Vain Yhdysvaltoihin muuttaa enemmän ihmisiä kuin Venäjälle. Tulijoiden parissa myös evankeliumi saa tilaisuuden.
Venäjälle on vuodesta 1993 alkaen muuttanut runsaat 11 miljoonaa henkilöä. Nyt maahanmuutossa on meneillään uusi aalto, joka on saanut vastavoimakseen voimistuvan muukalaisvihan.
Aikaisemmin julkista vihaa lietsoivat äärikansalliset nuorisojoukot. Vastenmielisyys maahanmuuttajia kohtaan on levinnyt nyt myös tavallisten ihmisten keskuuteen. Suuri osa avoimesta muukalaisvastaisuudesta suuntautuu Pohjois-Kaukasukselta tulleita Venäjän kansalaisia kohtaan.
Kaupungeissa maahanmuuttajat perustavat seurakuntia. Niihin pyydetään kotimaasta pastoreita ja vastuunkantajia. Georgianarmenialainen pastori Grigor Kharatyan palvelee Moskovassa armenialaisseurakuntaa. Hän hankki runsaasti kokemuksia seurakuntatyöstä vähemmistöjen keskuudessa Georgiassa. Työ etenee hyvin, sillä vähemmistön asemassa olevien kansanryhmien keskuudessa seurakunnallista toimintaa arvostetaan.
Armenialaisten siirtotyöläisten keskuudessa on voimistuvaa mielenkiintoa hengellisiin asioihin. Sama kehitys on meneillään useiden muidenkin kansallisuuksien keskuudessa.
Siirtotyöläisten parissa on runsaasti ongelmia.
– Kymmenestä nuoresta kahdeksan käyttää alkoholia tai huumeita. Päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena ajajille koituu hyvin usein vakavia liikenneonnettomuuksia, Ljana Harutyunyan Jerevanin Laupias samarialainen -seurakunnasta kuvailee.
Seurakuntien toimintaa seurataan tarkoin.
– Pastorit ovat usein painostuksen alaisena. Lasten kesäleireillä vierailee aina hallituksen edustajia.
– Omarzirin kaupungissa hallinnon edustajat antoivat lapsille luvan tulla kirkkoon. He olivat tehneet tarkistuskäynnin ja oli raportissa suositellut tilaisuuksia, sillä lapset viihtyvät ja seurakunnassa on miellyttävää, lapsille suunnattua ohjelmaa, Ljana Harutyunyan kertoo.
Lue koko artikkeli Ristin Voiton numerosta 5/14.