Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Kriisiradio sai kiitosta Filippiineillä

 

Kriisiohjelmat jatkuvat Taclobanissa 2-4 viikkoa. Kuva on Filippiineillä aiemmin järjestetystä koulutuksesta. Kuva: First Response Radio

Filippiineillä keskiviikkona aloittanut First Response Radio (”Ensivasteradio”) on saanut paikallisviranomaisilta kiitosta. Pressukatoksen alla toimivalle väliaikaiselle radioasemalle on luvattu paremmat olosuhteet ja polttoainetta generaattoriin sillä ehdolla, että se ryhtyy toimimaan ”kaupungin äänenä”. Ohjelmissa kerrotaan muun muassa, mistä löytyy vettä, ruokaa, ensiapua ja suojaa sekä tarjotaan apua kadonneiden läheisten löytämiseksi.

Paikallisviestimet ovat edelleen poissa toiminnasta alueella, jossa Filippiineille viime perjantaina iskenyt taifuuni teki suurinta tuhoa. First Response Radio on ensimmäinen kahdesta radioasemasta, joita alueella nyt toimii. Sen lähetykset kuuluvat noin 10 kilometrin päähän Taclobanin keskustasta.

Kriisiradiotiimi jakaa alueen asukkaille tuhat ilman verkkovirtaa toimivaa veiviradiota. Tiiminvetäjä kertoo:

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Tilanne on todella paha ja epätoivoinen. Ei ole sähköjä, ja löyhkä on kamala. Kaupunki näyttää aavemaiselta. Ihmiset jonottavat lentokentällä ja laivalaitureilla, että pääsisivät minne tahansa pois. He kävelevät tunteja saadakseen tietää, mistä löytyy apua. Jaamme radioita, ja niiden kautta ihmiset saavat tietoa.

First Response Radio on verkosto, jonka takana on erilaisia radiotoimijoita, kansalaisjärjestöjä ja viranomaistahoja. Sen suomalainen kumppani on Medialähetys Sanansaattajat.

First Response Radion kehittämä kriisiradio kulkee kahdessa matkalaukussa sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Toisessa laukussa on radiostudio ja toisessa radiolähetin. Tavoitteena on, että ohjelmat saadaan käyntiin kolmen vuorokauden kuluessa katastrofin alkamisesta.

Tiedon välittäminen katastrofialueella pelastaa ihmishenkiä. Ohjelmia jatketaan yleensä noin kuukauden ajan.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa