Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kun seurakunta markkinoille lähti

 

Mauno Jouppi (keskellä) on yksi Isonkyrön seurakunnan aktiivisista maallikoista.
Kuva: Minttumaria Ukkonen

Isonkyrön seurakunta elää vahvasti mukana paikkakunnan arjessa. Elokuun toisena viikonloppuna seurakunta oli mukana 1700-luvun markkinoilla.

Isonkyrön vanhan kirkon ympäristö täyttyi elokuun toisena viikonloppuna markkinatunnelmasta. Talkoovoimin rakennettujen kojurivistöjen varrella ja pihan muissa rakennuksissa saattoi nähdä seppiä takomassa, käsityöläisiä kehräämässä lankaa tai tekemässä taidokkaita muotoja puuhun. Pöydät täyttyivät monenlaisista käsintehdyistä tuotteista ja myyjät olivat pukeutuneet 1700-luvun tyyliin sopivasti. Ensimmäistä kertaa myyntipöydät pystytettiin tänne vuonna 1994, joten vuosien varrella suureksi tapahtumaksi kasvaneet Isonkyrön 1700-luvun markkinat järjestettiin nyt 24. kerran. Kyseessä ei ole seurakunnan tapahtuma, mutta ollaan seurakunnan mailla, ja seurakunta näkyy tapahtumassa muutenkin. Vaikka seurakuntia usein moititaankin siitä, ettei niissä uskalleta jalkautua ihmisten luo, vaan pysytään tiukasti omissa tiloissa, täällä asia on toisin. Isossakyrössä seurakunta kutsutaan monien tapahtumien toimijaksi yhdessä muiden kanssa. Yhteistyö on paikkakunnan tapa toimia, sanoo Isonkyrön seurakunnan pastori Erkki Holma.

-On tärkeää, että seurakunta on siellä missä ihmisetkin.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.
1700-luvun markkinat järjestetään vuosittain Isonkyrön vanhan kirkon pihapiirissä.
Kuva: Minttumaria Ukkonen

Seurakunta ei ole vain työntekijät

Holma kertoo, että markkina-alueella tapahtuu merkittäviä kohtaamisia, ja siksi hänkin on siellä. Ihmiset tulevat keskustelemaan ja jakamaan asioitaan. Joltakin on kuollut läheinen, joku on sairastunut, ja jollakin on iloisia uutisia kerrottavanaan. Kohtaamiset ovat seurakunnan perustehtäviä, niissä toteutuvat sekä lähetys että diakonia. Hän muistuttaa myös siitä, ettei seurakunta ole vain sen työntekijät. Pienen työyhteisön pieni työntekijäjoukko tekee oman osuutensa, mutta suuren osan vastuusta kantavat monet seurakuntalaiset.

Seurakunnan kojulta kuuluu iloista puheensorinaa. Siellä myydään arpoja ja ruisleipää lähetystyön hyväksi. Mauno Jouppi on nyt mukana kojulla toista kertaa. Hän uskoo että nämä markkinat yhdistävät paikkakuntalaisia toisiinsa ja tekevät myös seurakuntaa ihmisille läheisemmäksi.

-Haluan olla mukana lähetystyön tähden. Tämä on yksi tavoista joilla voin itse olla tukemassa sitä. Tässä kojulla kauppa käy hyvin. Se on sen merkki, että monet muutkin ihmiset haluavat tulla tukemaan lähetystyötä, hän kertoo iloisesti hymyillen.

Seurakunta piti tapahtumassa lisäksi kahvilaa diakoniatyön hyväksi ja järjesti konsertin kirkossa. Sunnuntai-aamuna komeassa kivikirkossa kajahtivat virret, kun Jumalanpalvelus kokosi seurakuntaa sanankuuloon ennen kuin markkina-alueella aloitettiin myynti.