Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Kriisiytyneen Salon helluntailaiset juhlivat syntymäpäiviä

 

Maahanmuuttajat ovat tärkeä osa Salon helluntaiseurakuntaa. Kuvassa Vivian runsaan vuoden ikäisen poikansa Kelian kanssa. (Kuva: Eero Ketola)

Helluntaiseurakunnan 85-vuotisjuhlissa puhunut Salon kaupungin hallintojohtaja kertasi, että kaupunki elää historiansa vaikeimpia aikoja.

Salon helluntaiseurakunnan juuret juontava vuoteen 1888 ja Perniön Mathildedaalin kylään.
Valimon koneasentaja Fredrik Haggström tuli uskoon ja hän lähti seuraamaan Uudesta testamentista löytämiään totuuksia. Aluksi uskoon tulleet kokoontuivat keskenään, ja myöhemmin osa liittyi paikkakunnalle perustettuun baptistiseurakuntaan.
Tehtaan hiljentyessä paikkakunnan kristityt muuttivat Saloon, jonne perustettiin heinäkuussa 1927 paikallinen helluntaiseurakunta.

Kasvukeskuksesta rakennemuutokseen

Salon kaupunki ja sen asukkaat elävät keskellä kaupungin historian erästä vaikeinta aikaa.
– Lyhyessä ajassa on kaupungista kadonnut tuhansia työpaikkoja. IT- kasvukeskus on muuttunut nopeasti äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, 85-vuotisjuhlassa puhunut kaupungin hallintojohtaja Irma Nieminen kuvaili tilannetta.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

– Kaupungin ja sen asukkaiden ei tarvitse kuitenkaan menettää toivoaan. Alueella on paljon vahvuuksia ja vaikean ajan yli selvitään. Kaupungin arvoina ovat rohkeus, oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus. Seurakunnan arvot ja tavoitteet kohtaavat koko kaupungin arvot.

Nieminen antoi tunnustuksen seurakunnan tekemälle vapaaehtoistyölle, maahanmuuttajien auttamiselle ja toivon välittämiselle ihmisille.

Satavuotias helluntaiherätys

Suomalainen ja maailmanlaajuinen helluntaiherätys on viime vuosina juhlinut satavuotista taivaltaan. Liike sai alkunsa vuonna 1906 Los Angelesin Azusa-kadulla.

Vanhimmat suomenkieliset helluntaiseurakunnat ovat yli 90-vuotiaita. Aivan ensimmäiset suomalaishelluntailaiset olivat ruotsinkielisiä, jotka olivat mukana norjalaisen Thomas B. Barratin pitämissä kokouksissa 1910-luvulla. Helluntailaisia on Suomessa nykyisin noin 48 000. Viime vuosina liikkeen jäsenmäärä on kasvanut noin prosentilla vuosittain.