Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

KUUNTELE – Piispa Simo Peura Louhimies-kohusta: Keskustelua käytävä ilman julkista lynkkausta

 

Piispa Simo Peura otti kantaa #me too -kampanjaan ja tapaus Aku Louhimieheen Radio Dein Piispan kyselytunti -lähetyksessä. Kuva: Ariel Neulaniemi

Piispa Simo Peura otti Radio Deissä kantaa kulttuuripiirejä ravisuttavaan Aku Louhimies -kohuun. – Meidän pitäisi pystyä käymään keskustelua sillä tavoin, ettei julkisuudesta tulisi yksittäisiä ihmisiä lynkkaava ilmiö, arvioi Peura kohua.

Lapuan piispa Simo Peura vieraili keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaa-lehden toteuttamassa Piispan kyselytunti -ohjelmassa. Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa kysyi suorassa radiolähetyksessä, mitä Peura ajattelee elokuva-alalla vellovasta epäasiallisia johtamiskäytäntöjä koskevasta keskustelusta. Viime päivinä kohu on henkilöitynyt ohjaaja Aku Louhimieheen.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että tämänkaltainen keskustelu on tarpeellista yhteiskunnassa. Näitä ongelmallisia tapauksia on tullut jo niin monta esille, että se osoittaa tämän keskustelun tarpeellisuuden.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Toinen puoli tätä asiaa on se, että meidän pitäisi pystyä käymään keskustelua sillä tavoin, ettei julkisuudesta tulisi yksittäisiä ihmisiä lynkkaava ilmiö. Silloin se kääntyy itseään vastaan. Meidän pitäisi keskustella sillä tavoin, että ihmisen kunnioitus säilyy.

Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen halusi Peuran tarkentavan, onko tämän mielestä Louhimiehen tapauksesta käytävässä keskustelussa ollut merkkejä siitä, että riittävä kunnioitus ei säily.

– Kyllä tästä jossain määrin huolta kannan. Aika rajua on keskustelu inhimillisesti katsoen ollut. Voi olla, että meillä ei ole mahdollisuutta välttää tätä keskustelua. Se pitää käydä ja ongelmiin pitää puuttua, piispa Peura muotoili.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon perustama työryhmä laati maaliskuussa hiippakuntansa seurakunnille ohjeet siitä, miten kirkossa tunnistetaan seksuaalinen häirintä ja miten eri tilanteissa on toimittava.

Piispa Peura paljasti Piispan kyselytunnilla, että Lapuan hiippakunnassa on juuri työstetty vastaava ohjeistus.

– Lapuan hiippakunnan osalta meillä on viime viikolla työstetty ohjeistukset, miten puuttua tämänkaltaisiin tilanteisiin. Olemme nimenneet kolme henkilöä, joiden puoleen luottamushenkilöt, työntekijät ja myöskin yksittäiset seurakuntalaiset voivat kääntyä, jos epäasiallista kohtelua ilmenee. Nämä henkilöt sitten harkitsevat sen, kuinka näitä asioita ruvetaan käsittelemään, sanoi Peura ja kertoi, että ohjeet on lähetetty tiedoksi seurakuntiin

– Vastuu käytännössä kannetaan paikallisseurakunnissa ja tietysti kirkkoherra on siinä keskeisessä roolissa.

Kuuntele Piispan kyselytunti, vastaajana Simo Peura 28.3.2018 (toimittajina Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa, Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen, Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen ja vapaa toimittaja Danielle Miettinen):

Piispan kyselytunti on katsottavissa videotallenteena Radio Dein Facebook-seinällä.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)