– Monet ovat kertoneet meille, että he kuolevat todennäköisemmin nälkään kuin koronavirukseen, sanoo SAT-7:n toimitusjohtaja Rita Elmounayer. SAT-7:n ohjelmat lohduttavat ja vahvistavat kristittyjä vaikeissa oloissa.
Moni myös löytää uskontielle kristillisen median tarjoamien ohjelmien avulla. Koronapandemian aikana kanavien sisältöjä on seurattu entistä enemmän.
Massiivinen kemikaaliräjähdys Beirutin satamassa viime elokuussa oli vain yksi lisä pankkikriisissä kamppailevan Libanonin talouteen, poliittiseen kaaokseen ja talouden syöksykierteeseen. SAT-7-studion henkilökunta jalkautui heti räjähdyksen jälkeen Beirutin kaduille ottamaan kontaktia asukkaisiin.
Suorat televisiolähetykset jatkuivat koko syksyn tv-kanavilla SAT-7 Arabic ja SAT-7 Kids. Kanavien ohjelmatarjontaa lisättiin nopeasti, ja lastenohjelma Raamatun sankarit aloitti välittömästi räjähdyksen jälkeen suoratoistolähetykset Facebook-sivullaan antaen lapsille mahdollisuuden keskustella ja kysyä asioita. Keskusteluja on käyty myös puhelimen ja sosiaalisen median välityksellä.
Koronapandemia kiihdyttää maastamuuttoa Libanonista
Rauha ja nälän poistaminen kulkevat käsi kädessä myös konfliktien riivaamalla Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueella. SAT-7:n toimitusjohtaja Rita Elmounayer kertoo, että jotkut katsojista ovat lähettäneet heille kuvia tyhjistä jääkaapeistaan. Työttömyys ja sosiaaliset ongelmat ovat kasvaneet koronapandemian aikana entisestään.
– Monet ovat kertoneet meille, että he kuolevat todennäköisemmin nälkään kuin koronavirukseen, Rita toteaa.
Libanonilainen taksinkuljettaja ”Toni” kertoo SAT-7-kanavan Et ole yksin -ohjelmassa jääneensä työttömäksi koronapanedemian aikana. Hän sanoo perheen myyneen jo pesukoneen ja lapsen keinun ostaakseen ruokaa.
– Syömme lähinnä perunoita ja munia. Teurastamoista 60 prosenttia on jo sulkenut ovensa, ja vain harvoilla on rahaa ostaa lihaa. Sähkökatkot ovat pidentyneet, ja generaattorin käyttäminen maksaa ylimääräistä, hän kertoo.
Monet näkevät maastamuuton ainoana vaihtoehtona kohti parempaa tulevaisuutta.
Positiivinen media avaa uusia näkökulmia
Egyptiläistaustainen George Makeen johtaa SAT-7:n satelliittikanavien arabiankielistä tuotantoa. Egyptin väestöstä noin 10 prosenttia on koptikristittyjä, he ovat yksi vanhimmista kristillisistä yhteisöistä Lähi-idässä.
Asuessaan Kairossa Makeen kuitenkin näki, miten tietämättömiä ihmiset ovat kristinuskosta ja sen historiasta alueella, joka on kristinuskon omaa syntymäseutua. Liikkeellä on paljon urbaania legendaa ja aikojen saatossa syntyneitä uskomuksia ja epäluuloa. Monet vastustavat kristinuskoa lännestä tuotuna uskontona.
Kun SAT-7 vuonna 1996 aloitti alueen ensimmäisenä kristillisenä TV-asemana, katsojille avautui television kautta uusi näkökulma kristinuskoon.
– Kristillinen media on tärkeä toivon tuoja erityisesti uusille kristityille. Raamatun opetus ja kristilliset laulut oman kielialueen murteella vahvistavat ihmisten uskoa. Haluamme haastaa Lähi-idän kristityt, etteivät he ajattelisi itseään uhreina, vaan äänitorvina vaatimassa oikeutta itselleen ja kaikille niille, joita vainotaan uskonsa takia, Makeen visioi.
Kristillisellä medialla iso rooli suljetuissa yhteiskunnissa
George Makeen sanoo, että kristillisellä medialla on nyt iso rooli toivon ja valon tuojina Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. Egyptissä, Syyriassa ja Irakissa kristityt vähemmistöt ovat vetäytyneet suljettujen ovien taakse vaalimaan uskoaan. Heidän asemansa näissä maissa on kuitenkin parempi, sillä he ovat tunnustettu vähemmistö.
