Suomalaisuskovien tukema kurssitusohjelma täytti kymmenen vuotta. Liejuiset tiet, rikkoutuneet autot, rosvot ja kristinuskon vastustajat eivät ole lannistaneet tansanialaispappien koulutustyötä.
Teksti: Heikki Salmela, Päivi Tuokkola
Tansanian syrjäseuduilla on toiminut kouluttamattomia, teologialtaan ja osaamiseltaan monenkirjavia evankelistoja ja pastoreita siitä asti, kun sanoma Jeesuksesta on seudut saavuttanut.
Vuosituhannen taitteessa Free Pentecostal Church of Tanzania -helluntailiikkeen piirissä havahduttiin näiden työntekijöiden koulutustarpeeseen. Suomalaislähettien Teuvo ja Linnea Kopran aloitteesta syntyi FPCT:n ja Fida
Internationalin yhdessä järjestämä puskapappikoulutus, Open Bible School, jonka on tähän mennessä suorittanut yli 2000 liikkeeseen kuuluvaa syrjäseutujen työntekijää.
Koulutusohjelman kymmenvuotisjuhlia vietettiin marraskuun lopulla Tansanian länsiosassa, Victoria-järven rannalla sijaitsevassa Mwanzan kaupungissa.
Juhlapuhujaksi oli kutsuttu FPCT:n piispa Daudi Batenzi ja entinen sihteeri Jackson Kaluzi. Molemmat kiittivät Jumalaa sekä kaikkia työssä mukana olleita opettajia ja tukijoita.
Oppi tulee tarpeeseen
Aihetta kiitokseen onkin. Työtä pitkään johtaneen Samuli Tuokkolan mukaan kouluttamattomilla julistajilla on usein mitä erilaisimpia käsityksiä Sanasta ja sen saarnaamisesta.
– On melko yleistä, että harhaopit ja tietyt raamatuntulkinnan ylikorostuneet muodot johtavat seurakuntalaisia lainalaisuuteen ja kummallisiin suorituksiin. Esimerkiksi eräästä jo hiukan ikääntyneestä sisaresta ajettiin riivaajaa ulos, kun kuumat aallot alkoivat häntä vaivata.
– Koulutus on nostanut työntekijöiden ammattitaitoa oleellisesti erityisesti raamatuntulkinnan osalta.
Myös määrällisesti hedelmä on ollut hyvä. Koulutuksen saaneet puskapapit ovat perustaneet noin 200 kyläkirkkoa, joihin kuuluu tuhansia uusia uskovia.
Koulutusohjelma koostuu kolmesta tai neljästä viikon kestävästä seminaarijaksosta, kotiläksyistä ja seminaarien välillä suoritettavista käytännön harjoittelujaksoista.
Raamatuntulkinnan lisäksi kurssilaisia valmennetaan käytännön pastorintyöhön ja uusien seurakuntien perustamiseen.
Viime vuosina opetuksesta ovat vastanneet pääopettaja Johanseni Felisiani sekä osa-aikaisesti noin kymmenen paikallista työntekijää.
Kolareita ja katkennut bussi
Vaivatta tulokset eivät ole tulleet. Seminaareja on pidetty 44 paikkakunnalla, ja usein seminaaripaikalle matkustaminen ja siellä asuminen on ollut haaste sinänsä.
– Esirukoukset ovat kantaneet. Kerran kouluttajaa kuljettanut bussi kirjaimellisesti ratkesi keskeltä kahtia ja penkkirivit alkoivat vajota vauhdissa alas. Vain ihmeellinen varjelus esti pahoja tuhoja tapahtumasta. Eräs kouluttaja oli kolarissa, jossa neljä ihmistä kuoli.
Hänelle ei tullut naarmuakaan, Tuokkola kertoo.
– Kerran pääopettaja Felisiani matkusti henkilöauton peräkontissa, kun auton sisällä jo oli 11 ihmistä.
Työn todellisia sankareita ovat kuitenkin itse puskapapit: tiettömien taipaleiden takana puurtavat Herran palvelijat.
– Heillä ei ole taloudellista kannatusta, työaikaa tai toimenkuvaa, vakuutusta tai terveydenhoitoa. Toimeentulo on usein hyvin tiukkaa. Mutta mitä heillä on, siitä olemme yhdessä iloinneet: usko ja luottamus Jumalaan, rakastavaan Isäämme, sekä näky hukkuvista sieluista ja evankeliumin eteenpäin menosta.
Etiopiassa aloitellaan vastaavaa työtä
Samantapaista työntekijäkoulutusta on jonkin verran tehty myös Tansanian muiden helluntaiyhteisöjen ja muiden evankelisten kirkkokuntien piirissä, samoin joissakin muissa Itä-Afrikan maissa.
Samuli ja Päivi Tuokkola siirtyivät viime vuonna Etiopiaan Fidan paikallisen kumppaniyhteisön, Guenet-kirkon, yhteyteen aloittamaan koulutustoimintaa maan muslimienemmistöisillä alueilla työskenteleville evankelistoille.
– Koraania koko ikänsä opiskelleet ja hiljattain uskoon tulleet nuoret evankelistat odottavat innolla tätä uutta raamattukoulua. Haaste on suuri. Yhdessä Jumalan, uusien opettajiemme ja työmme tukijoiden avulla siihen voidaan vastata.
Free Pentecostal Church of Tanzania -liikkeeseen kuuluu noin 400 000 kastettua jäsentä.