Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Kristittyjen määrän maailmassa odotetaan nousevan edelleen

 

KUVA: Wikimedia Commons

Vuonna 2012 kristittyjen määrä koko maailman väestöstä on 33 prosenttia. Määrän odotetaan nousevan ja olevan 36 prosenttia vuonna 2050. Asia selviää nyt 28. kerran julkaistun vuosittaisen lähetystyötä ja uskontoja koskevasta tilastosta.

Voimakkaimmin kasvava uskonto on tällä hetkellä islam. Tilaston mukaan eniten vähennystä puolestaan on tapahtunut ateistien ja uskonnottomien määrissä.

Maailman koko väestö vuonna 2012 on noin 7 miljardia. Näistä kristityksi suuntaa-antavasti luetaan 33 prosenttia ja muihin 67 prosenttia.

Vuonna 2000 oli koko maailman väestöstä kristittyjen ja muslimien määrä yhteensä 53 prosenttia. Vuonna 2025 luku on noin 58 prosenttia ja vuonna 2100 noin 66 prosenttia. Kristittyjen ja muslimien yhteinen osuus koko maailman väestöstä vuonna on vuonna 2100 jo 2/3.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Tästä seuraa, että kristittyjen ja muslimien välisten suhteitten pitää olla missiologisen työskentelyn prioriteettien kärjessä, toteaa lähetysteologi Timo Vasko Kirkon lähetystyön keskuksesta.

Kristittyjen keskuudessa voimakkain määrällinen kasvu tapahtuu edelleen helluntailaisiin, karismaattisiin ja uuskarismaattisiin yhteisöihin kuuluvissa liikkeissä.

– Lähetystyö tänään tapahtuu kaikkialta kaikkialle. Eteläisen pallonpuoliskon kristittyjen osuus kaikessa lähetysyhteistyössä on jo merkittävästi nähtävissä eri puolilla maailmaa, toteaa Vasko.

Maailman kaikista kristityistä roomalaiskatolilaisia on eniten, 1,187 miljardia. Sen jäsenet muodostavat 51 prosenttia maailman kaikista kristityistä. Protestantteja on 432 miljoonaa eli kristityistä 18,7 prosenttia.

Vuonna 2012 kaikkiaan 417 000 lähetystyöntekijää työskentelee muualla kuin omassa maassaan. Järjestöjä, jotka lähettävät ulkomaille lähetystyöntekijöitä, on 4900.

 
artikkelibanneri Uusi Tie