Lisääntynyt maahanmuutto ja rasismi ovat olleet pelottavia puheenaiheita jo pitkään. Kysymyksiin kristillisyydestä ja rasismista vastaa Kristillisdemokraattien poliittinen sihteeri Sonja Falk.
Käsitettä rasismi käytetään nykyään paljon. Mikä on rasistista käytöstä? Entä kuka on rasisti?
Rasistinen käytös voi olla esimerkiksi kirjoittelua sosiaalisessa mediassa, julkista huutelua ja häirintää, jonkun sulkemista pois porukasta tai juorujen levittämistä. Rasismille on tyypillistä, että yleistää oman huonon kokemuksensa jostakin henkilöstä koskemaan kokonaista kansanryhmää. Pahimmillaan rasistinen käytös on uhkaavaa tai väkivaltaista käytöstä toista kohtaan. Rasisti pitää ihmisiä etnisen alkuperän perusteella eri arvoisina.
Mitä eroa on maahanmuuttokriittisyydellä ja rasismilla? Voiko vahingossa olla rasisti?
Maahanmuuttokriittisyys on terminä epäselvä. Monet itseään maahanmuuttokriittisiksi kuvaavat poliitikot ovat avoimen vihamielisiä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä kohtaan. Termiä käytetään siis hovikelpoisena kiertoilmaisuna rasismille.
Perisynnin luoma itsekkyys on rasismin alkusyy. Siksi uskon, että jokainen on pohjimmiltaan rasisti. Pidämme helposti itseämme muita parempina ja halveksumme tapoja ja piirteitä, jotka poikkeavat omistamme. On tärkeää tunnistaa nämä asenteet itsessään. Raamattu kehottaa, että ”toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne”. (Room. 12:10)
Voiko kristitty olla rasisti? Miten rasistista käytöstä voisi perustella Raamatulla? Voiko rasismia ylipäänsä perustella Raamatulla?
Kristitty voi olla rasisti, mutta kristitty ei saa olla rasisti. Kristillinen usko ja rasismi eivät ole sovitettavissa yhteen eikä Raamatusta saa rasistisille asenteille mitään tukea. Ilmestyskirjassa kuvataan pelastettujen joukko, jossa on ihmisiä ”kaikista, maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja he puhuvat kaikkia kieliä” (Ilm. 7:9). Jeesus käskee lähetyskäskyssään toteuttamaan tätä visiota julistamalla evankeliumia kaikille kansoille.
Miten rasismi voisi olla yhteen sovitettavissa kristittyjen tärkeimmän tehtävän kanssa?
Ei mitenkään. Meidät on kutsuttu viemään evankeliumia eteenpäin ja rakastamaan lähimmäistämme, kuului hän mihin kansaan hyvänsä. Jeesus on sovittanut kaikkien ihmisten synnit. Myös luomisen perusteella jokaisen ihmisen ihmisarvo on kiistämätön. Meillä ei ole oikeutta viedä toisen ihmisen arvoa, sillä se tulee Jumalalta joka loi meidät omaksi kuvakseen. Jeesus ei käske rakastaa vain rakastettavia ihmisiä, vaan jopa vihamiestä. Erilaisuus voi ärsyttää, mutta lähetyskäsky on silti voimassa. Onneksi näin, sillä muuten me suomalaiset tuskin olisimme kuulleet evankeliumia.
Mitä kristitty voi tehdä vastustaakseen rasismia? Miten kristitty rasisti tulisi kohdata?
Kristityn ystävän rasistiseen puheeseen ja käytökseen kannattaa puuttua ja kysyä sen syytä. Taustalla voi olla pelkoja tai omia ikäviä kokemuksia, joista puhuminen auttaa löytämään rakentavampaa suhtautumistapaa. Jos rasistinen käytös kohdistuu toisiin ihmisiin, on tilanteeseen puututtava välittömästi, esimerkiksi alkamalla jutella ystävällisesti käytöksen kohteeksi joutuneelle. Jos huomaa omassa sydämessä rasistisia ajatuksia, ne kannattaa tuoda ristin eteen kuten muutkin synnit, pyytää niitä anteeksi ja rukoilla, että Jumala antaisi rakkautensa näkyä ja vaikuttaa omassa elämässä.
Teksti Jenni Rantanen | Kuva menuha/123rf.com