Pohjois-Afrikan maissa, Jemenissä, Turkissa ja Iranissa kristityt ovat yleensä maahanmuuttajia tai hyvin pienen vähemmistöryhmän edustajia. Monet kristityt kokevat olevansa yksin uskonsa kanssa. Masentuneisuutta on paljon, mutta se on häpeäleima, eikä siitä haluta puhua.
Koronaviruksen kurituksessa kristillisen median merkitys on kasvanut entisestään. Kun liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset pakottavat monet kirkot sulkemaan ovensa, SAT-7 Arabic -kanava on tuonut jumalanpalvelukset ja ylistyksen ihmisten koteihin yhteistyössä kirkkojen kanssa Kuwaitissa, Libanonissa, Irakissa, Syyriassa sekä Jordaniassa. Pienryhmätoiminta ja kotikirkot kukoistavat.
Laadukkaat lastenohjelmat kasvattavat uutta sukupolvea
25 toimintavuotensa aikana SAT-7 on aina panostanut laadukkaisiin lastenohjelmiin. Satelliittikanavat ovat jo kasvattaneet yhden uuden kristillisen sukupolven, joka haluaa kertoa uskostaan myös muille. SAT-7 Kids -kanavaa voi seurata myös suorastriimauksena Facebookin kautta.
Äskettäin tehtyyn katsojakyselyyn osallistuneista katsojista 88 prosenttia kertoi oppineensa kristillisestä anteeksiantamuksesta SAT7 Kids -kanavaa katsomalla. Kanavilla nähdään myös paljon opetuksellista ohjelmaa lapsille ja nuorille.
– SAT-7:n kanavilla keskustellaan rohkeasti koulun keskeyttämisestä. Se on meille tunisialaisille hyvin ajankohtainen aihe, sillä noin 100 000 oppilasta Tunisiassa jättää vuosittain koulunsa kesken. Nämä nuoret ajautuvat helpoimmin rikollisuuden, radikalismin ja hyväksikäytön pariin, kommentoi tunisialainen opettaja opetusohjelmia.
Meneillään olevan viruspandemian aikana SAT-7-kanavat tarjoavat myös faktatietoa viruksesta. Lisäksi opetusohjelmat tukevat lasten vanhempia, kun koulujen opetus siirtyi koronatilanteen vuosi keväällä etäopetukseksi koteihin.
– Haluamme olla mukana varustamassa kristittyjä, jotta he voivat todistaa uskostaan muille ja nähdä kristillisen uskon osana maidensa kulttuuria. Haluamme olla toivon tuojia ja motivoida heitä hengelliseen kasvuun ja parempaan elämään, George Makeen toteaa.
Mikä SAT-7?
SAT-7 on kristillinen satelliittitelevisioverkosto, jonka katsoja-alueella asuu 560 miljoonaa ihmistä 25 maassa. Järjestön visiona on vahvistaa ja tukea Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kasvavaa kirkkoa ja edesauttaa yhteiskunnassaan ja kulttuurissaan myönteistä kehitystä. Ohjelmat eivät ole poliittisia eikä niissä arvostella muita uskontoja.
Sansa toimii yhteistyössä SAT-7-satelliittitelevision kanssa ohjelmatuotantoa taloudellisesti tukien sekä henkilökuntaa lähettäen. Kanavia sekä mobiilisovelluksia on neljä: SAT-7 Arabic, SAT-7 Pars, SAT-7 Kids sekä SAT-7 Türk. Studiot ovat Kyproksella, Egyptissä, Beirutissa ja Turkissa. Vuonna 2019 katsojia oli 25 miljoonaa.
Esimerkiksi SAT-7 Türk -kanavalla katsojamäärät ovat lisääntyneet edellisvuodesta 96 prosenttia ja vuoden ensimmäisen 6 kuukauden aikana videokatselujen määrissä oli yli 200 prosentin nousu. SAT-7 Kids kanavalla kontaktien määrä on kasvanut 80 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
Sirpa Rissanen
Medialähetys Sanansaattajien kolehtipyhänä 7.3.2021 kerätään varoja SAT-7:n satelliittitelevisiotyön tukemiseen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, lisätietoa: Sansa.fi. Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 4/2020.