Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta – Käytettävyys ja kehittäminen sovellusten julkaisijoiden haasteita

 

Kuten esimerkiksi Ylen ohjelmia kuunnellaan yhä enemmän Yle Areenassa, kuulija löytää myös Radio Dein ohjelmat jatkuvasti useammin kanavan applikaation kautta. Kuvassa Matias Villberg ja Satu Panula Dein studiolla Helsingissä. (Anssi Tiittanen)

Äpin tärkein ominaisuus on hyvä pohjaidea, jota käyttäjä kokee tarvitsevansa yhä uudelleen.

Radio Dein toimitusjohtaja Sami Jalonen ei usko, että mobiiliapplikaatiot eli äpit olisivat kristillisille mediatoimijoille niin sanotusti vastaus kaikkeen, mutta niillä on tärkeä merkitys uutena media-alustana. 

– Olisi virhe ajatella, että nyt olemme luoneet uuden palvelun, siirtyneet tulevaisuuteen ja asiakkaat ovat tulleet mukana, Jalonen maalaa. 

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Kaikkien kristillisten tahojen, jotka viestivät millään tavalla, pitäisi kuitenkin lähteä kulkemaan sitä polkua, jossa etsitään uusia viestinnän keinoja. 

– Äppi on yleisnimi yhdelle tavalle tarjota sisältöjä ja vuorovaikutusta kuulijan kanssa, mutta se on vain yksi tapa. 

Radio Dei julkaisi koronan jälkimainingeissa Dei Plus -applikaationsa, joka on uudistumassa kevättalvella. 

 

Täytyy olla lupa tarjota sitä, mitä tarjotaan. 

 

Kristillisten järjestöjen ja mediatoimijoiden äppejä ovat Dei Plussan lisäksi muun muassa Rauhanyhdistysten julkaisema Kuule, Sanansaattajien Domini Life ja Raamattu kannesta kanteen, luterilaisten vapaaehtoisten tuottama Janoinen lammas, Pipliaseuran Piplia sekä Aikamedian Ajassa. 

Sanansaattajat lopetti vuodesta 2017 toimineen pioneeriäppi Domini Lifen (DL) vuodenvaihteessa. 

– DL julkaistiin aikanaan Kristus-päivässä. Silloin otettiin koko joukolla puhelimet käteen ja ladattiin äppi. Se sai siis paljon käyttäjiä heti, medialähetysjärjestö Sanansaattajien viestintäjohtaja Mervi Viuhko muistelee. 

DL:n kehittäjät törmäsivät sovellusmaailman ylläpitohaasteeseen: pelkkää peruskoodia on päivitettävä jatkuvasti. 

– Kehittäminen on kerroksellista. Myös uusia bugeja tulee koko ajan. 

– Oli tehtävä myös esimerkiksi sellaisia priorisointeja, julkaistaanko versio, joka toimii vain uudemmissa älypuhelimissa, ja samalla menetetään ne käyttäjät, joilla on vanhempi malli. 

 

Äppeihin liittyy innostusta ja mediaidealismia, joka suosii kokeiluja. Tämä puolestaan luo helposti rönsyjä, jotka eivät palvele käyttäjiä. 

– Domini Lifessakin oli lopulta kyse yksinkertaisesti rukouksesta. Palveluun sai jättää oman rukousaiheensa ja rukoilla muiden puolesta. Statistiikan mukaan tämä oli äpin eniten käytetty ja tärkein osa, Mervi Viuhko kertoo. 

 

Yksi Domini Lifesta jäänyt oppi olikin Viuhkon mukaan se, että äppiä on hyvä testata etukäteen käyttäjillä ja kerätä kommentteja ja mielipiteitä. 

– Harvoin toimiston uumenissa syntyy se kultaidea, joka on käyttäjän kannalta paras, Viuhko kiteyttää. 

– Monia sinänsä hyviä ideoita jouduttiin karsimaan pois, koska äppi on myös syytä pitää yksinkertaisena. 

DL:sta luovuttiin lopulta julkaisijoiden tiukan taloustilanteen vuoksi. Viimeinen laajempi päivitys tehtiin joulukuussa 2021.  

Kehittäjät myös huomasivat, ettei hyväkään äppi päädy käyttäjien puhelimiin itsestään.  

– Pelkästään jalkauttamiseen ja markkinointiin tarvittaisiin yksi siihen keskittyvä henkilö, Mervi Viuhko arvioi. 

 

Jos haluat tavoittaa, sinun on oltava todella kiinnostava. 

 

Sami Jalonen painottaa palvelun tarjoajan ja käyttäjän välistä suhdetta. 

– Pitää tuntea kohderyhmä, täytyy olla yhteys ja lupa tarjota sitä, mitä tarjotaan. 

Applikaatioiden kanssa palataan myös peruskysymykseen ihmisten ajankäytöstä ja rajallisesta mahdollisuudesta klikata, seurata, lukea ja kuunnella. 

– Jos haluat tavoittaa, sinun on oltava todella kiinnostava, Jalonen kiteyttää. 

Jalonen pitää Dein vahvuutena kanavan jatkuvaa mediatuotantoa, joka täyttää äpinkin uudella tarjonnalla. Dei Plus -sovellusta kehitetään silti niin, että se tarjoaisi jatkossa sisältöä kohdennetummin eri käyttäjäryhmille. 

 

Mervi Viuhko sanoo huomanneensa, että äpeissä on hyvä nähdä ydin, jonka käyttäjä haluaa. 

– Domini Lifessa se oli rukous. Uudistimme Raamattu kannesta kanteen -äpin, mutta ytimessä on edelleen Jukka Norvannon tuttu opetus. 

 

Satu Panula Radio Deihin 

Toimittaja Satu Panula on Radio Dein uusi torstaiaamujen ääni. Aiemmin hänet tunnettiin Radio Patmoksesta. 

– En haluaisi itse profiloitua mihinkään kanavaan, tykkään olla monessa mukana, Panula sanoo. 

Panula tuottaa ohjelmia myös Fidalle, muun muassa Lähetyssydäntä, sekä toimii media-alan kouluttajana. 

Lokakuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta Panulan, 47, ensiesiintymisestä toimittajana. Moni muistaa yhä PTV4-kanavalla nähdyt kristilliset tv-ohjelmat, joissa Panula nähtiin nuorisotoimittajana. 

– Nuorempana ajattelin paljon enemmän sitä, miltä näytän ja kuulostan ohjelmissa. Nykyisin haastattelen ilman käsikirjoitusta. Silloin pääsee puhumaan sydämeltä sydämelle, kuin ihminen olisi kanssani olohuoneessa. 

Satu Panula toimi vuosia Patmoksen aamutoimittajana Markku Vuorisen kanssa. 

– Oli etuoikeus tehdä työtä isän kanssa. Opin häneltä paljon, ja uskon, että hänkin oppi minulta.  

(AT)