Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Kun kolmoishermosärky piinaa, usko lohduttaa näyttelijä Ritva Oksasta

 
Hymyilevä harmaatukkainen Ritva Oksanen katsoo suoraan kameraan.

– Elämä on elettävä päivä kerrallaan, ja on otettava vastaan sellaisena kuin se tulee, sanoo Ritva Oksanen. Kuva Sari Savela.

Näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen, 85, turvautuu sinnikkäästi Jumalan lupauksiin. Ne lohduttavat, kun kolmoishermosärky piinaa tai arki ahdistaa.

Kristitty taiteilija kertoo, ettei ole kokenut koskaan ristiriitaa ammattinsa ja uskon välillä.

– Näyttelijän työ on toisen ihmisen nahkoihin asettautumista. Minun täytyy kaivaa kaikki tunteet sisältäni, että rooleista tulisi uskottavia, kertoo Ritva Oksanen.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Jos vastaan on tullut jotakin sellaista, joka ei ole sopinut elämänkatsomukseeni, olen kieltäytynyt roolista. Se ei millään tavalla rajoita, vaan päinvastoin avaa ihmistä.

Usko löytyi 40 vuotta sitten

Eronneen yksinhuoltajan elämä mullistui, kun hän meni vuonna 1984 ystävänsä houkuttelemana Helsingissä järjestettyyn Se löytyy -tapahtumaan. Oksanen epäröi aluksi lähtemistä, koska saattaisi vaikka tulla uskoon, mutta päätti lopulta lähteä.

Kokemus oli murtava. Kahvitauolla taiteilija pyysi ystäväänsä kertomaan omasta uskoon tulostaan ja vakuuttui.

– Avasin sylini ja käteni ja sanoin: ”Rakas taivaallinen Isä, olen sotkenut elämäni perusteellisesti, mutta antaisin sen sinulle, jos se kelpaa.” Ystäväni sanoi, että ”aamen, annettu on, etkä saa enää takaisin”, Oksanen muistelee.

– Sen jälkeen aloin etsiä sitä Jeesusta, jolle olin antanut elämäni. Minulla oli valtava hengellinen nälkä. Kaikki tilaisuudet seurakunnasta riippumatta kelpasivat, kunhan niissä vain puhuttiin Jumalasta ja Jeesuksesta.

Voimaa ja toivoa vaikeuksissa

Usko on ollut kantava voima elämän vaikeuksissa. Kolmoishermosärky on ollut sitkeä seuralainen vuonna 1997 tapahtuneen päälle ajon jälkeen. Ritva Oksanen pyrkii hillitsemään kipua liikunnalla ja käymällä hierojalla. Hän myös turvautuu sinnikkäästi Jumalan lupauksiin.

– Luen aamuisin Jumala puhuu -kirjaa. Siellä Jumala sanoo esimerkiksi, ettei minun tarvitse pelätä ja ettei hän hylkää tai jätä minua koskaan. Luen näitä tekstejä ääneen, että kuulen Herran sanovan ne minulle.

Usko Jeesukseen on luonteva osa taiteilija Ritva Oksasen elämää. Hän hoitaa uskonelämäänsä muun muassa kuuntelemalla joka ilta Raamattu kannesta kanteen -ohjelmia. Häntä puhuttelee erityisesti toivo.

– Tämä on niin toivotonta aikaa. Sotia on joka puolella ja nuorilla on pelkoa ja ahdistuneisuutta, sota-ajan lapsena ja sotilaan tyttärenä kasvanut Ritva Oksanen sanoo.

”Elämä on elättävä päivä kerrallaan”

– Elämä on elettävä päivä kerrallaan, ja on otettava vastaan sellaisena kuin se tulee.

Ikä on tuonut taiteilijan elämään perspektiiviä. Vaikeat maanantaiaamutkin sujuvat, kun vain nousee ylös, tekee aamutoimet, keittää kahvit, laittaa itsensä kuntoon ja lähtee ulos asioille. Päivää voi kerätä pikkuhiljaa.

– Minun ei tarvitse ajatella, että päivä on tylsä. Kun jaksan tehdä alun, niin päivä menee kuin huomaamatta iltaan. nToivo on rakkaudessa. Vaikka lähellä ei olisi ketään, joka rakastaa, niin kuitenkin on Jeesus, joka rakastaa.

Raamattu kannesta kanteen on Raamattu-aiheinen radio-ohjelmasarja, jonka on tuottanut Medialähetys Sanansaattajat. Sarja kattaa koko Raamatun, jaksoissa vuorottelevat Vanhan ja Uuden testamentin kirjat. Raamattu kannesta kanteen -sarjan tekijöitä ovat pastori Jukka Norvanto ja Elisheva Karonen.

Teksti: Elina Uusikylä Elisheva Karosen tekemän audiohaastattelun pohjalta.

 

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa