Helsingin keskustassa sijaitseva Herättäjä-Yhdistyksen opiskelijakoti Körttis on perustettu vuonna 1928. Pitkää historiaa juhlitaan vaelluksella Hietaniemen pimeille haudoille, juhlamessulla Vanhassa kirkossa sekä synkkien virsien illalla.
Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyöllä on syytä juhlaan. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna kunnioitettiin yhdistyksen nuorisotyön 50-vuotista matkaa Tampereella. Ja tulevana viikonloppuna on vuorossa Helsingissä 95-vuotias Körttikoti.
Herättäjä-Yhdistyksen opiskelija- ja musiikkisihteeri Anu Rask vieraili Radio Dein Herätys-aamuohjelmassa Mikael Juntusen ja Matias Villbergin vieraana tiistaina 31.10.2023 juhlaviikonloppujen välillä.
– Tampereella oli nuorisotyön 50-vuotisjuhlagaala täynnä nuoria. Meillä oli Aleksanterin kirkolla ensin kryptassa gaalatilaisuus, jossa oli juhlanäytelmä, viirien jakoa vastuunkantajille ja Jaakko Löytyn konsertti. Sunnuntaina oli vielä Pispalan kirkossa Jaakko Löytyn säveltämä Vähäväkisten juhlaveisuu eli messu, jota on nuorisotyössä paljon käytetty, Rask kertoo.
Anu Rask on ollut Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyössä vuoden alusta. Työstään huolimatta hän ei ole kolmannen polven körttejä, vaan tuli töihin yhdistykseen muualta.
– Olin kyllä ollut Aholansaaressa parilla riparilla. Ja teologiaa opiskellessa tutustuin moniin körtteihin ehkä sen takia, että he olivat rentoja tyyppejä, kivoja ja liberaaleja ja joiden kanssa jotenkin natsasi hyvin jutut.
– Ja sitten oli yksi opiskelukaveri, jonka tilalle tulin tähän. Hän sanoi, että hae, ja sain tähän keväällä sitten vihkimyksen.
Veisuukulttuuria ja yhdenvertaisuutta
Anu Rask viihtyy ja viehättyy Heränneestä kansasta. Hän sanoo, että körtteihin yhdistyy kiinnostavalla tavalla juureva veisuukulttuuri ja hiljentyminen virsien äärelle mutta myös maailmassa kiinni oleva avoin yhdenvertaisuus. Vaikka historiassa on ollut paljon konservatiivisuutta, tänään kyseessä on hänen mukaansa kirkon liberaalein herätysliike, kun ajatellaan sosiaali-eettisiä arvoja.
Matias Villberg toteaa, että ”armo kuuluu kaikille” on ydinviesti, joka tulee esiin, kun puhutaan körteistä ja herännäisistä. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
– Ehkä se lause jo selittää itsensä. Tykkään tässä körttiteologiassa ajatuksesta, että ihmisen ja Jumalan välillä ei hirveästi ole muita ihmisiä, jotka säätävät ja neuvovat ja sanovat, miten pitää olla, Anu Rask sanoo.
Yhteisöllistä asumista ja seuroja
Anu Rask kertoo, että 95 vuotta täyttävä Körttikoti eli ”Körttis” on opiskelijakoti legendaarisessa ja kauniissa punatiilisessä rakennuksessa Helsingin Ratakadulla ja Pikku-Roballa.
– Körttikodissa on 18 opiskelijapaikkaa, ja kaikki paikat on täytetty. Asukkaat ovat eri alojen opiskelijoita, mutta aikanaan 95 vuotta sitten koti perustettiin teologian opiskelijoiden asuntolaksi.
Pitkään kodissa asui teologimiehiä, sitten jaettiin erikseen naisten ja miesten puolet, mutta nyt ei jakoa enää ole.
– Siellä on vanhassa kivitalossa neljä huoneistoa, jotka ovat Herättäjä-Yhdistyksen omistuksessa. Niin sanotussa alatalossa on isot yhteiset tilat. Siellä on ruokasali, jossa nuoret syövät iltapalan arki-iltaisin.
Rask kertoo, että vuokraan kuuluva iltapala on palvelua, mutta se on myös osa yhteisöllisyyttä, jota kodissa halutaan rakentaa.
– Siinä on ajatus, että tämä ei ole vain joku vuokrakämppä, vaan tämä on yhteisö, johon tullaan asumaan.
Körttikodissa on myös kaksi kertaa kuussa seurat, joissa sekä asukkaat että ulkopuoliset voivat käydä.
Körttiksen hulvattomat festarit
Körttikodin 95-vuotiasta historiaa juhlitaan viikonloppuna körttityyliin hartaasti mutta rennosti ja hulvattomasti.
– Meillä on ihan valtavat festarit. Nauratti kun asukkaat laittoivat Instagramin stooriin mainosta siitä kaikesta, mitä on tulossa: että meillä on hauskat ja hulvattomat juhlat tulossa. Ja sitten se onkin täynnä kaikenlaista hautausmaakäyntiä ja synkkiä virsiä Manalassa. Sitten on juhlamessu Vanhassa kirkossa. Ylipäätään kuulosti ohjelma siltä, että se ei suinkaan ole hulvatonta. Mutta kyllä sanoisin silti, että se voi silti kääntyä melko hulvattomaksi, Rask arvelee.
Lauantain 4.11. ohjelmassa on perinteinen vaellus Hietaniemen hautausmaalle. Siellä opiskelijat vievät valoa pimeille haudoille, joissa ei ole kynttilöitä, ja laulavat tietysti Siionin virsiä.
– Sieltä mennään sitten Manalaan, missä on Markus Asunta bändeineen. Jami-meiningillä virsiä siellä veisaillaan, sieltä synkimmästä päästä. Meillä on siellä myyntitakuu, joten tulkaa sinne veisaamaan synkkiä virsiä ja ostakaa myös kaljaa, ettei tule takkiin, opiskelijasihteeri huolehtii.
Sunnuntaihin 5.11. herätään kuitenkin ajoissa ja vuorossa on Körttikodin kirkkopyhä Vanhassa kirkossa yhdessä Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Messu radioidaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:n kautta.
Anu Rask sanoo, että messuun ovat tervetulleita kaikki.
– Vanhalta kirkolta siirrytään vielä Körttikselle, missä on avoimet ovet. Siellä näkee, miten kodissa asutaan ja minkälaisia on meidän vastaremontoidut tilat. Sitten siellä on seurat, että pääsee myös tutustumaan seurakulttuuriin, Anu Rask lupaa.
Körttikodin viikonlopun koko ohjelma löytyy Facebookista ja Manalan Synkkien virsien ilta täältä. Katso myös Körttis Instagramissa.
Kuuntele haastattelu Dei Plus -palvelusta (Herätys 31.10.2023 kohdasta 1:54).