Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

”Kuultiin kymmeniä räjähdyksiä” — suomalaisryhmä oli paluumatkalla Israelista, kun Hamas hyökkäsi maahan

 

Gazan kaistale. Kuvituskuva: Unsplash

Hamas hyökkäsi poikkeuksellisen laajamittaisesti Israeliin lauantaina 7. lokakuuta. Ajoitus oli suunniteltu, uskoo Jani Salokangas, joka oli juuri vieraillut suomalaisryhmän kanssa lehtimajanjuhlilla.

Lauantaina 7. lokakuuta Gazan kaistaa hallitseva, islamistinen terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Maahan ammuttiin tuhansia raketteja ja rajan yli tunkeutuneet taistelijat surmasivat ja kaappasivat ihmisiä. Israel aloitti vastaiskut Gazaan ja pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi maan olevan sotatilassa.

Tiistaina 10. lokakuuta Israelin mukaan Hamasin hyökkäyksessä surmansa on saanut yli 900 ihmistä, Gazan hallinnon mukaan vastaiskussa on kuollut lähes 700. Tiistaina Israel sanoi 1 500 Hamas-taistelijan saaneen surmansa Gazassa ja sen lähialuella Israelissa. Loukkaantuneita molemmilla puolilla on useita tuhansia.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Suunniteltu ajoitus

Lauantaiaamuna Jani Salokangas, Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön (ICEJ) Suomen osaston toiminnanjohtaja, aloitteli suomalaisryhmän kanssa kotimatkaa Israelista Suomeen. Noin 80 hengen ryhmä oli ollut lehtimajanjuhlilla.

Aamulla puoli seitsemältä suomalaisjoukko oli bussissa matkalla lentokentälle, kun Salokankaan puhelinsovellus alkoi hälyttää. Sovellus ilmoittaa, kun Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Rautakupoli havaitsee raketteja, ja nyt niitä tuli tuhansittain.

Ben Gurionin lentokentällä lähellä Tel Avivin kaupunkia ryhmä meni kahdesti pommisuojaan.

– Siellä kuultiin kymmeniä räjähdyksiä, kun Rautakupoli ampui raketteja alas, Salokangas kertoo.

Tulee mieleen Jom kippur.

Ensimmäisiä lentoja alettiin perua aamulla, suomalaisten lähtö siirtyi lopulta 2,5 tuntia. Koko ryhmä pääsi turvallisesti kotimaahansa.

Kansainvälistä lehtimajanjuhlaa vietettiin Israelissa 29.9.–6.10., ja sitä oli kerääntynyt viettämään suuri joukko turisteja ja juutalaisia muista maista. Heti sen perään vietetään Tooran ilojuhlaa (Simhat Tora) 7.–8. päivä.

Ajoitus oli täysin suunniteltu, Salokangas uskoo.

– Tulee mieleen Jom kippur, hän toteaa.

Salokangas viittaa vuonna 1973 käytyyn sotaan, joka alkoi Egyptin ja Syyrian hyökättyä Israeliin juutalaisen kalenterin pyhimpänä päivänä.

Edessä pitkä keskustelu

Hyökkäys tuli Israelille täytenä yllätyksenä. Sitä pidetään erikoisena, koska Gazan alue on hyvin jännitteinen ja Israel on valvonut rajaa tiukasti.

– Israelissa käydään jo kovaa keskustelua siitä, miten tämä voi olla mahdollista, Salokangas sanoo ja arvelee, että sotatilan rauhoituttua edessä on pitkä keskustelu siitä, missä epäonnistuttiin.

ICEJ on reagoinut tilanteeseen aloittamalla hätäapukeräyksen.

– Tällä hetkellä avustetaan maan sisäisiä pakolaisia. Ihmisiä, jotka ovat joutuneet poistumaan kodeistaan. Heidät on evakuoitu tai he ovat pelastautuneet hyökkäysten aikana, Salokangas kertoo.

– Israelissa kansa suree tilannetta tällä hetkellä. On tuhansia omaisia, jotka itkevät läheisiään.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024