Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kristillinen kirkko vandalismin kohteena Israelissa

 

Isä Antonio suree kirkkoonsa kohdistunutta tuhotyötä. Taustalla näkyy lattialle murskattu neitsyt Marian patsas. Kuva: Esko Timonen

Kaksi viikkoa sitten, juutalaisen uuden vuoden aattona 20. syyskuuta, Beit Shemeksen kaupungin lähellä sijaitseva Beit Jimalin kirkko joutui ilkivallan kohteeksi.

Ensimmäisen kristityn marttyyrin, Stefanuksen mukaan nimetty kirkko on israelilaisten suosima vierailukohde. Syyskuun 20. päivänä isä Antonio oli juuri esitellyt kirkkoa vierailevalle ryhmälle, minkä jälkeen hän tapansa mukaan jätti kirkon ovet auki ja meni palvelemaan ryhmää luostarin kauppaan. Hän oli poissa korkeintaan puoli tuntia.

Kun hän palasi kirkkoon, näky oli sydäntä särkevä. Luostarin muurin yli alueelle tunkeutuneet ilkivallan tekijät olivat sotkeneet kirkon alttariosan. Sivualttarilla ollut neitsyt Marian patsas oli murskattu palasiksi lattialle. Kaikki kirkon seinäikkunoita koristavat kauniit lasimaalaukset oli rikottu. Maalauksissa kuvattujen henkilöiden kasvot oli turmeltu. Ristillä riippuvan Jeesuksen koko olemus oli rikottu. Jouluaiheisen lasimaalauksen aasikin oli menettänyt kasvonsa. Tihutyön tekijöitä ei ole tavoitettu, mutta epäilykset kohdistuvat luostarin vieressä sijaitsevan Beit Shemeksen kaupungin kasvaneeseen uskonnollisten juutalaisten yhteisöön.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Kristillisen kirjallisuuden lähde

Beit Jimalin bysanttilaistyyliin rakennettu pieni kirkko kuuluu roomalais-katolisen salesiaanien sääntökunnan omistamaan luostariin aivan Beit Shemeksen kaupungin vieressä. Salesiaanien sääntökunta on yksi maailman suurimpia, ja sen perusti italialainen pappi Giovanni Don Bosco 1800-luvulla.

Beit Jimalin luostari palveli 1900-luvun alkupuolella arabinuoria maatalousalan ammattikouluna. Viime vuosikymmeninä luostarin toiminta on hiljentynyt ja siellä asuu enää kahdeksan munkkiveljeä.

1990-luvun alussa yksi luostarin munkeista nimeltään Dominico koki Jumalan kehotuksena alkaa jakaa ilmaisia Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta hepreaksi ja muilla kielillä kirkossa vieraileville israelilaisryhmille. Viimeisten 25 vuoden kuluessa Beit Jimalin kirkon eteisestä onkin lähtenyt suuri määrä kristillistä kirjallisuutta eri kielillä vierailijoiden luettavaksi.

Luostari sai pitkään elää rauhassa

Saattaa olla, että Beit Shemeksen kaupungissa asuvat uskonnolliset juutalaiset kokevat kristittyjen läsnäolon itselleen häiritsevänä. Isä Antonio kertoo, että pari vuotta sitten luostarin hautausmaalla oli käynyt ilkivallantekijöitä, jotka turmelivat useita hautoja. Nyt tapahtunut hyökkäys näyttäisi olevan samojen tahojen tekemä. Ennen näitä kahta tapahtumaa luostari sai elää rauhassa. Luostarissa asuvat munkkiveljet ovat pääosin melko iäkkäitä.

Veli Dominico on jo yli 90-vuotias ja asuu edelleen luostarissa toisten veljien avustamana. Tapahtuneesta ilkivallasta huolimatta isä Antonio katsoo rauhallisesti tulevaisuuteen. Sotkettua kirkkoa ei vielä siivota, jotta juutalaisen lehtimajanjuhlan aikana kirkossa vierailevat israelilaiset voisivat nähdä tuhon jäljet. Monet luostarin lähellä olevien kibbutsien asukkaat ovat jo käyneet pahoittelemassa tekoa ja luvanneet auttaa munkkiveljiä korjausten tekemisessä.

Perimätiedon mukaan Stefanuksen luut ovat kirkon alla

Nyt tuhotut lasimaalaukset oli tehty vuonna 2002. Isä Antonio kertoo, että lasimaalaukset tehnyt israelilainen taiteilija asuu eräällä kibbutsilla luostarin lähellä. Hän on luvannut korjata ikkunat alkuperäiseen asuunsa. Korjaustyöt tosin maksavat jonkin verran.

Beit Jimalin luostarin kirkko kantaa ensimmäisen kristityn marttyyrin nimeä. Kristillinen perimätieto ja arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että Stefanuksen luut olisi haudattu Beit Jimalin kirkon alla sijaitsevaan rabbi Gamalielin hautaan. Perimätiedon mukaan sekä Stefanus että Nikodemus olivat Gamalielin oppilaita. Lisäksi Nikodemus oli Gamalielin veljenpoika. Perimätiedon mukaan kaikki kolme on haudattu Beit Jimalin luolaan.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet