Kristillisten ihmisoikeusjärjestöjen verkosto Religious Liberty Partnership on antanut julkilausuman, jossa se kehottaa kansainvälistä yhteisöä ryhtymään toimiin Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Julkilausuma viittaa tuoreeseen YK:n tutkimusraporttiin, jonka mukaan Pohjois-Koreassa on meneillään jatkuvia rikoksia ihmisyyttä vastaan.
YK:n helmikuussa julkaiseman raportin mukaan Pohjois-Korean rikoksiin ihmisyyttä vastaan kuuluu muun muassa murhia, orjuutta, kidutusta, vankeutta, raiskauksia, pakotettuja abortteja ja muuta seksuaalista väkivaltaa, poliittista, uskonnollista, rodullista ja sukupuoleen perustuvaa vainoa, ihmisjoukkojen pakkosiirtoja ja ihmisten pitämistä nälässä.
Religious Liberty Partnershipin (RLP) huhtikuussa antaman, niin sanotun Ottawan julkilausuman, mukaan pelkkä tieto ei riitä, vaan on aika toimia Pohjois-Korean tilanteen hyväksi.
”On äärimmäisen tärkeää, että YK:n tutkimuskomitean hyvin dokumentoitu raportti ja suositukset eivät nyt jää pölyttymään jonnekin YK:n hyllyihin. Tässä raportissa korostetut sanomattomat hirmuteot ihmisoikeuksia vastaan ovat jatkuneet aivan liian kauan, ja kansainvälisen yhteisön täytyy nyt toimia, jotta tavallisten pohjoiskorealaisten elämät voisivat muuttua. Nyt on aika toimia”, sanoo RLP:n puheenjohtaja ja Christian Solidarity Worldwide UK:n pääjohtaja Mervyn Thomas.
Ottawan julkilausuma antaa neljä suositusta. Ensinnäkin se suosittelee, että YK tukisi maiden hallituksia niiden yrittäessä taivuttaa Pohjois-Koreaa sulkemaan keskitysleirit ja vapauttamaan vangitut pakolaiset. Toisen suosituksen mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi vaatia, että YK:n turvallisuusneuvosto esittää Pohjois-Korean tilannetta Kansainväliselle rikostuomioistuimelle tutkittavaksi.
Kolmanneksi julkilausuma suosittelee, että kaikki hallitukset äänestäisivät YK:n yleiskokouksessa, että ne, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan, tuomittaisiin itsenäisessä tuomioistuimessa. Neljännessä suosituksessa ehdotetaan, että kansainvälinen yhteisö loisi julkisen listan niistä virkamiehistä, jotka ovat vastuussa törkeimmistä ihmisoikeusrikkomuksista.
RLP:n jäseninä on yli kolmekymmentä kristillistä ihmisoikeusjärjestöä yli kahdestakymmenestä maasta, muun muassa Christian Solidarity Worldwide, Middle East Concern, Open Doors ja Maailman Evankelisen Allianssin Uskonnonvapauskomissio. Suomesta RLP:n jäsenenä on Marttyyrikirkon ystävät.
Tässä linkki Ottawan julkilausumaan (englanniksi).
Lue myös:
Pohjois-Korea syyttää kristittyjä ihmisoikeusongelmistaan