Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kristitty asiantuntija ruotii vaalit koko kansalle

 

– Annan ääneni ehdokkaalle

Tamperelainen politiikan tutkija Sami Borg asettuu suoran tv-vaalilähetyksen kommentaattoriksi ensi sunnuntaina, tuttuun rooliinsa. Hän uskoo, että eduskunta tuulettuu: – On historiallisesti poikkeuksellista, että hallitus itse myöntää epäonnistuneensa. Se vaikuttaa varmasti tulokseen.

Jos joistakin suomalaisista tuntuu, että kaikki poliitikot puhuvat ”sitä yhtä ja samaa”, Sami Borgin mielestä puolueitten tavoitteista ja arvoista löytyy selviä eroja:

– Kokoomus ja rkp ovat selvästi Nato-myönteisiä. Keskusta ajaa alueiden tasa-arvoisuutta. Kokoomus keventäisi julkisen talouden rakenteita ja kuluja. Vasemmisto kannattaa verorahoilla toimivaa vahvaa, julkista sektoria.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Vihreät voisivat säätää elinkeinoelämälle rajoituksia ympäristöä suojellakseen. Kokoomukselle yritystoiminnan edellytykset ovat ympäristöä tärkeämpiä.

Rkp tahtoo säilyttää ruotsin kielen aseman, kun taas perussuomalaiset luopuisivat kouluissa pakkoruotsin opiskelusta.

Puolueilla on eroja myös kristillisten arvojen puolestapuhujina.

– Politiikan tutkimuksessa puhutaan arvokonservatismista. Selvimmin sen tuovat ilmi keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Vasemmisto ja vihreät ovat kauimpana.

– Tässä suhteessa merkittävimmin on muuttunut viime vuosikymmeninä kokoomus. Sitä ei enää voi lukea arvokonservatismin edustajiin.

Borg kuitenkin muistuttaa, että jokaisesta puolueesta löytyy uskonsa tunnustavia kristittyjä. Se on hyvä, tärkeä asia.

Yleisesti kristilliset arvot näkyvät siinä, että puolueet pitävät esillä tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta, johon esimerkiksi verotuksen progressiivisuudella pyritään.

Äkkituntumalta kristillistä voisi olla sekin, että suomalaisissa vaaleissa ei heitetä lokaa toisen niskaan niin suurin ämpärein kuin monissa muissa Euroopan maissa.

– Menoa hillitsee se, että Suomessa hallitukseen tarvitaan aina useampia puolueita. On varustauduttava siihen, että tulevaisuudessa on kyettävä yhteistyöhön.

Vaaliasiantuntijana Sami Borg seuraa isäänsä, Olavi Borgia, joka toimi valtakunnallisten valvojaisten asiantuntijana vuoden 1968 kunnallisvaaleista lähtien 1980-luvulle saakka.

Olavi Borg työskenteli suurimman osan työvuosistaan Tampereen yliopistossa, ensin yhteiskuntatieteiden metodologian ja sitten valtio-opin professorina. Hän oli kolmen vuoden ajan Liberaalisen kansanpuolueen kansanedustaja 1970-luvulla ja yli 30 vuotta Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen.

Sami Borg sai lapsuudenkodissaan kristillisen kasvatuksen, johon kuuluivat mm. perheen yhteiset ruoka- ja iltarukoukset.

– Joskus sunnuntaisin kävimme jumalanpalveluksessa.

Seurakuntanuorten toimintaan Sami Borg lähti isoveljensä mukana jo 12 vuoden iässä. Rippikoulun jälkeen yhteys pysyi vahvana. Aikanaan Tampereen Messukylästä löytyi myös sisältörikasta nuorten toimintaa.

Sami Borg harkitsi tosissaan teologian opintoja, mutta hän suuntautui lopulta valtio-oppiin ja jäi opiskelemaan Tampereelle.

– En ole kokenut mullistavaa uskoontuloa enkä ihmeitä. Puhuttelevinta on ollut johdatus elämän suurissa valinnoissa: esimerkiksi puolison löytymisessä ja uran avautumisessa.

Ensi sunnuntaina Borgin perheen äänioikeutetut lähtevät aamupäivällä yhdessä äänestämään. Sen jälkeen juodaan kotona vaalikahvit. Iltapäivällä Sami Borg suuntaa Tampereelta Helsinkiin. Siellä hän valmistautuu illan suoraan televisiolähetykseen, Ylen vaalivalvojaisiin.

Kommentaattori ei enää jännitä tutuksi käynyttä tehtäväänsä. Ilta kuluu kameroiden edessä siivillä. Yöunet jäävät lyhyiksi, sillä maanantaina hän jatkaa tulosten ruodintaa aamutv:ssä.