Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kriisiradio välittää elintärkeää tietoa Filippiineillä

 

Kriisiradio-ohjelmat on tarkoitettu katastrofialueella asuvien tueksi

Kansainvälinen kriisiradiotiimi on parhaillaan matkalla Taclobaniin, pahiten Filippiinien taifuunista kärsineelle alueelle. First Response Radion (”Ensivasteradio”) tiimillä on mukana matkalaukkuun mahtuvat radiostudio, radiolähetin ja generaattori, joiden avulla se ryhtyy välittämään elintärkeää tietoa katastrofialueen ihmisille. Viisihenkisellä tiimillä on myös tuhat radiovastaanotinta jaettavaksi. Pahimmilla tuhoalueilla taifuuni katkaisi kaiken joukkoviestinnän.
– Auttamista ei ole ainoastaan ruoan tai suojan tarjoaminen. Auttamista on myös tiedon jakaminen, sanoo Filippiineillä parhaillaan oleva kriisiradiotyön koordinaattori Mike Adams.

Luonnonkatastrofin iskiessä ihmiset tarvitsevat tietoa. First Response Radion kehittämä kriisiradio kulkee kahdessa matkalaukussa minne päin maailmaa tahansa. Tavoitteena on saada radiostudio pystytetyksi ja ohjelmat kuuluviin 72 tunnin kuluttua katastrofin alkamisesta. Ohjelmilla pyritään antamaan elintärkeää tietoa ja pelastamaan ihmishenkiä.

First Response Radio on Medialähetys Sanansaattajien yhteistyökumppani. Tällä hetkellä sillä on käytössä viisi kriisiradiopakettia Filippiineillä, Indonesiassa ja Intiassa. Jokainen paketti koostuu matkalaukkuun mahtuvasta radiostudiosta ja FM-lähettimestä, jonka kuuluvuussäde on jopa 20 kilometriä.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Radio auttaa löytämään kadonneita läheisiä

Myös radiolähetysjärjestö Far East Broadcasting Company (FEBC) radioi kriisiohjelmaa Filippiineillä omien paikallisasemiensa ohjelmavirrassa. FM- ja keskiaaltolähetyksissä neuvotaan muun muassa, mistä saa puhdasta vettä, ruokaa, ensiapua ja katon pään päälle sekä tarjotaan apua läheisten löytämiseen. Ohjelmantekijät myös lohduttavat ja valavat toivoa kriisin keskellä eläville.

Viime perjantaina Filippiineille iskeneen supertaifuunin vaikutusalueella asuu noin 10 miljoonaa ihmistä. Yli 600 000 on joutunut jättämään kotinsa tai menettänyt kotinsa kokonaan. Tämänhetkisten tietojen mukaan kuolleita on 2000-2500.

Yle Uutisten mukaan monet alueen asukkaat valittavat, etteivät ole saaneet lainkaan apua. Avun perille saaminen on hidasta, koska taifuuni katkoi liikenne- ja viestintäyhteyksiä. 220 000 asukkaan Tacloban, jonne myös First Response Radion tiimi tänään lensi, toimii avustustyön keskuksena.

 

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa