Mitä korona tarkoittaa Iranin kristityille? Tässä on viisi asiaa, jotka sinun pitäisi tietää.
Iran on kärsinyt eniten koronaviruksesta heti Kiinan ja Italian jälkeen. Iran on myös maa, jossa on luultavasti maailman nopeimmin kasvava kotikirkkoliike.
1. Tilanne on todennäköisesti ilmoitettua huonompi.
Iranin viranomaiset ovat ilmoittaneet kirjoitushetkellä lähes 80 000 viruksen aiheuttamaa Covid-19-tartuntaa. Kuolemantapauksia on ilmoitettu 4869. Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että todelliset luvut ovat suurempia, koska monet ilmoitetuista tapauksista ovat valtion työntekijöitä. Kotikirkon johtaja kertoo meille: ”Me kuolemme täällä eikä kukaan näytä välittävän. Monet ihmiset ympärillämme sairastuvat ja joutuvat sairaalaan tai ovat kuolemassa.”
2. Koronan vastaisen taistelun takia vankilasta vapautuneiden 83 000 vangin joukossa oli vähintään seitsemän uskonsa tähden vangittua kristittyä.
Iranin vankilat ovat koronan kasvualusta. Varotoimenpiteenä Iranin viranomaiset vapauttivat (väliaikaisesti) 83 000 vankia. Ainakin seitsemän heistä oli vangittuna uskonsa vuoksi. Heidän joukossaan on nuori kristitty aktivisti Mary (Fatemeh) Mohammadi. Hän on sanonut Twitterissä ihmisten jatkuvan tuomitsemisen ja vangitsemisen koronan puhkeamisen aikaan olevan epäinhimillistä.
3. Vankien ennaltaehkäisevästä vapauttamisesta huolimatta ainakin kymmeneltä kristityltä on perusteettomasti kielletty vapautus.
Koska Iranin vankilat ovat koronan kasvualusta, Iranin YK:n ihmisoikeusneuvoston erityisraportoija Javaid Rehman on vaatinut kaikkien tällä hetkellä Iranissa pidettävien mielipidevankien vapauttamista. Siitä huolimatta ainakin kymmenen kristittyä on vangittu uskonsa vuoksi, eikä heitä aiota vapauttaa. Esimerkiksi Yousef Nadarkhanin ja kolmen muun vapautukset on hylätty epämääräisesti, vaikka heidän uudelleentutkintapyyntönsä on hyväksytty.
4. Kristityt ovat huolissaan työpaikoistaan.
Monet iranilaiset ovat menettäneet työpaikkansa kriisin vuoksi. Talous on kovassa kriisissä, sillä se oli jo valmiiksi heikko Yhdysvaltojen määräämien pakotteiden vuoksi. Kristityt, samoin kuin monet muut iranilaiset, ovat huolissaan tulevaisuudestaan. Joillain on vaikeuksia täyttää edes perheidensä perustarpeita.
5. Kristityt etsivät apua.
Vaikeasta tilanteesta huolimatta Iranin kristityt haluavat seurata Jeesusta ja palvella maataan. Yksi kirkon johtajista sanoo: ”Meillä oli tapana laittaa vapaaehtoisia tekemään voileipiä ja ruokkimaan katulapsia, jotka yrittävät ansaita rahaa perheen tukemiseksi tyhjillä vatsoilla. Mutta koronan puhkeamisen jälkeen meidän täytyi keskittyä hengityssuojainten ja puhdistusaineiden tarjoamiseen heidän suojelemisekseen.”
Toisen kotikirkon johtaja totesi: ”Teemme kaikkemme tarjotaksemme ruokapaketteja vanhuksille ja heikossa asemassa oleville, jotka eivät pysty menemään ulos näinä päivinä. Tuemme myös niitä, jotka ovat menettäneet työpaikkansa näissä vaikeissa olosuhteissa. Koko vuoden jaoimme hyvää sanomaa Kristuksesta naapureillemme ja yhteisöillemme; nyt meillä on mahdollisuus itse olla hyvä sanoma.”
Tule mukaan rukoilemaan muslimimaailman puolesta.