Eri puolilla Yhdysvaltoja on järjestetty protesteja niin kutsuttua Arizonan lakia vastaan. Se on huhtikuussa hyväksytty osavaltiolaki, joka kriminalisoi siirtolaisuuden ja velvoittaa poliisin tarkistamaan epäilyttävältä näyttävän henkilön paperit.
Mikäli papereita ei ole, asianomainen voidaan tuomita ja karkottaa maasta. Laittoman siirtolaisen työllistävä tai häntä auttava henkilö katsotaan kanssarikolliseksi. Papereiden tarkistamiseen riittää ”perusteltu epäilys”, toisin sanoen latinoulkonäkö.
Myös kristityt ovat nousseet vastustamaan lakia, latinalaissyntyiset pastorit etunenässä.
– Olemme palanneet aikaan, jolloin taistellaan ihonvärinsä perusteella vainottujen puolesta. Lain kumoamista odotellessa joka päivä muutama tuhat ihmistä karkotetaan maasta, perulaissyntyinen, protesteja johtava metodistipastori Héctor Laporta väittää.
Yleisenä pelkona on, että vastaava laki astuisi voimaan muissakin osavaltioissa. Kansallinen kristittyjen latinojohtajien ja -pastorien liittouma (CONLAMIC) onkin palkannut asianajat tutkimaan mahdollisuuksia lain kaatamiseksi.
– Tähän taisteluun kuluu yleisiä varoja, jotka voitaisiin käyttää muihin kohteisiin, liittouman johtaja Miguel Rivera huomauttaa.
Arizonan laki on herättänyt kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan kaikkialla maassa. Asiantuntijoiden mukaan se rikkoo Yhdysvaltojen perustuslakia. Oikeusministeri Eric Holder sanookin, että liittohallitus voisi sen kieltää. Presidentti Barak Obama arvosteli lakia äskettäin menetelmiltään virheelliseksi, mutta jätti mahdollisen kumoamisen oikeuslaitoksen päätettäväksi.
Lain allekirjoittanut republikaanikuvernööri Jan Brewer perustelee päätöstään sillä, että Arizonan laki ”suojelee kaikkia”. Muita Brewerin ansioita on laki, jonka mukaan osavaltiossa ei tarvita aseenkantolupaa.
OECD:n tilastojen mukaan Yhdysvalloissa on yksitoista miljoonaa laitonta siirtolaista, joista kaksi kolmasosaa on latinoja. Joka vuosi luku kasvaa melkein puolella miljoonalla. Heistä neljäsataatuhatta asuu Arizonassa.