Israelilainen raamatunopettaja Makram Mesherky iloitsee arabikristittyjen ja messiaanisten juutalaisten lähentymisestä sotavuoden aikana.
”Israelissa elämme nyt vaikeuksien keskellä. Silti meidän ei tule ajatella vain itseämme vaan sitä, mitä Jumala haluaa meidän tekevän tällaisissa tilanteissa: antavan anteeksi ja rukoilevan myös niiden puolesta, jotka eivät pidä meistä ja tuntuvat uhkaavan meidän turvallisuuttamme.”
Näin kristillistä näkökulmaa kotimaansa ajankohtaiseen tilanteeseen sanoittaa israelilainen arabiteologi Makram Mesherky.
Pohjoisisraelilaisessa Raman kylässä Genesaretinjärven luoteispuolella asuva Mesherky on etenkin arabiankielisessä maailmassa tunnettu kristillisten opetuskirjojen kirjoittaja ja luennoitsija.
Hänen perheeseensä kuuluu vaimo Suher sekä neljä aikuista lasta. Hamasin hyökkäys lokakuussa 2023 ja sen jälkeinen sota myllersivät myös heidän arkeaan ja vaikuttivat mielialaan. Ohjusiskujen riski oli todellisuutta myös Ramassa.
Nyt tunnelma alueella on hieman helpottunut.
– Ohjusiskut näyttävät ainakin toistaiseksi loppuneen, kiitos Jumalan. Odotamme silti yhä koko sodan päättymistä ja Hamasin ottamien panttivankien vapauttamista.
Sota-aikana Mesherkyä on puhutellut Raamatun sanoma Jumalasta ”kaiken lohdutuksen Jumalana” (2. Kor. 1:3–4).
– Syvimmässä tuskassa löydämme luotettavimman lohdutuksen Jumalasta itsestään. Samalla jokainen meistä on kutsuttu tukemaan ja vahvistamaan toisia.
Evankelistojen murre kiinnosti
Mesherky syntyi katoliseen perheeseen. Kun hän oli 19-vuotias, kotikylään saapui ryhmä egyptiläisiä evankelistoja pitämään hengellisiä tilaisuuksia. Oli vuosi 1980.
– Menin kuulemaan heitä, koska tykkäsin intohimoisesti egyptiläisistä elokuvista ja egyptiläisestä arabian murteesta, joka on erittäin kaunista.
– Heti ensimmäisenä iltana Jumala kosketti sydäntäni. Niissä tilaisuuksissa annoin elämäni Jeesukselle, Mesherky muistelee.
Nuori mies alkoi osallistua aktiivisesti kristilliseen opiskelijatoimintaan. Vuosina 1988–93 hän toimi paikallisen opiskelijaliikkeen pääsihteerinä. Mukana oli sekä messiaanisia juutalaisia että arabikristittyjä.
– Useimmat silloiset aktiivit ovat nykyään seurakuntien työntekijöitä ja uusien seurakuntien perustajia. Monien kanssa pidämme yhä yhteyttä ja teemme yhteistyötä.
”Jaa se, mistä nautit, myös muille”
Lapsena ja nuorena Mesherky ei ollut lukenut Raamattua. Hengellisen heräämisensä myötä hän alkoi tutkia innokkaasti Jumalan sanaa ja noudattaa sen opetuksia. Hän koki, kuinka teksti muovasi hänen ajatteluaan ja jopa mentaliteettiaan.
Hän kirjoitti muistiinpanoja Raamatun äärellä tekemistään löydöistä. Vähitellen muistiinpanot laajenivat, ja niistä alkoi tulla kirjoja. Ensimmäinen teos oli käytännöllinen opaskirja Raamatun opiskelemiseen.
– Jumala sanoi, että jaa se, mistä nautit, myös muille. Niinpä aina, kun näin jossakin tarpeen jotakin aihetta koskevalle opetukselle, kysyin Jumalalta, miten voisin palvella siinä, ja usein tein aiheesta kirjan tai kirjasen.
2000-luvun alussa Mesherky suoritti akateemisen M. A.-tutkinnon juutalaisessa teologisessa seminaarissa ja erikoistui myöhäisantiikin ja keskiajan juutalaisen kirjallisuuden Jeesus-kuvauksiin. Myöhemmin hän teki väitöstutkimuksen Haifan yliopistoon, jossa hän tarkasteli sitä, miten varhaiset islamilaiset tekstit kuvasivat Jeesuksen persoonaa ja hänen elämänvaiheitaan.
– Kristittyinä meidän on tärkeä ymmärtää, kuinka muiden uskontojen edustajat näkevät meidän uskontomme keskushenkilön Jeesuksen: mitä he ajattelevat hänestä, miltä osin he hyväksyvät hänet ja mistä he ehkä häntä kritisoivat.
– Kun sen tiedämme, se auttaa meitä lähestymään heitä kunnioittaen heidän ajatteluaan ja kyeten parhaalla tavalla tuomaan esille omaa, Raamattuun pohjautuvaa kuvaamme Jeesuksesta.
”Yhdessä me olemme Jumalan perhe täällä”
Hamasin terrorihyökkäys Gazaa ympäröiviin israelilaiskyliin syksyllä 2023 lisäsi yleisesti Israelin juutalais- ja arabiväestön välisiä jännitteitä. Messiaaniset juutalaiset ja evankelisten arabikristittyjen yhteisöt alkoivat kuitenkin lähentyä toisiaan.
– Vaikka sota on aiheuttanut hieman jännitteitä myös Jeesukseen uskovien välille, yleisesti näiden yhteisöjen välillä on nyt enemmän kontakteja kuin koskaan aiemmin, Mesherky kertoo.
– Sodan alettua ne alkoivat pitää yhteyttä toisiinsa, kokoontua rukoilemaan yhdessä ja organisoida yhteisiä avustushankkeita, joissa ne ovat jakaneet tarvitseville ruokaa, ensiapupakkauksia ja muuta poikkeustilanteessa tarpeellista. Eri puolilla näkyy hyviä merkkejä siitä, miten Jeesukseen uskovat juutalaiset ja arabit kokevat, että me yhdessä olemme Jumalan perhe täällä.
Sanomaa sähköisen median kautta
Hieman ennen koronapandemian puhkeamista Mesherky aloitti raamatunopetussarjojen tekemisen arabiankieliselle kristilliselle Al Hayat -satelliittikanavalle. Tänä vuonna TV-työ laajeni Israelin messiaanisten seurakuntien hepreankieliselle Shelanu TV:lle.
Mesherky vieraili viime elokuussa Suomessa osana kymmenhenkistä israelilaistiimiä. Viikon aikana ryhmä kuvasi ohjelmia Avainmedian studiolla Keravalla. Ohjelmia tehtiin sekä Al Hayatille että Shelanu TV:lle.
Kuvauspäivät alkoivat israelilaistiimin ja Avainmedian eri kansallisuuksista koostuvan henkilökunnan yhteisellä rukoushetkellä. Tilanteiden rakkaudellinen tunnelma puhutteli arabiteologia.
– Aina, kun kokoonnumme kiittämään Herraamme yhdessä, se on välähdys taivaasta.