Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kristityllä on lupa pelätä ja kohdata pelkoja

 

Miksi pelkäämme? Tarkoittaako pelkääminen sitä, ettei luota Jumalaan tarpeeksi paljon? Miten turhia pelkoja voi kohdata ja voittaa? Terapeutti Päivi Niemi kertoo.

Pelko on lähtökohtaisesti hyvä asia. Se on Jumalan luoma tunne, jonka tarkoitus on pitää meidät turvassa, terveinä ja ehjinä. Kun meitä pelottaa, hidastamme vauhtia ja valpastumme. Katsomme, uhkaako meitä jokin vaara. Jos hälytys on ollut aiheeton, voimme huokaista helpotuksesta. Jos hälytys taas on aiheellinen, joku on vaikka ajamassa päällemme, saamme jalat alle ja lähdemme pakoon.

Esimerkiksi pimeää, korkeita paikkoja, tulta ja joskus jopa vieraita ihmisiä on hyvä pelätä. Ne ovat terveitä pelkoja, joista ei tarvitse mitenkään parantua eikä niitä tarvitse voittaa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– Jotkut tunteet ovat kokemuksena vaikeita. Sen takia miellämme ne negatiivisiksi. Ne eivät kuitenkaan ole negatiivisia, vaan niillä on tärkeä Jumalan antama tehtävä. Vaikka tunteet olisivat vaikeitakin, niitä kannattaa kuunnella ja kannattaa pyrkiä sovintoon niiden kanssa.

Eroon turhista peloista

– Pelko on silloin haitallinen, jos se värjää koko elämän niin, että kaikki tuntuu pelottavalta. Jos se iskee niin voimakkaina kohtauksina, että sen kanssa ei pärjää tai jos se on jatkuvaa ylivireystilassa olemista, stressiä ja hätäännyksen tuntua. Keholle on kauhean raskasta olla koko ajan peloissaan, Niemi selittää. Sellaisista turhista peloista kannattaa pyrkiä eteenpäin.

– Olen ollut aika pulassa pelkoni kanssa siksi, etten alunperin osannut käsitellä sitä ollenkaan. Omien kriisieni myötä ja terapiassa löysin keinoja käsitellä ja säädellä pelkoa niin, ettei siihen tarvitse hukkua.

On tärkeää tiedostaa, ettei pelko tapahdu ainoastaan mielessä vaan myös kehossa.

Päivi Niemi on terapeutti, työnohjaaja ja seksuaalineuvoja Tampereelta. Hän on kohdannut paljon pelkoja niin työnsä puolesta kuin omassa elämässäänkin.

Teksti Meri Halme | Kuva Tom Roberts / Unsplash

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!