Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kristillinen kylpylä viettää 90-vuotisjuhlaa

 

Kirsti Uoti palvelee kylpylävieraitaan mm. ruokaa valmistaen sekä hartauksia pitäen ja säestäen. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Pastori Juho Uoti kehitti yli sata vuotta sitten vesihoidot, joita yhä saa Lempäälässä, erikoislääkäri Kirsti Uotin perinnekylpylässä.

Se eroaa selvästi nykyajan kookkaista viihdekylpylöistä. Idyllistä pihapiiriä hallitsee kartanomainen, jugend-tyylin päärakennus. Siellä ei tarjota alkoholia, eikä punaista lihaa.

Noutopöytään ilmaantuu kasviksia, vihanneksia ja marjoja sekä kohtuullisen usein myös lintu- ja kalaruokaa.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Näitä periaatteita on noudatettu talossa koko sen 90-vuotisen historian ajan.

Korva kuulee hiljaisuuden. Katse kohtaa vanhat, soikeakehyksiset valokuvat ja rakkaudella kirjaillut raamatunjakeet.

Muurin laitaa koristaa puinen risti. Vanha, paksu perheraamattu on kunniapaikalla.

– Olen miettinyt, pitäisikö Lempäälän Luontaiskylpylän nimi vielä vaihtaa. Nykyään luontaishoidot yhdistyvät ihmisten mielissä aivan muuhun kuin kristilliseen toimintaan. Ehkä kuvaavin nimi olisi Lempäälän vesihoitola ja lepokoti, miettii sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Kirsti Uoti.

Uotilaisen hoitomenetelmän kehitti vuonna 1862 syntynyt pastori ja filosofian maisteri Juho Uoti, joka jakoi tietoutensa julkaisemalla Kotiopas terveyden hoidossa –kirjansa 1912. Mies käynnisti vaimonsa Augustan kanssa koulutuksen, jonka käyneet alkoivat tehdä uotilaisia hoitoja pienissä kotikylpylöissä ja julkisissa saunoissa ympäri Suomen.

Leskeksi jäätyään Augusta Uoti löysi Lempäälästä otollisen tontin parantolalle. Siellä toiminta alkoi hänen johdossaan vuonna 1926.

Nykyisin se on Kirsti Uotin omistama Lempäälän Luontaiskylpylä, jossa hoidot ovat samanlaisia kuin sata vuotta sitten. Hoitola ja majoitustilat sijaitsevat hänen isänsä, Kauko Uotin, vuonna 1938 rakennuttamassa tiilitalossa.

Ruokailut ja hartaudet pidetään päärakennuksessa, joka on samalla Kirsti Uotin ja hänen aviopuolisonsa, Juhani Laurilan, koti.

Vesihoidoissa koetaan kylmää ja kuumaa vuoron perään – valelua, höyryä, saunottelua, kääreitä ja lepoa. Kiireettömyyttä. Hoidot vaikuttavat verenkierron, aineenvaihdunnan ja hermoston välityksellä. Ne käyttävät hyväksi elimistön omia fysiologisia reaktioita.

Vuosien saatossa Lempäälässä ovat parannelleet itseään esimerkiksi Mika Waltari, Aaro Hellaakoski ja Ilmari Kianto.

Luontaiskylpylä juhlii vuosiaan kaikille avoimessa juhlassa sunnuntaina 3.7. kello 14 Lempäälän lukiolla.