Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Korona heikentänyt isovanhempien ja lastenlasten vuorovaikutusta

 

Koronapandemia on rajoittanut ikäihmisten mahdollisuuksia kohdata läheisiään. Kuva: Shutterstock

Korona-aika on vaikeuttanut isovanhempien ja lastenlasten vuorovaikutusta, arvioi Tampereen seurakuntien perheneuvontatyön johtaja Heikki Syrjämäki.

– Isovanhemmilla voi olla merkittävä rooli sekä auttajina että tunnetasolla lapsille jo vauvaiästä alkaen. Korona-aikaan tuen antaminen tai vuorovaikutus ei ole ollut kuitenkaan itsestään selvää, on Tampereen seurakuntien perheneuvontatyön johtaja Heikki Syrjämäki huomannut.

Tampereen seurakunnissa on pantu merkille lapsenlapsien merkitys isovanhemmille.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista isovanhemmista osallistuu aktiivisesti lastenlastensa elämään. Ahkerimmin pitävät lapsenlapsiinsa yhteyttä niin sanotut suuret ikäluokat eli vuosina 1945–50 syntyneet. Suurin osa tähän ikäluokkaan kuuluvista isovanhemmista oli ennen koronaaikaa yhteydessä lapsenlapsiinsa lähes viikoittain. 80 prosenttia isovanhemmista osallistui myös lastenlastensa hoitoon ainakin silloin tällöin, kertovat Väestöliiton tutkimustulokset.

”Monelle lapsenlapsi antaa kokemusta elämän merkityksellisyydestä.”

– Monelle lapsenlapsi antaa kokemusta elämän merkityksellisyydestä ja elämänkokemuksen myötä myös tunnetasolla voi tavoittaa jotakin aivan uutta. Mitä se on mahtanut olla poikkeusaikana, Syrjämäki pohtii.

Perheiden jaksaminen ja selviytymismekanismit ovat erilaisia.

– Jotkut perheet ovat rajoituksien suhteen tarkempia kuin toiset. Miten isovanhemmat kunnioittavat perheiden toiveita ja ovat samalla tasapuolisia lastenlasten kesken? Onko apua alkuvaiheessa ollut uusille vanhemmille riittävästi saatavilla?  Miten on toimittu maskien kanssa? Mielenkiintoisia kysymyksiä riittää, Syrjämäki tietää.

Väestöliiton keräämän tutkimustiedon mukaan aktiivisimmat isovanhemmat ovat yleensä terveempiä kuin vähemmän osallistuvat isovanhemmat.

Suuri merkitys on myös isovanhempien asuinpaikalla – mitä suurempi maantieteellinen etäisyys, sitä vähemmän isovanhemmat ovat mukana lapsenlapsen elämässä. Väestöliitossa on havaittu myös isovanhempien eläköitymisen lisäävän aktiivisuutta lastenlasten hoitoa kohtaan.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)