Tamperelainen Ina Lähteenmaa aloitti somevaikuttajan uran jo teini-ikäisenä. Hän haluaa luoda tämän päivän someen rohkaisun kulttuuria. Nyt Inan vaikutus ulottuu maailman mimmeihin.
Viestinnän maisteriopiskelija. Sosiaalisen median vaikuttaja. Yrittäjä. Rohkaisuryyppy -podcastin perustaja ja host. Ne ovat sanoja, joilla 27-vuotias Ina Lähteenmaa kuvailee itseään.
– Noita kaikkia minä olen, mutta totta kai minussa on paljon muutakin, Ina naurahtaa.
Serbiassa syntynyt Ina muutti perheensä mukana Etelä-Pohjanmaalle jo vauvana. Kahden eri kulttuurin keskellä kasvanut nuori nainen opiskelee Tampereella. Siellä on koti nykyään, vaikka pohjalaisuus tai serbialaisuus eivät lähde identiteetistä koskaan. Hersyvän tarttuvaan nauruun Ina purskahtaa yhtä luontevasti kuin syventyy syvälliseen pohdintaan. Muista ihmisistä voimaa ammentava Ina on ottanut elämän asenteekseen pienistä iloista nauttimisen ja muiden rohkaisemisen.
– Pohjalainen ja serbialainen on mielenkiintoinen kombinaatio. Balkanilainen tulisuus ja intohimo kohtaavat pohjalaisen itsepäisyyden. Mutta yrittäjänä on pakko mainita, että olen tosi ylpeä siitä, että olen utelias ja käytännönläheinen, Ina selittää
Jo lapsena Ina huomasi sen, miten etuoikeutetussa asemassa saa elää. Isä kertoi tarinoita 90-luvun Jugoslaviasta. Hän oli päättänyt tulla Suomeen, jotta tyttärillä olisi paremmat mahdollisuudet elämässä.
– Lapsena sain nähdä, miten kadulla lapset kerjäsivät rahaa tai joku tonki roskakorista ruokaa, Ina muistelee.
Uteliaisuus laukaisi some-uran
Yläasteikäisenä Ina kuuli blogeista. Uteliasuus voitti ja pinkki miniläppäri kädessään hän päätti perustaa oman blogin. Elettiin mediamurroksen aikaa ja mediamaailma oli erilainen. Äidinkielen opettajallekin piti selittää, mikä blogi on.
– En oikein edes itse täysin tiennyt, mikä se oli. Blogini oli lifestyle-blogi, jossa oli digikuvia ja ajatuksia omasta elämästä. Se oli kuin arkinen päiväkirja, Ina muistelee 13 vuoden takaisia tapahtumia.
Ajan myötä Inalle kasvoi bloggaajan identiteetti. Hän oli nuori, joka tunnistettiin kotipaikkakunnan kaduilla. Instagramiin Ina siirtyi luonnollisena jatkumona. Häntä kiehtoi visuaalisen ja kirjallisen ilmaisun yhdistelmä. Sosiaaliselle ja ihmisistä kiinnostuneelle nuorelle vuorovaikutteinen sosiaalinen media on ihanteellinen.
– Minulla oli rohkeutta tuottaa sisältöä. En kuitenkaan päättänyt ryhtyä somevaikuttajaksi, eikä sitä termiä edes ollut silloin olemassa. Oivalsin kuitenkin nuorena, että voin käyttää ääntäni ja puhua itselleni merkityksellisistä asioista, Ina kertoo.
Alusta asti Inan herkkä ajattelijaluonne on näkynyt hänen sisällöissään. Hän on uskaltanut kertoa henkilökohtaisistakin asioista.
Ennen kaikkea Inan kristillinen arvomaailma näkyy sanoissa ja teoissa. Seuraajilta ei varmasti mene ohi, mistä se kumpuaa.
Rohkaistu rohkaisemaan
Inan ympärillä leijuu armollinen ja rohkaiseva pilvi. Hän ei epäröi tavoitella omia unelmiaan, mutta ei myöskään pelkää rohkaista muita kulkemaan eteenpäin. Takana on läheisten ihmisten tuki ja turva.
– Vanhemmat aina sanoivat, että tavoittele Ina unelmiasi. Olet ainutlaatuinen. He muistuttivat minua tarvittaessa olemaan oma itseni ja että minulla on mahdollisuus valita, mitä teen, Ina miettii.
Muutkin läheiset ihmiset ovat olleet rohkaisemassa Inaa. Hän haluaa jakaa samaa asennetta eteenpäin. Inan Instagram-tilillä näkee heti, että armo ja inhimillisyys ovat sisällön kantavia arvoja. Ennen kaikkea Inan kristillinen arvomaailma näkyy sanoissa ja teoissa. Seuraajilta ei varmasti mene ohi, mistä se kumpuaa.
– Mielestäni jokaiselle ihmiselle pitää antaa mahdollisuus. Haluan rohkaista ihmisiä uskomaan unelmiin. Ne meidän särkyneet osat voivat olla meidän vahvuus. Jokainen tarvitsee rohkaisua. Ei ihmistä ole luotu olemaan yksin, Ina painottaa.
Tikkaita ylös kiivetessä Ina haluaa auttaa kaveria nousemaan seuraavalle askeleelle. Hän haluaa luoda merkityksellistä mediaa ja elää arvojaan todeksi, eikä vain ottaa kantaa asioihin.
