Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kristillisiä aktioita taas kesätapahtumissa – Himoksella ”Jeesus-teltta” on toivottu osa tapahtumia

 

Lettuteltasta on tullut tapahtumavieraille suosittu kohtaamispaikka. Järjestäjien kertoman mukaan teltta rauhoittaa leirintäalueen tunnelmaa. (Päivi Nironen) 

Järjestäjien mukaan ”päällekäyvä evankeliointi” ei enää vuosiin ole kuulunut aktioiden toimintatyyliin.

Suomessa nähdään tänä kesänä jälleen kristillisiä kesäaktioita. Viime kesä oli erilaisten yleisötapahtumien suhteen vaisu, mikä näkyi myös aktiorintamalla. 

Suomen perinteisin kotimaanaktioita järjestävä taho Joosua Missio on mukana kesän aikana ainakin Ikaalisissa Sata-Häme Soi -tapahtumassa, Hangon Regatassa ja mahdollisesti isoimmilla musiikkifestivaaleilla. 

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

 

Aktiotyö on 2020-luvulle tultaessa jonkin verran muuttunut vilkkaammista vuosikymmenistä. 

– Diakoninen kohtaaminen on nyt noussut pääasialliseksi tavaksi ottaa kontakti ihmiseen, Joosua Mission aktiivi Arto Ranila kertoo. 

Joosua Mission työn kärki on nyt ruokajako. Tämä näkyy arkityössä Vantaalla sekä aktioissa muualla Suomessa. 

Työn piirissä näkyy pääosin opiskelijoita sekä köyhiä vanhuksia, jotka tarvitsevat apua jokapäiväiseen elämään. 

– Hyvät dialogit ovat tärkeitä. Päällekäyvä evankeliointi on ollut jo pidempään syrjässä, nyt mennään kuulijan ehdoilla, Joosua Missiossa evankelioinnin kouluttajana toimiva Ranila kuvailee. 

Ryhmä jakaa yhä hengellisiä lehtiä, kirjoja ja musiikkia, traktaattejakin. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Jeesus-bussista jaetaan nyt myös ruokaa. (Lars Waris)

 

Joosua Mission toiminnanjohtaja Timo Valtosen mukaan korona-ajan jäljiltä aktioväkeä on ollut jonkin verran haasteellista saada mukaan. 

– Tauko on tehnyt tehtävänsä. Moni on lopettanut kiertämisen. 

Toisaalta uusia reissuja ei ole erityisesti mainostettu, vaan sanaa on Valtosen mukaan laitettu vain tutussa porukassa kiertämään. 

– Koko ajan kyllä pitäisi saada myös ihan uusia aktiolaisia, koska vanhoja myös lopettaa koko ajan. 

Joosua Missio toimii nykyisin kutsuperiaatteella eli menee sinne, mistä löytyy paikallisia aktiiveja. Alkukesästä ryhmä on ollut kadulla Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä. 

Suomalaisille tutuin työväline, Suomi Jeesukselle -bussi, on mukana usein muttei aina. 

– Kuljemme vähän tilanteesta riippuen myös henkilöautoilla. Vanhaa bussia ei kannata raahata joka paikkaan, Valtonen sanoo. 

Bussi on silti maamerkki, joka kertoo monelle tutusta ryhmästä. 

– Hevijätkät tulevat moikkaamaan ja kertovat olleensa bussissa festivaaleilla. 

Valtosen itse ei tarvitse nykyisin erityisesti etsiä juttukavereita. 

– Kun on koko ikänsä kiertänyt, niin naama on tullut kyllä tutuksi. 

 

”Nyt jaksaa taas, tauko teki hyvää.

 

Keskisuomalaisen Himoksen alueen eri festivaalien yhteyteen on vakiintunut aktiotoimintaa, joka tänä vuonna pyörähti jälleen käyntiin juhannuksena. 

– Tietysti viime vuonna ensin harmitti, kun tapahtumat ja aktiot jäivät väliin, mutta sitten kyllä huomasi, että tauko oli paikallaan. Nyt jaksaa taas ihan eri voimin, koordinaattori Päivi Nironen kertoo. 

Himos-aktion toteuttaa yhteiskristillinen Sanan teltta ry. Kaikkiaan Himoksella on tänä vuonna kolme tuhansia ihmisiä kokoavaa tapahtumaa, joissa kaikissa ollaan mukana. 

Kahvioteltta on ollut pystyssä Himoksen leirintäalueella vuodesta 2012, ja viime vuosina järjestäjät ovat pyytäneet kristittyjä joka vuosi mukaan. 

– Järjestyksenvalvojat ovat antaneet palautetta, että teltta rauhoittaa koko aluetta. 

Nirosen mukaan tapahtumavieraat käyttäytyvät teltalla aina kunnioittavasti, ja positiivista palautetta tulee jatkuvasti. 

Myös Himoksella avainasia on ihmisten palveleminen ja antaminen. Ilmaiset letut ovat hittituote, ja teltalle on muodostunut myös vakiokävijöitä, jotka tapahtumien yhteydessä tulevat päivittäin juttelemaan ja viettämään ”Jeesus-teltalle” aikaa. 

– Koko ajan saamme kuunnella ihmisiä ja myös rukoilla heidän kanssaan. Ihmisiä on jopa parantunut sairauksista, Päivi Nironen kertoo. 

 

 

Legacy-aktioissa jopa 150 nuorta 

Uudenlaista aktiotyön mallia edustava The Legacy Project, lyhyemmin Legacy, järjestää aktioita Suomessa heinäkuussa. Mukana on parikymmentä erilaista tiimiä, joissa on mukana noin 150 nuorta. 

Legacy on yhteiskristillinen, Suomen Vapaakirkon nuorisotyön piirissä koordinoitu lähetystyön malli. Ytimessä on tiimijohtajien näyn vahvistaminen, motivoiminen ja varustaminen. Tiiminvetäjä kutsuu mukaan samasta näystä innostuneen ryhmän, ja tiimi toteuttaa aktionsa itsenäisesti. 

– Ympäri Suomea ollaan kyllä nyt menossa, projektityöntekijä Jenny Kanden kertoo. 

– Korona-aikana suunnitelmat ovat muuttuneet moneen kertaan. Nyt tiimien kohteita on eri puolilla maata ja esimerkiksi yksittäisissä kaupungeissa, kuten Lahdessa tai Kotkassa. 

– Yksi tiimeistä haluaa tehdä työtä ihmiskaupan uhrien parissa, yksi keskittyy taiteisiin, Kanden kuvailee työn kirjoa. 

Tyypillinen legacylainen on nuori aikuinen. 

– Ehkä sellainen aika radikaali tai villi, jonka on helppo napata kiinni kutsusta lähteä viemään sanomaa Jeesuksesta. (AT)