Pääkaupungissa Ulaanbaatarissa ihmiset kulkevat kaupungilla hengityssuojaimet kasvoillaan ja lapsia on lähetetty maaseudulle turvaan sukulaisten luo asumaan. Seurakunnat eivät kuitenkaan ole jääneet toimettomiksi.
Pelko koronaviruksen leviämisestä on johtanut Mongoliassa suuriin varotoimenpiteisiin. Kun tieto Kiinan Wuhanin maakunnan epidemiasta levisi julkisuuteen, Mongolian viranomaiset asettivat välittömästi voimaan merkittäviä viruksen leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä. Jo ennen tammikuun loppua noin 4600 kilometrin raja Kiinan kanssa suljettiin yksityisliikenteeltä, ja lentoliikennettä Kiinaan rajoitettiin. Lisäksi Mongoliassa suljettiin kaikki päiväkodit, koulut ja yliopistot. Lisäksi maa kielsi kaiken julkisen kokoontumisen maassa. Tämä vaikutti myös paikallisten seurakuntien toimintaan, sillä ne eivät ole saaneet kokoontua jumalanpalveluksiin tai muihin viikkotoimintoihin tammikuusta lähtien.
Sillä välin, kun koronavirus on levinnyt muun muassa Etelä-Koreaan ja useisiin Euroopan maihin, on Mongolia välttynyt tartuntatapauksilta. Tästä huolimatta varotoimenpiteitä kiristettiin edelleen helmikuun lopulla. Vuoden tärkein juhla, mongolialainen uusi vuosi, peruttiin ja ihmisiä kiellettiin vierailemasta sukulaistensa ja tuttaviensa luona kuten on normaalisti tapana. Raja Kiinaan on nyt suljettu kokonaan myös kaupankäynnin ja tavaraliikenteen osalta. Lentoliikenne Kiinaan, Etelä-Koreaan ja Japaniin on keskeytetty. Kaikkien Moskovan kautta maahan saapuvien ihmisten terveydentila tarkastetaan ennen lentokoneesta poistumista. Jopa Mongolian presidentti Khaltmaagiin Battulga matkasaattueineen joutui Kiinan valtiovierailunsa jälkeen lentokentältä suoraan kahden viikon kotikaranteeniin.
Seurakunnat eivät ole kuitenkaan jääneet uudessa tilanteessa toimettomiksi. Muutaman viikon kuluttua kokoontumiskiellon astuttua voimaan seurakunnat ympäri maata alkoivat lähettää Facebook-sivuillaan live-lähetyksiä sunnuntaisin pidettävien jumalanpalvelusten aikana. Ulaanbaatarin Säin medee -seurakunnan pastori Sainaa istuu sunnuntaisin klo 11 tietokoneensa ääreen ja on videoyhteydessä niihin seurakuntansa jäseniin, joilla on mahdollisuus käyttää tietokonetta ja Facebook-sovellusta.
Toivotettuaan kaikki osallistujat tervetulleeksi lähetykseen hän alkusanojen ja -rukousten jälkeen ohjeistaa kaikkia ottamaan Raamatut esille päivän tekstien lukemista varten. Sainaan perheenjäsenet lukevat tekstit vuorotellen, minkä jälkeen Sainaa pitää saarnan päivän evankeliumitekstistä. Videolähetys ei korvaa yhdessä vietettävää jumalanpalvelusta, mutta tarjoaa mahdollisuuden yhteyden kokemiseen ja antaa toivoa seurakuntalaisille siitä, että arki palaa takaisin normaaliksi jossain vaiheessa.
Kylväjän kahden kehitysyhteistyöhankkeen vertaistukitoiminta Mongoliassa on tällä hetkellä myös katkolla, vaikka muuten paikallinen henkilöstö on töissä normaalisti. Hekään eivät ole kuitenkaan välttyneet tiukan viranomaislinjan vaikutuksilta, sillä Mongolian sisäinen liikenne suljettiin uuden vuoden juhlaviikon ajaksi. Maakunnista toiseen ei päässyt liikkumaan busseilla tai yksityisautoilla ja maan pääkaupungin julkinen bussiliikenne pysäytettiin. Kylväjän Ulaanbaatarin paikallistoimiston väestä vain osa pääsi tuona aikana käymään normaalisti töissä toimistolla.
– Osalla meistä ei ole omaa autoa ja asuu niin kaukana toimistolta, että he eivät päässeet tuona aikana töihin toimistolle. Yksi meistä jäi jumiin toiseen maakuntaan, mutta on onneksi nyt päässyt takaisin kotiin, kun tiet maakuntien välillä avattiin uudestaan, paikallistoimiston talouspäällikkö Oyuna kertoo.
Tunnelma Ulaanbaatarissa on hiljainen ja odottava. Ihmiset kulkevat kaupungilla hengityssuojaimet kasvoillaan. Lapsia on lähetetty maaseudulle turvaan sukulaisten luo asumaan. Kouluikäiset ja opiskelijat suorittavat opintojaan kotoa käsin – joitakin oppitunteja lähetetään televisiolähetyksillä maanlaajuisesti, jotta kouluopinnot eivät jäisi ihan puolitiehen. Elokuvateatterit ja baarit ovat suljettuina. Yksi kaupungin sairaaloista on valmiina muuttumaan virustapauksia hoitavaksi karanteenisairaalaksi.
— Toivomme, että nämä toimet ovat riittäviä, ja maa, jolla on rajalliset mahdollisuudet hoitaa suurta määrää tartuntapotilaita, säilyy virusvapaana, Oyuna toteaa.