Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

KUUNTELE – Uskonnontutkija: ”Kirkko elää keskellä historiallista käännettä”

 
Jyri Komulainen

– Aasiassa järjestetyssä Viikon debatissa kysymykset olisivat erilaisia kuin meillä, vaikka debatin henki löytyy ihmisiltä kaikkialta. Uskonnonvapauskysymyksestä ei siellä kuitenkaan saisi debattia aikaiseksi. Kaikki kristityt ovat siitä yksimielisiä, ja uskonnonvapauden puolella, sanoo aasialaiseen kristillisyyteen perehtynyt Jyri Komulainen.

Suomalaisten hengellisyys muuttaa muotoaan, ja kirkko elää keskellä historiallista käännettä. Kulttuuri ja perinteet kiinnittävät ihmisiä kirkkoon yhä heikommin, sanoo uskonnontutkija Jyri Komulainen.

– Henkinen muutos suhtautumisessa uskontoihin, kirkkoon ja kristinuskoon on ollut tosi raju 2000-luvulla. Sen osoittavat sekä tilastot että ihmisten arkikokemus, tietää Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jyri Komulainen.

Muutos on ollut kaksijakoinen. Puhdasverinen naturalistis-materialistinen ateismista ponnistava maailmankuva on menettänyt vetovoimaansa. Uskonnollisuus ja henkisyys kiinnostavat, mutta monen kohdalla se tarkoittaa vastausten etsimistä kristinuskon ulkopuolelta.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– Sekulaaria uskonnollista tyhjiötä ei enää vaadita, mutta se on varmaa, ettei paluuta luterilaiseen yhtenäiskulttuurin enää ole, Komulainen muotoilee.

Jyri Komulainen keskustelee suomalaisen uskonnollisuuden muutoksesta 20. toukokuuta toteutettavassa #YHDESSÄ2021-virtuaalitapahtumassa.

Radio Dein #Herätys!-aamulähetys otti varaslähdön aiheeseen ja kysyi Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Komulaiselta, millaisia muutoksia suomalainen uskonnolisuus on viime vuosikymmenten aikana kokenut

KUUNTELE [Radio Dei 17.5.2021, toimittaja Kai Kortelainen]:

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa