Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

”Kristillistä joogaa ei ole olemassa – hindulainen ajattelu vaikuttaa kaikissa suuntauksissa”

 

Jooga antoi Timo Kujanpäälle vuosien ajan rentoutusta elämän kriisien ja kiireen keskellä. Nyt Kujanpää katsoo, että ”kaikissa joogasuuntauksissa vaikuttavat pimeyden henkivallat”.

Timo Kujanpää, 57, opiskelee Suomen Raamattuopiston Avoimessa Raamattukoulussa. Kujanpää on Tammelasta kotoisin, koulutukseltaan insinööri.

Vuonna 2008 hänen elämänsä oli solmussa ja arki stressaavaa. Oli tullut avioero. Kiireisen työuran lisäksi Kujanpään mieltä painoi myös hänen lastensa asiat eroperheessä.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Menin hathatyyliin pohjautuvaan kansalaisopiston äijäjoogaan, joka vaikutti viattomalta jutulta. Olen perfektionistinen luonne, ja halusin heti ottaa joogan haltuun. Liityin pian myös erääseen useampaan tyylisuuntaan perustuvaan joogaryhmään, joka kokoontui kerran viikossa Turussa.

– Sain joogassa hyvää oloa. Se oli vähän niin kuin addiktoiva aine. Ryhmässä oli lämmin, rakkaudellinen ja vastaanottavainen ilmapiiri.

Kujanpää kertoo, että joogaryhmässä oli myös paljon kristinuskosta muistuttavia piirteitä.

– Alkuvenyttelyn, joogaliikkeiden, meditoinnin ja loppurentoutuksen lisäksi siellä muun muassa puhuttiin pyhityksestä eikä rukoilukaan ollut vierasta.

– Aloitteleva joogaaja ei ehkä tiedä, että joogaliikkeillä on tarkoitus vaikuttaa chakroihin, tiettyihin pisteisiin kehossamme. Yritetään herättää niin kutsuttua kundaliinienergiaa. Tämä on hindulaista ajattelua.

”Voisi käyttää sanaa aivopesu”

Kujanpää kertoo, että hänen joogaryhmässään puhuttiin kosmisista voimista.

– Vasta myöhemmin paljastui, että kyseessä olivat hindulaiset jumalat. Noin kerran vuodessa saimme initiaation eli meidät vihittiin jonkin tietyn jumalan yhteyteen.

– Menin syvemmälle joogassa. Olin riippuvainen siitä, mitä olin ryhmässä oppinut. Muodostui kulttimaisia piirteitä, kuten gurun palvonta ja auktoriteettisuhde oman ryhmän opettajaan. Voisi käyttää sanaa aivopesu.

Ryhmän guru asui ulkomailla.

– Oli suuri kunnia, jos joku pääsi käymään tämän gurun luona. Itse en koskaan hänen luokseen lähtenyt.

Pyrkimyksenä oli, ”että jooga täyttäisi koko elämän”.

– Odotin salille pääsemistä aina kovasti. Kuitenkin Jumala varjeli minua siltä, että jooga olisi imaissut minut kokonaan. En myöskään antautunut polyamorisiin suhteisiin, jotka olivat tässä joogasuuntauksessa hyväksyttyjä.

Kolme kuolemaa

Vuonna 2012 kolme Kujanpään läheistä kuoli lyhyen ajan sisällä.

– He olivat serkkuni, siskoni ja kummitätini. Järjestin serkkuni hautajaiset. Osallistuin vuosien jälkeen ehtoolliselle. Se tapahtui messussa, jossa serkkuni nimi luettiin, kun seurakunnalle ilmoitettiin kuolleita. Silloin jokin muuttui. Jumala alkoi vetää minua voimakkaasti puoleensa.

– Harrastin myös tanssia, jonka kautta tutustuin naiseen, joka kertoi olevansa uskossa. Tanssimme yhdessä, mutta meillä ei ollut seurustelusuhdetta. Minun oli yhä vaikeampi mennä joogasalille. Kerran mennessä meinasin ajaa kolarin, ja toisella kerralla en löytänyt mistään parkkipaikkaa.

Kujanpää ajoi Turun Mikaelinkirkon pihaan lukemaan Isä meidän -rukousta.

– Nainen kertoi jälkeenpäin rukoilleensa puolestani, että jättäisin joogan.

Kujanpää alkoi käydä Tuomasmessussa. Hän osallistui myös Suomen Liikemiesten Lähetysliiton Alfa-kurssille.

Keväällä 2013 tuli Ylen MOT-ohjelma, jossa eräs Kujanpään joogaryhmään kuulunut nuori nainen kertoi romanialaisgurun vaatineen tältä ”seksuaalisia palveluksia”. Turun joogaryhmä hajosi.

– Rukoilin ryhmän jäsenten puolesta. Tunsin syyllisyyttä siitä, että olin ollut mukana tuossa toiminnassa, vaikka en epäjumalien palvomista lukuun ottamatta mihinkään muuhun kokenut syyllistyneeni.

– Sanoin ääneen, että Jeesus, haluan olla sinun puolellasi. Pyysin anteeksi syntejäni ja itkin.

Armo tärkeämpää kuin energia

Kujanpää hakeutui Perheniemen evankelisen opiston kurssille. Hän kävi pastori Petri Välimäen kanssa pitkän sielunhoidollisen keskustelun.

– Keskustelun päätteeksi hyppäsin spontaanisti Petrin kaulaan, ja me molemmat nauroimme. Olin niin iloinen siitä, että sain olla kristitty eikä minun enää tarvinnut epäillä olenko uskossa vai en, Kujanpää kertaa.

– Sen jälkeen elämäni on ollut uskossa kasvamista. Minun ei tarvitse olla valmis. Saan olla syntisenä ihmisenä Jumalan lapsi. Elämääni on varjostanut myös vaikea masennuskausi. Olen rukoillut, että Jumala käyttäisi minua vielä johonkin. Sisältöä elämään tuo myös uusi harrastus, lausunta.

Kujanpäällä on selkeä näkemys ”kristillisestä joogasta”, jota joissakin seurakunnissa harjoitetaan.

– Mielestäni kristillistä joogaa ei voi olla. Hindulaisuus vaikuttaa myös sen joogan taustalla, jota kirkkoon tuodaan, vaikka sen opettajat olisivat liikkeellä vilpittömällä mielellä.

Entä sitten jooga, jossa keskitytään yksinomaan Kristuksen mietiskelyyn?

– Jos kyseessä on jooga, siihen useimmiten liittyvät joogaliikkeet. Niillä taas vaikutetaan chakroihin ja yritetään herättää kundaliinienergiaa. Näen asian niin, että kaikissa joogasuuntauksissa vaikuttavat pimeyden henkivallat.

– Kaikki riippuu Jumalan armosta, ei energiasta.

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet