Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kroatia on välietappina Eurooppaan pyrkiville pakolaisille

 
Kroatian läpi virtaa pakolaisia.

Kroatiaan on tullut jo yli 300 000 turvapaikanhakijaa, pelkästään eilen sunnuntaina 7000. Lähes kaikki ovat läpikulkumatkalla muualle Eurooppaan. Kuva Beli Manastirin vastaanottokeskuksesta: Matti Korpiaho.

Tuhannet pakolaiset kulkevat päivittäin Kroatian halki. Muutama on apua etsiessään löytänyt tiensä Kutinan evankeliseen kirkkoon.

Viranomaistietojen mukaan pakolaisia on tullut Kroatiaan jo noin 300 000. Unkarin piikkilanka-aidalla suljettu raja pakottaa heidät Kroatian puolelle, kun he yrittävät Saksaan ja pohjoisemmaksi Eurooppaan.

Pakolaiset ovat pääosin lähtöisin Syyriasta, Irakista, Iranista ja Afganistanista, mutta myös Afrikan kriisialueilta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Kroatia tarjoaa tulijoille ruokaa, lepoa ja lääkettä, hetken hengähdystauon pitkällä matkalla. Suurin osa tulijoista jatkaa matkaansa. Vain muutamat ovat hakeneet Kroatiasta turvapaikkaa.

Pakolaisia myös evankeliseen kirkkoon

Yksi vastaanottokeskus toimii Kutinan kaupungissa, jossa Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) lähetystyöntekijä Elina Braz de Almeida toimii evankelisen seurakunnan johtavana pastorina.  Keskus on rauhoitettu haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille eli äideille lapsineen, raskaana oleville, perheille ja nuorille tytöille.

Elina Braz De Almeida kertoo pakolaistilanteen kuuluvan enemmän keskusteluissa kuin näkyvän katukuvassa. Keskustelu käy kiivaana, mutta vain harva on kohdannut arjessaan pakolaisia. Useimman lähin kosketus on nähdä ohi jyristävät bussikolonnat.

”Nyt on meidän vuoromme auttaa”

Muutama pakolainen on apua etsiessään löytänyt tiensä Kutinan kirkkoon.

– Heidän tarinansa ovat mitä ihmeellisimpiä, kertoo Elina Braz de Almeida. Hän iloitsee seurakuntalaistensa empatiasta ja vilpittömästä halusta auttaa:

– Eräskin heistä sanoi: ”Älkää unohtako, miten Eurooppa auttoi meitä, kun meillä oli sota ja hätä. Nyt on meidän vuoromme auttaa.”

Sansa on tehnyt lähetystyötä jugoslaavien parissa, sittemmin Kroatiassa, perustamisvuodesta 1973. Mahdollisuus kertoa Kristuksesta kroatialaisille on nyt laajentunut koskemaan monia Kroatian läpi kulkevia kansalaisuuksia.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa