Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kriisi nostaa hengelliset kysymykset pintaan

 

Kirkon oppilaitostyö osallistuu korkeakoulujen kriisityön seminaariin. Tilaisuuden teemana on kriisikokemuksesta toipuminen ja oppiminen.
– Kriisistä toipuvilla ihmisillä on valtava määrä hengellisiä kysymyksiä. Ne nousevat pintaan, kun aikaa on kulunut, sanoo seminaaripuhuja Markku Orsila.

Pastori Markku Orsila on vetänyt kirkon Kauhajoki-hanketta. Seminaarissa kuullaan myös Kauhajoen ampumisvälikohtauksessa osallisena olleiden kokemuksia kriisin kohtaamisesta, hoitamisesta ja siitä toipumisesta.

– Kun toipuva ihminen pohtii kuolleen ihmisen jälleennäkemistä tai anteeksi antamisen ja armon kysymyksiä, sovitusta ja hyvitystä tai kaiken tarkoitusta, hän pohtii syviä uskon kysymyksiä ja Jumalaa, Orsila toteaa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Hän painottaa, että uskon kysymyksiä ei pidä selittää liikaa.

-Tarvitaan yhdessä ihmettelyä ja sen sanomista ääneen, että heikkokin usko riittää ja kantaa ja kaikkea voi pohtia yhdessä.

Kirkon Kauhajoki-hanke jatkuu kesäkuun loppuun. Loppuraportti ilmestyy keväällä. Koulusurmien jälkeen kirkko on perustanut lisää henkisen huollon ryhmiä. Koulutusta ja luennointia on lisätty, ja kirkon oppilaitostyöntekijöiden rooli nuorten ja henkilökunnan kohtaajina on vahvistunut entisestään. Myös uusia virkoja on perustettu esimerkiksi Vantaalle ja Helsinkiin. Kirkon työntekijöitä on koulutettu toimimaan netissä.

Kirkolla on tällä hetkellä 62 päätoimista oppilaitostyöntekijää. Heistä 34 toimii ammattikorkeakouluissa, ja loput työskentelevät ammattikouluissa ja yliopistoissa. Joukossa on pappeja, diakoneja, kirkkomuusikoita ja nuorisotyön ohjaajia. Oppilaitostyö tukee sekä henkilökunnan että opiskelijoiden hyvinvointia.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie