Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

KUA: Keski-Afrikan kriisi ei uskontojen välinen konflikti

 

Keski-Afrikan tasavalta. KUVA: CIA World Factbook

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) mukaan Keski-Afrikan konfliktin juuret eivät ole uskonnollisissa erimielisyyksissä, vaikka maata koskevista uutisista niin voisi päätellä.

”Kyseessä ei tällä hetkellä ole ideologinen uskontojen välinen konflikti, vaan yhteiskunnan sisäisen eheyden romahtaminen”, KUA sanoo tiedotteessaan.

KUA:n mukaan tilanne Keski-Afrikan tasavallassa jatkuu erittäin vaikeana. Maan 4,6 miljoonasta asukkaasta 2,5 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua: ruokaa, suojaa ja lääkkeitä. Maan sisäisiä pakolaisia arvioidaan olevan 650 000, lähes 15 prosenttia maan väestöstä.

Tilanne on pääkaupungissa Banguissa päiväsaikaan suhteellisen rauhallinen, mutta pieniä yhteenottoja on päivittäin. Jopa 80-85 prosenttia pääkaupungin vähemmistöistä on paennut. Noin 230 000 pakolaista asuu Banguin liepeillä leiriolosuhteissa.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

KUA on avannut pakolaislapsille kuusi väliaikaista koulua Banguin leireissä ja korjaa alueen muita kouluja. Maan länsiosassa KUA kunnostaa ja varustaa kolmekymmentä konflikteista kärsinyttä koulua. Samalla tuetaan 150 opettajan paluuta normaaliin työhön.