Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kuninkaallisissa häissäkin esiintynyt Samuel Ljungblahd: ”Vien kristillistä sanomaa mukanani, minne tahansa menenkin”

 
Samuel Ljungblahd

Samuel Ljungblahd: ”Usko Jumalaan on kaiken tekemäni perusta.” Kuva: Andreas Joakimsson

Soul-lavoilta tuttu, ruotsalainen laulaja-lauluntekijä Samuel Ljungblahd sai vuonna 2015 kutsun laulamaan prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä. Nyt DeiFestival kutsuu artistia tähdittämään Radio Dein 25-vuotista taivalta.

Samuel Ljungblahd muis­telee kiitollisena vuoden 2015 tapahtumia, joilla oli käänteentekevä vaikutus hänen uralleen.

– Kun managerini soitti ja kertoi, että minua pyydettiin laulamaan kuninkaallisissa häissä, luulin, että he vitsailivat, koska kyseessä oli Ruotsin sen vuoden suurin tapahtuma.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Samuelin ja gospelkuoron Joyful, Joyful -kappale käynnisti hääkirkossa seremonian päätteeksi todellisen amerikkalaistyylisen gospel-ilotte­lun. Sädehtivä ja leveästi hymyilevä morsiuspari marssi kirkosta arvok­kaan juhlaväen intoutuessa taput­tamaan käsiään musiikin tahdissa.

– Oli hienoa, kun häiden jäl­keen ihmisiä alkoi virrata gospel­konsertteihini, myös monet kirkkoon kuulumattomat tulivat. Olen iloinen myös siitä, että sain alkaa työskennellä uusien musiikin am­mattilaisten kanssa.

 

Pelastusarmeijan kasvatti

 

Kun Samuel oli 16-vuotias, hän haaveili muusikoksi ryhtymisestä, laulujen kirjoittamisesta, mahdol­lisuudesta saada matkustaa maail­malla ja konsertoida.

– Nyt 45-vuotiaana näen, että monia upeita asioita on todella tapahtunut, enemmänkin kuin osasin unelmoida!

”Hengellisyys on tärkeä osa iden­titeettiäni”

Pelastusarmeijalla on miehen sy­dämessä erityinen paikka, sillä hän kasvoi kyseisen kirkon helmassa.

– Tämä on todella muokannut minua. Uskon, että tapa, jolla kat­son ihmisiä ja kohtaan heitä, on pe­räisin juuri sieltä. Sehän on kirkko, joka on todella avoin vähäosaisille. Hengellisyys on tärkeä osa iden­titeettiäni, vien kristillistä sano­maa mukanani, minne tahansa menenkin. Tein nuorempana sel­keän päätöksen, että halusin uskon olevan osana kaikkea. Siksi valit­sin, etten halua henkilöityä pel­kästään soul-artistiksi, vaan myös gospel-laulajaksi.

Kannustusta seurakunnan musiikkileiriltä

 

Osallistuessaan 16-vuotiaana Pelastusarmeijan musiikkileirille Samuel sai valita, soittaisiko puhallinorkesterissa vai laulaisiko kuorossa.

– En osannut soittaa mitään puhallinsoittimia, joten valitsin kuoron.

Kapellimestari Anne-Lie ja hänen miehensä, Norjasta kotoisin oleva pianisti, Jon-Anders Marthinussen huomasivat Samuelin lahjakkuuden ja antoi­vat hänelle mahdollisuuden toimia solistina johtamissaan kuoroissa.

– He olivat aina tukenani ja heistä tuli minulle todella tärkeitä ihmisiä useiden vuosien ajaksi.


Koronaeristyksessä syntynyttä

 

Pandemia oli artistille vaikeaa ai­kaa, sillä heti ensimmäisestä päi­västä lähtien Ruotsin kaikki kulttuuritapahtumat peruttiin.

– Olin siis kaksi vuotta työttö­mänä ja kotona perheeni kanssa, mikä oli sinänsä isänä mahtavaa, mutta urani kannalta ja muusik­kona se oli todella huono juttu. Emme tienneet, kuinka pitkään ajanjakso kestäisi, joten menetin kaiken luovuuteni ensimmäisen vuoden aikana. Mutta toisena vuonna, kun päätin nauhoittaa uuden albumin, luovuus palasi.

 

”Rukoilen, että Jeesus on kanssani, koska minulle ei ole luvattu mitään muuta.”

Yhdessä tuona aikana synty­neessä kappaleessaan Samuel avaa koskettavasti, kuinka hän elämän haurauden äärellä ymmärsi, että nykyhetki on ainoa asia, mitä hä­nellä on.

– Rukoilen, että Jeesus on kanssani, koska minulle ei ole luvattu mitään muuta. En edes tiedä, kuinka kauan elän. Kun aloin nauhoittaa albumia, tiesin, että ha­lusin nimetä sen tuon kappaleen mukaan, Juuri nyt (Right Now).

 

DeiFestivalille

 

”Ihmisillä on konserteissani erinomainen mahdollisuus olla osa kokonaisuutta, osallistua, laulaa mukana ja viettää aikaa yhdessä.”

 

Samuel on kutsuttu Radio Dein 25-vuotisjuhlallisuuksien pääesiin­tyjäksi DeiFestivalille 18. kesäkuuta, 2022. Hän nousee Seinäjoen Ideaparkin lavalle kah­desti, iltapäivällä Pop Up Gospelin seurassa ja illalla sooloartistina. Kuorojen kanssa esiintyminen sytyttää miestä edelleen, sillä ai­koinaan hän kehitti laulutaitoaan juuri erilaisissa gospelkuoroissa kuten VasaGospelissa.

– Se muutti ja muokkasi minua. Tyyli ja energia olivat sellaisia, joista todella nautin, kaikki se ilo ja onnellisuus!

Mies kertoo, että Seinäjoella tul­laan kuulemaan musiikkia hänen aiemmilta albumeiltaan, mutta myös uusimmalta levyltä, joten kattauksesta löytyy erityyppistä gospel- ja soulmusiikkia.

– Ihmisillä on konserteissani erinomainen mahdollisuus olla osa kokonaisuutta, osallistua, laulaa mukana ja viettää aikaa yhdessä. Uskon, että jos tulet paikan päälle Seinäjoelle, pääset mukaan lois­tavaan yhteiseen konserttiin!

Samuel Ljungblahdin haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä (2/2022). Tilaa itsellesi näytenumero.

DeiFestival Seinäjoen Ideaparkissa 18. kesäkuuta, 2022.

Teksti: Marja Salminen, Anu Lehtipuun haastattelun pohjalta

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)