Syyskuun lopussa alkaneet mielenosoitukset demokratian puolesta jatkuvat Hongkongissa. Mielenosoittajien johtajien joukossa on monia kiinalaisia kristittyjä. Myös kirkot ovat ottaneet osaa toimintaan tarjoamalla suojaa ja ruokaa protestoijille.
Vuonna 1997 Iso-Britannialta Kiinalle siirretyllä Hongkongilla on oma peruslainsäädäntö ja autonominen asema. Elokuun lopulla Kiina kuitenkin ilmoitti, että vain sen hyväksymät henkilöt voivat olla ehdolla Hongkongin johtoon vuoden 2017 vaaleissa.
Tämä päätös johti vaatimuksiin vapaista vaaleista ja demokratiasta, jota Kiina on pyrkinyt kaventamaan muillakin tavoilla viime vuosina. Esimerkiksi Pekingin keskushallinto on yrittänyt liittää Hongkongin opetusohjelmaan niin sanottua isänmaallista kasvatusta, mitä käytännössä pidetään alueella kommunistisena propagandana. Muun muassa tästä syystä huomattava osa mielenosoittajista on opiskelijoita, teini-ikäisistä yliopisto-opiskelijoihin.
Christianity Today -verkkolehden mukaan (13.10.) mielenosoittajiin lukeutuu myös monia kristittyjä, jotka etulinjansa puolustavat Hongkongin oikeuksia. Kristityille mielenosoituksissa ei ole kyse vain demokratian vaalimisesta, vaan myös taistelusta kommunistisen aatteen ja kristinuskon välillä. Kristityt protestoijat herättävät kaduilla huomiota kantamalla ristejä, rukoilemalla ja lukemalla avoimesti Raamattua.
Hongkongin 7,2 miljoonasta asukkaasta 43 prosentin on arvioitu olevan kristittyjä, joista 320 000 on protestantteja.
– Kristillisyyden kasvu on merkki viranomaisille siitä, että kristityt ja heidän kirkkonsa ovat ”avaintekijöitä”, joilla voi olla merkittävä rooli yhteiskunnassa, mutta samalla ne luovat todellisen ja voimallisen uhan maan ateistiselle ja marxilaiselle ideologialle, Christianity Todayn uutisessa todetaan.
Viikon sisällä Hongkongin mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi, kun poliisit ovat pyrkineet kovin ottein estämään mielenosoittajia valtaamasta tärkeitä katuja Mong Kokin alueella. Pääkatu on kuitenkin toistaiseksi mielenosoittajien miehittämä.