Keräyslaatikkoon päätynyt biojätepussi pilaa koko laatikon sisällön.
Ainakaan meidän myymäläämme luovutettavissa tavaroissa ei ole nähtävissä mitään ongelmaa, Fidan Iso Roobertinkadun myymälän myymälänhoitaja Kristiina Haverinen sanoo.
Fidan lippulaivamyymälässä Helsingissä on kiireetön tunnelma arkisena iltapäivänä. Vaatteiden ostajia on liikkeellä muutamia, ja myös retro-huonekalut tuntuvat kiinnostavan.
Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat uutisoivat elokuussa Fidan sulkemista vaatekeräyslaatikoista Espoon Suurpellossa. Niistä on turhan usein löytynyt niihin kuulumatonta sisältöä.
Iso Roobertinkadun myymälän ovilla on selkeät ohjeet tavaran luovuttamisesta. Vaatteet tulevat Kristiina Haverisen mukaan myymälään siisteinä ja hyvin pakattuina – roskaa ei tohdita kirpputorille kantaa.
– On mukava kohdata ja kiittää lahjoittajia, ja keskustella työstä jota teemme.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Riskinä saastuminen
Fida poisti käytöstä Espoon Henttaan puistokadun lahjoituslaatikot. Niistä löytyi lyhyellä aikavälillä paljon roskaa, muun muassa rakennusjätteitä ja vaippoja.
Logistiikkapäällikkö Jukka Kärkkäinen arvioi, että alueen runsas rakentaminen heijastuu ikävästi laatikoihin. Keräyslaatikoihin on laitettu kesällä myös biojätettä, joka pilasi koko sisällön.
– Biojäte mätäni ja muhi kesähelteessä aikansa. Noin 200 kiloa vaatetta jouduttiin hävittämään, Kärkkäinen kuvailee.
Keräyslaatikot tyhjennetään säännöllisesti Fidan pakettiautoihin. Jos tyhjentäjät huomaavat laatikossa olevan sellaista sisältöä, joka on omiaan pilaamaan luovutetut vaatteet, laatikko jätetään silleensä, ja paikalle kutsutaan erikseen puhdistustiimi.
– Epäpuhdasta vaatetta ei oteta keräysautoon, eikä missään tapauksessa lajittelukeskukseen. Sitä riskiä ei voida ottaa, että koko vaatevarastomme saastuu myyntikelvottomaksi.
Viime kesänä laatikosta löytyi myös kuollut eläin. Vaatteet menivät luonnollisesti hävitettäviksi. Fida on konsultoinut sotkettujen laatikoiden käsittelyssä muun muassa tuholaistorjuntaan erikoistunutta yritystä.
Laatikontyhjentäjien matkassa kulkee nykyisin myös maalipurkki ja sivellin. Keräyslaatikot vetävät puoleensa luvatonta katutaidetta. Päällemaalaaminen on käytännöllisempää ja edullisempaa kuin puhdistaminen.
Vaatteita kaivetaan laatikoista
Inhimillisesti riipaisevampi keräyslaatikoihin liittyvä ongelma on vaatteiden anastaminen toimeentulotarkoituksessa. Kaikkein köyhin kansanosa saattaa etsiä laatikoista paitsi vaatteita itselleen, myös myytäväksi.
– Vaatteita saatetaan kaivaa laatikosta, ja ne mitä ei huolita mukaan, jätetään hujan hajan ympäristöön, Jukka Kärkkäinen kuvailee.
Tapauksia on ollut toistaiseksi vähän, ja ne jakaantuvat alan eri toimijoille. Fidassa korostetaan, että myös keräyslaatikoiden roskaaminen on marginaalinen ongelma – toistaiseksi vain kolmesta laatikosta on jouduttu luopumaan.
Fidalla on tällä hetkellä Suomessa 105 keräyspistettä, joista 89 pääkaupunkiseudulla. Lisäksi vaatteita ja tavaraa vastaanottavat Fida secondhand -myymälät.