Kylväjän lähetyskoulutus uudistuu – Kirkon lähetystyön keskus peukuttaa

 
a_man_and_a_woman_are_smiling_in_classroom_photo_Kylvaja

Nuoria aikuisia ja seurakuntien työntekijöitä kutsutaan mukaan vahvistumaan todistajan ja lähettäjän tehtävässään myös Suomessa. Kuva: Kylväjä.

Lähetysyhdistys Kylväjä muutti lähetyskoulutustaan vastaamaan paremmin maailman muuttuneisiin tarpeisiin ja opiskelijoiden elämäntilanteisiin. Kirkon lähetystyön keskus pitää suuntaa hyvänä myös seurakuntien lähetyselämän kannalta.

Lähetyskoulutukseen on perinteisesti hakeuduttu vasta pitkän prosessin jälkeen. Järjestö ja hakija ovat ensin tutustuneet toisiinsa, on kartoitettu valmiuksia ja työmahdollisuuksia sekä tutkittu soveltuvuutta ja terveydentilaa.

Lähetyskoulutuksen aloittaminen on tarkoittanut monelle kodin paketoimista, työsuhteen päättämistä ja lasten irrottamista koulusta ja kaveripiiristä.

Dei, suomigospel, neliöb. 2.-8.7.

Lähetysyhdistys Kylväjän elokuussa alkava uusi monimuotokoulutus on suunniteltu vastaamaan paremmin muuttuneita olosuhteita, ja sen voi suorittaa työn ohessa, koulutuksesta vastaava Elisa Greye kertoo.

Hän toivoo, että yksittäisiin viikonloppumoduuleihin saadaan mukaan nyt myös monia sellaisia, jotka vasta kyselevät kutsumustaan ja paikkaansa. Esimerkiksi nuoria aikuisia ja seurakuntien työntekijöitä kutsutaan mukaan vahvistumaan todistajan ja lähettäjän tehtävässään myös Suomessa.

Identiteettiä rakentamassa

Apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg muistuttaa, että koulutuksen tarkoitus on edelleen lähetystyöntekijän identiteetin rakentuminen.

– Toiset vasta tutustuvat lähetyksen maailmaan, ja toiset valmistautuvat paketoimaan kotinsa. Koulutuksemme tarjoaa vahvan lähetysteologisen perustan molemmille ja valmiudet kohdata muuttuvan maailman tarpeet, Lindberg kehuu.

Kirkon lähetystyön keskuksen asiantuntija Vesa Häkkinen pitää tervetulleena lähetyskoulutuksen avaamista myös muille kuin lähetystyöhön valmistautuville.

– Kirkon lähetystyön keskuksen järjestämällä ”Kirkon missio – minun tehtäväni” -opintojaksolla on jo kokemusta tästä. Osa koulutettavista on lähetystyöhön lähteviä, osa seurakuntien työntekijöitä. Molempien näkökulmat auttavat hahmottamaan kokonaisuutta, jossa sekä seurakunta että järjestö ja sen työntekijät ovat tärkeitä toimijoita.

Vesa Häkkisen tehtävänä Kirkkohallituksessa on hiippakuntien ja seurakuntien missionaarisuuden vahvistaminen. Hän katsoo, että eri tehtävissä kirkon missiota palvelevien yhteinen koulutus auttaa ymmärtämään paremmin kunkin paikkaa Jumalan lähetyksessä.

Toiset jäävät reserviin

Haasteitakin on Häkkisen mukaan ollut, varsinkin lähiopetuksen toteuttamisessa.

– Osa lähtee työalueelle varsin pian rekrytointipäätöksen jälkeen, jolloin lähiopetukseen osallistumiselle ei jää tilaa. Osa taas käy lähetyskurssin ilman päätöstä lähettämisestä. Heidät koulutetaan niin sanotusti reserviin. Tästä syntyy erilaisia tarpeita, joihin olemme pyrkineet vastaamaan.

Viikonloput tarjoavat yhteisön ja pysähdyspaikan. Eikä sitä koskaan tiedä, mitä moduuli voi saada aikaan osallistujan kutsumusprosessissa.

Toinen haaste liittyy erilaisiin koulutustaustoihin.

– Tämä haaste on ollut lähetystyöhön lähtevien kouluttamisessa aina. Useimmat alkavat olla muista kuin seurakunnallisista ammateista, Häkkinen toteaa.

Lähetystyöntekijäkoulutus on ollut vuodesta 2018 saakka osa kirkon henkilöstökoulutusta. Tarkoituksena on, että osa Kylväjän koulutusmoduuleista löytyy tulevaisuudessa myös kirkon henkilöstön koulutuskalenterista.

Palvelua yli rajojen

Kylväjän koulutuksen uudistamiseen osallistunut Miika Korppi kertoo, että järjestö haluaa palvella myös koulutuksillaan monipuolisesti kristillisiä seurakuntia, järjestöjä ja muita yhteisöjä.

– Viikonloput tarjoavat yhteisön ja pysähdyspaikan. Eikä sitä koskaan tiedä, mitä moduuli voi saada aikaan osallistujan kutsumusprosessissa, nuorten aikuisten työstä Kylväjässä vastaava Korppi sanoo.

Avoimet lähijaksot alkavat syyskuussa ja ne järjestetään Kauniaisissa Suomen Raamattuopistolla. Kouluttajina toimivat muun muassa lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen, apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg ja erityisasiantuntija Taneli Skyttä.

Teksti: Danielle Miettinen

Tutustu syksyn 2024 ja kevään 2025 moduuleihin osoitteessa: kylvaja.fi/osallistu/koulutukset

 
Kylvaja artikkelibanneri