Kotimaa-lehden pitkä kaari viikkolehtenä päättyy, kun lehti uudistuu vuoden 2025 alussa kuukausilehdeksi

 

Kotimaa-lehti on ilmestynyt vuodesta 1905.

Kotimaa-lehti viettää ensi vuonna 120-vuotisjuhlavuottaan. Samalla lehti kokee valtavan mullistuksen, kun sen taival viikkosanomalehtenä tulee tiensä päähän.

Tammikussa 2025 Kotimaa-lehti ei enää ilmestyy viikkosanomalehtenä, vaan se vaihtuu kuukausittain ilmestyvään 84-sivuiseen aikakauslehteen.

Lehti perustelee uudistusta lukurauhalla. Kerran kuussa ilmestyvään lukupakettiin ehtii paneutua rauhassa ennen seuraavan numeron ilmestymistä. Aikakauslehtiformaatti on myös näyttävämpi ja paperiltaan laadukkaampi. Jatkossa ajankohtainen uutisointi keskittyy verkkoon Kotimaa.fi-sivustolle.

Kotimaa neliöb. 30.9.-6.10.

Todennäköisesti uudistuksen taustalla on myös taloudelliset syyt. Kotimaan levikki on muiden paperilehtien lailla laskenut, kun taas kustannukset ovat jatkuvasti nousseet. Kun lehden ilmestymistiheyttä harvennetaan, jakelu- ja painatuskustannuksia säästyy.

Kotimaalla on noin 79 900 lukijaa (KMT 2023). Lukuun sisältyy sekä painetun lehden että digilehden lukijat.

Vastaavanlaisen uudistuksen viikkosanomalehdestä harvemmin ilmestyväksi aikakauslehdeksi ovat aikaisemmin tehneet Sley-Median Sanansaattaja-lehti, Kansan Raamattuseuran Sana-lehti  ja vapaakirkollinen Suomen Viikkolehti. Edelleen viikoittain ilmestyviä kristillisiä sanomalehtiä ovat muun muassa Päivämies, Uusi tie –lehti ja Ristin Voitto.

*

Juttua muokattu 1.10. klo 9.54, viikkosanomalehtiin lisätty Ristin Voitto.