– Sosiaalinen media on kuin huone. Kun astun siihen huoneeseen, mitä tuon mukanani? Itse haluan tuoda hyviä asioita. Armollisuutta, lempeyttä, inhimillisyyttä, Ina listaa ja lisää, että siihen kuuluvat tietenkin ikävämmätkin asiat elämässä.
Haluan rohkaista ihmisiä uskomaan unelmiin. Ne meidän särkyneet osat voivat olla meidän vahvuus. Jokainen tarvitsee rohkaisua. Ei ihmistä ole luotu olemaan yksin, Ina painottaa.
Maailman mimmien tukena
Tänä keväänä Ina ryhtyi yhdeksi lähetysjärjestö Fidan MimmiKummi -lähettiläistä. MimmiKummit ovat Fidan avustustyön kuukausilahjoittajia, joiden tuen avulla maailman mimmit saavat paremmat mahdollisuudet elämään koulutuksen, ammatin ja terveydenhuollon myötä.
– Sydämessäni läikähti suuri ilo, kun minua pyydettiin mukaan. Mulla on kolme siskontyttöä ja vietän heidän kanssaan paljon aikaa. Mimmien oikeudet ovat lähellä sydäntäni, että he saisivat elää ihmisarvoista elämää ja toteuttaa unelmiaan, Ina riemuitsee.
Ina haluaa tuoda tämän päivän someen rohkaisun kulttuuria. Hänen mielestään erityisesti tyttöjen on tärkeää iloita toisten kasvusta ja menestyksestä. Kenenkään ei pitäisi jäädä elämän ulkopuolelle oli kuka tahansa ja kotoisin mistä tahansa.
– Maailman epäreiluus herättää voimakkaita tunteita ja herkkänä ihmisenä saatan uppoutua surullisiin tarinoihin. Sen sijaan haluan keskittyä siihen, mitä minä itse voisin tehdä.
MimmiKummiksi liittyminen oli yksi pieni teko. Kahdeksan euron kuukausimaksu on pieni raha, mutta se voi muuttaa asioita.
– Minä ehkä näe, mitä se saa aikaan, koska se ei tapahdu lähellä. Luotan kuitenkin Fidan työhön ja siihen, että sitä tehdään pitkäjänteisesti. Minä saan olla yhtenä avun lenkkinä, Ina toteaa.
Samaan hengenvetoon hän alkaa pohtimaan sitä, että mitä jos kaikki olisivat MimmiKummeja. Kuinka monen mimmin elämä muuttuisi radikaalisti?
– Ajattelen, että on minun velvollisuuteni antaa niille, joissa on sama potentiaali kuin minulla, mutta haastavammat olosuhteet.
Jokaisella mimmillä kuuluisi olla lupa näkyä ja lupa kuulua.
Lupa näkyä ja kuulua
Ina ajattelee, että jos hän tai joku muu saa kukoistaa täydessä potentiaalissaan, lisää se hyvinvointia, tasa-arvoa ja innovaatioita. Yrittäjänä Inaa inspiroi erityisesti se, miten yrittäjyyskoulutus on mahdollistanut esimerkiksi Keniassa nuorille naisille omien yritysten perustamisen.
– Me olemme kaikki aktiivisia toimijoita. Kysymys on vain siinä, miten voidaan valjastaa se parhaimmalla tavalla. Siinä me tarvitsemme toisiamme.
Ina on kiitollinen siitä, että on saanut itse mahdollisuuden käyttää omia lahjojaan. Valokuvaus, koulutusten pitäminen ja vaikuttajamarkkinointi ovat hänen tapansa palvella ja vaikuttaa omassa pienessä piirissään.
– Yhtä lailla ne mimmit muualla päin maailmaa voivat olla vaikuttajia omassa yhteisössään, Ina painottaa.
Siihen he kuitenkin tarvitsevat tukea ja rohkaisua – joskus ihan Suomesta asti. Me voimme olla yhtenä lenkkinä isossa ketjussa, jossa mimmit saavat paremmat työkalut. Näin mimmien mahdollisuus ottaa oma elämä haltuunsa vahvistuu. Mimmivoima saavuttaa täyden potentiaalinsa.
Mitä sitten on mimmivoima? Ina määrittelee sen olevan kykyä olla herkkä ja kykyä toimia. Se ei ole kovuutta vaan avoimuutta elämän pienille ja suurille ihmeille. Mimmivoimaa voi olla jokaisessa ja se on jokaisessa erilaista.
– Joskus katson vaikeina aikoina kuvaa itsestäni viisivuotiaana pikku-Inana. Miten puhun hänelle? Uskon, että meissä asuu kaikissa se lapsenomainen elämää pelkäämätön mimmi, joka ei kysy saako elää täyttä elämää, Ina pohtii.
Ina haluaa omalta osaltaan olla luomassa mahdollisuuksia muille. – En voi vaikuttaa siihen, mitä muut tuovat huoneeseen. Voin vaikuttaa vain siihen, mitä itse tuon. Tiedän ja uskon, että rohkaisun voima voi muuttaa maailmaa.
– Jokaisella mimmillä kuuluisi olla lupa näkyä ja lupa kuulua.