvelua ja koulutuksia tarjotaan mahdollisuuksien mukaan myös eri kielillä. Myös lapsityötä on tarkoitus kehittää.

– Tutustuimme lapsityöhön vieraillessamme Kentuckyssa, USA:ssa. Sen jälkeen teimme lapsille suunnatun kurssin, jossa lapsia opetetaan rukoilemaan, Laitiset kertovat, – Lisäksi koulutamme aikuisia vetämään lasten rukoustiimiä.

Laitiset pitävät tärkeänä, että lapsia opetetaan tuntemaan rakastava taivaallinen Isä, joka haluaa olla lasten elämän apu ja turva, ja jolle voi kertoa kaikki asiat.

– Nykyajan lapset kohtaavat yhä enemmän ja aiemmin pelottavia yliluonnollisia ja antikristillisiä asioita.

Espoossa Healing Roomin yhteydessä toimii lasten tiimi, joka palvelee tulijoita. Rukoiltavaksi tulevilta kysytään, haluaako hän tulla lasten rukoiltavaksi. Lisäksi rukousklinikan aikuiset arvioivat, että rukoiltava ja rukousaihe soveltuu lasten tiimin palveltavaksi. Tiimissä on aina aikuinen paikalla.

– Lapset saavat toimia itselleen ominaisella tavalla esimerkiksi piirtäen rukouksiaan. Lasten työssä olemme panostaneet siihen, että luomme heille turvallisen ympäristön, jossa toimia. Annamme lasten olla lapsia, opetamme heitä ja rohkaisemme heitä toimimaan aktiivisesti, jotta voimme vielä nähdä sukupolven, joka uskoo ihmeitä tekevään Jeesukseen, Laitiset kertovat.