Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kristittyjen naisten vainoihin liittyy voimakasta häpeää

 

Kristitty nainen osallistui viime vuonna Etiopiassa Open Doorsin konferenssiin. Tuore raportti kertoo, että kristittyjen vainot suunnitellaan sukupuolen mukaan. (Kuva: Open Doors)

Nadia Murad sai Nobelin rauhanpalkinnon kerrottuaan, miten IS-taistelijat kohtelivat jesidinaisia. Pohjois-Irakin tai Syyrina kristityt naiset kertovat harvoin näistä asioista.

Monille häpeä on liikaa, joten he vaikenevat. Open Doorsin viimeisin raportti maista, joissa on vaikea elää kristittynä, käsitteleekin erityisesti naisten salaista kärsimystä.

Vuonna 2010 kristittyjä arvioitiin olevan 31 % maailman väestöstä. He ovat kaikkein vainotuin uskonnollinen ryhmä: 245 miljoonaa kristittyä kärsii pahoin vainoista. Miehiä ja naisia vainotaan eri tavoin. Open Doorsin uunituore raportti kertoo, että miesten mahdollisuuksia saada ja tehdä työtä ja harjoittaa liiketoimia rajoitetaan usein. Naisiin kohdistuva vaino on vaikeammin havaittavissa. Sen muotoihin kuuluvat seksuaalinen väkivalta, raiskaukset, pakkoavioliitot, häpäiseminen ja karttaminen, avioeroihin pakottaminen ja lasten huostaanotot.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Miehiin kohdistuva vaino luo selviytymispaineita yhteisöille. Se on sekä sosiaalista ja taloudellista eristämistä että ankaraa väkivaltaa. Yksi vainon muoto on nuorten miesten pakottaminen sotapalvelukseen. Sitä vastoin nuoren naisen pakottaminen naimisiin voi tapahtua huomaamattomasti. Naiset ovat usein kouluttamattomia, eivätkä he ole terveydenhoidon tai muiden peruspalvelujen ulottuvilla. Heitä koskevat erilaiset liikkumiskiellot, heitä pakotetaan ehkäisyvälineiden käyttöön ja abortteihin ja estetään hakeutumasta työhön. Kun naista painostetaan yhdellä tavalla, se johtaa mahdollisuuteen painostaa häntä toisellakin tavalla.

Miesten ja naisten vainoille yhteistä on, että niistä seuraa traumoja ja köyhyyttä, joka vie mukanaan mahdollisuudet vaikuttaa omaan ja toisten elämään. Sekä miehiä että naisia häpäistään, kartetaan ja pidetään vankeina. Tätä tapahtuu erityisesti kunniakulttuurin maissa. Siinä missä mies viedään vankilaan, nainen on usein kotiarestissa. Joskus vapaudenriisto menee niin pitkälle, että henkilö kahlitaan seinään. Joskus hän saa liikkua vapaasti neljän seinän sisällä, mutta toiset eivät kiinnitä häneen mitään huomiota.

Vankeus voi olla myös taloudellista. Orjuuteen pakotetuilla naisilla on kurjat olot, mutta olisi vielä suurempi riski lähteä pakoon. Ilman koulutusta, omistusoikeutta ja lastensa virallista huoltajuutta he todennäköisesti menettävät lapsensakin, jos pakenevat.

Kolumbiassa rikollisjengit pakottavat nuoria kristittyjä miehiä mukaan toimintaansa. Elleivät he suostu, heitä uhkaillaan ja vainotaan. Usein koko perhe kidnapataan. Joissakin maissa ajatellaan, että mies on enemmän vastuussa siitä, että on valinnut kristinuskon. Nainen puolestaan heikomman sukupuolen edustajana on helposti johdateltavissa. Tämä johtaa miesten ankarampaan fyysiseen rankaisemiseen.

Naisten kohdalla on tavallista, ettei laki suojaa heitä. Yhdessä yhteiskunnan taholta tulevan paineen kanssa tämä tekee heidän puolustamisensa lähes mahdottomaksi. Pakistanissa kristittyjä tyttöjä siepataan, raiskataan ja pakkokäännytetään. Vanhemmat havaitsevat yleensä turhaksi yrittää saada pahantekijöitä oikeudelliseen vastuuseen. Tyttö pakotetaan oikeudessa vakuuttamaan, että kääntyminen on ollut vapaaehtoista.

Kun miehiin ja naisiin kohdistetaan tarkasti räätälöityä vainoa, sen seuraukset ovat kuin veteen heitetyn kiven vedenpintaan jättämiä renkaita. Vaikutukset etenevät ja kasvavat. Se on tehokasta. Vainon tarkoitus onkin aina viime kädessä tuhota paikallinen kristitty yhteisö.

Lähde

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen