Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Kuolemantuomio uhkaa edelleen pakistanilaisnaista

 

Pakistanin hallitusta kiellettiin armahtamasta kuolemaan tuomittua kristittyä naista Asia Bibiä. Maan korkein oikeus katsoi, että armahtaminen ei ole laillista oikeuskäsittelyn vielä ollessa kesken. Bibi tuomittiin hirtettäväksi väitetystä jumalanpilkasta.
– Tapauksen ollessa vielä käsittelyssä, hallitus ei voi tehdä mitään Bibin armahtamiseksi, asianajaja Allah Bakhsh Leghari kertoi ranskalaiselle uutistoimistolle AFP:lle.

Asia Bibi tuomittiin kuluvan kuun alussa kuolemaan väitettyjen profeetta Muhammediin kohdistuneiden pilkkapuheiden takia. Kristitty viiden lapsen äiti Asia Bibi on ensimmäinen nainen, joka on saanut Pakistanissa kuolemantuomion jumalanpilkasta.

Bibin asianajaja on lähettänyt maan presidentille vetoomuksen naisen armahtamiseksi. Tapaus on herättänyt myös kansainvälistä huomiota. Muun muassa paavi Benedictus XVI ja eri ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Bibin vapauttamisen puolesta. Konservatiivi muslimit ovat esittäneet uhkauksia anarkiasta, mikäli presidentti Asif Ali Zadari armahtaa Bibin.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Kansallisten vähemmistöjen ministeri Shahbaz Bhatti uskoo, että Bibi vapautetaan. Bhattin mukaan alustavat tutkimukset viittaavat naisen syyttömyyteen.

Tapauksella mahdollisesti laajempi merkitys

Bibi pidätettiin vuonna 2009. Tapahtumat saivat alkunsa kun Bibi ajatui kiistaan toisten peltotyöläisten kanssa. Musliminaiset eivät kelpuuttaneet Bibin tuomaa vettä, koska siihen oli koskenut kristitty ihminen. Muutamaa päivää myöhemmin joukko muslimeja vei Bibin läheiseen moskeijaan ja yritti väkisin käännyttää hänet islamin uskoon.

Ihmisoikeusryhmä Christian Freedom International varoittaa, että Bibin tapaus voi toimia esimerkkinä muille muslimienemmistöisille maille, joissa kristittyjä vainotaan.

– Jos Asian tuomio laitetaan käytäntöön, se voi tarkoittaa kristittyjen aseman huonontumista entisestään, eikä ainoastaan Pakistanissa vaan myös muissa maissa, joissa islamilainen laki on vahvistettu, organsiaatio varoittaa.
Pakistanissa on annettu kuolemantuomioita aiemminkin jumalanpilkkalain nojalla, mutta yhtään tuomiota ei ole laitettu käytäntöön toistaiseksi.

Islamilainen laki puhuttaa myös Euroopassa

Islamilaisen lain asemasta on tuoreeltaan keskusteltu myös Suomessa. Perustelakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi sai aiheesta aikaan kohahduksen medioissa. Sasi mainitsi Helsingin Sanomien haastattelulussa sharia-lain osittaisesta soveltamisesta muslimitaustaisten maahamuttajien oikeuskiistojen ratkomisessa. Sasi korjasi väärintulkittua lausuntoaan myöhemmin kertomalla kannattavansa uskonnollisten yhteisöjen sovittelumenettelyä käräjöinnin välttämiseksi.

Hiljattain asiasta uutisoi myös BBC kertomalla, että Britanniassa yli 5 000 koululaista saa opetusta tiukan islamilaisesta sharia-laista. Britanniassa toimii myös useita sharia tuomioistuimia.

Aiheesta aiemmin seurakuntalaisessa: https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ulkomaat/650/perheenaidille_kuolemantuomio_jumalanpilkasta