Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kotimainen pyhiinvaellusreitti kulkee Pernajasta Turkuun

 

Agricola-kävely päättyy Turun tuomiokirkoon.

Agricola-kävely on kolmatta kertaa järjestettävä kotimainen pyhiinvaellus. Sen reitti kulkee reformaattorin ja suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.  

Suomalainen Agricola-kävely kulkee vanhaa keskiaikaista eteläistä Kuninkaantietä pitkin kirkolta kirkolle siten kuin se teiden osalta on mahdollista.

Kävely ajoittuu kolmeentoista noin 20-30 km osuuteen. Pyhiinvaellusreitin ensimmäinen pätkä kuljettiin viime viikonloppuan ja se jatkuu tulevana viikonloppuna. Viimeinen vaellus kuljetaan 19.9.2021 ja se päättyy Turun tuomikirkossa pidettävään hetkijumalanpalvelukseen. Matkareitit kävellään huhti-syyskuun aikana.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Osa reitin varren seurakunnista on mukana Agricola-kävelyiden järjestelyissä.

Poikkeusoloissa Agricola-kävely toteutetaan kuuden hengen pienryhmissä turvavälein. Kävelyn voi toteuttaa myös itsenäisesti omalla paikkakunnalla. Agricola-kävelyn tavoitteena on tarjota mahdollisuus hiljentymiseen ja oman hengellisen elämän rakentamiseen. Kävelyä voi tahdittaa esimerkiksi seitsemänosaisella pyhiinvaelluskorttisarjalla, joka johdattaa rukouksen ja raamatunkohdan avulla päivän hengelliseen teemaan. Korttien teemoja ovat muun muassa kiireettömyys ja vapaus.

Agricola-kävely muistuttaa lukutaidon merkityksestä: siitä, mitä mahdollisuus omaan, äidinkieliseen kirjalliseen kulttuuriin merkitsee.  Kaikissa maissa tätä mahdollisuutta ei edelleenkään ole. Esimerkiksi tuoreiden raamatunkäännöstilastojen mukaan Raamattua ei edelleenkään ole käännetty noin puolelle maailman kielistä. Näille kielille ei ole tyypillisesti myöskään luotu kirjakieltä.

Lukutaito omalla äidinkielellä on ihmisoikeus. Silti maailman väestöstä peräti 15 % on lukutaidottomia, heistä 2/3 naisia.

Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -hankkeessa 20 000 naista oppii lukemaan omalla äidinkielellään viidessä eri Afrikan maassa. Agricola-kävelyn osallistujat voivat halutessaan lahjoittaa kilometrejään vastaavan summan lukutaitotyöhön, ja esimerkiksi rohkaista tuttavia sponsoroimaan kävelyään.

Agricola-kävely sai alkunsa vuonna 2019, jolloin idean isä, laulaja Hannu Holma käveli reitin ensimmäistä kertaa. Holma toimii kävelyjen vetäjänä myös tänä vuonna.

Tarkemmat tiedot reitistä ja aikataulusta löytyy tästä.

Kirkon viestintä