Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Kynttilänpäivän Tuomasmessussa kuultiin muidenkin uskontojen näkemyksiä valosta

 

Viime viikolla vietittiin YK:n teemaviikkoa uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen puolesta.

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikon hengessä kynttilänpäivän Tuomasmessun keskustelusaarnaan osallistui kristinuskon edustajan lisäksi juutalaisuuden, Hare Krishna-liikkeen sekä bahá’ílaisuuden edustaja.

Tuomasmessu tunnetaan siitä, että se yhdistää eri tavoin ajattelevia kristittyjä. Eilisessä kynttilänpäivän messussa keskustelusaarnassa oli mukana juutalainen opettaja, krisnanunna sekä bahá’í-yhteisön edustaja kertomassa näkemyksiään valosta. Tarkoitus oli saada mukaan myös muslimien edustaja, mutta hän joutui perumaan tulonsa flunssan vuoksi.

Yhteistyöhön muiden uskontokuntien kanssa päädyttiin YK:n julistaman uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikon innoittamana. Ajatusta oli pyöritelty jo muutama vuosi, mutta nyt tilaisuus järjestyi Fokus ry:n yhteyshenkilön Ilari Rantakarin avulla. Kulttuuri.- ja uskontoyhdistys Fokus ry:n tavoite on edistää ekumeenista ja uskontojen- ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua, johon Tuomasmessu halusi nyt omalta osaltaan ottaa osaa.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– Yhteisen tapahtuman järjestäminen koettiin liian vaikeaksi, joten päätimme kutsua näitä muiden uskontojen edustajia vieraaksi messuumme ja siten osoittaa kristillistä vieraanvaraisuutta, tuomaspappi ja toiminnanjohtaja Pirjo Kantala kertoo.

Liian radikaalia?

Palaute messuta on ollut hyvin kaksijakoista, sillä kommentteja on tullut sekä puolesta että vastaan. Monet ovat paheksuneet ideaa yhteistyöstä muiden uskontojen kanssa liian radikaalina.

– Tarkoitus ei ole tehdä tästä mitään perinnettä, mutta ajattelisin, että kyllä vahva kristillinen identiteetti kestää muidenkin katsomusten tarkastelun. Mielestäni meillä on varaa käyttää yksi vuoden 47 messusta tällaiseen, Kantala toteaa.

Käydyn keskustelusaarnan järjestämisen taustalla ovat YK:n teemaviikon lisäksi mm. Pariisin tapahtumat ja tälläkin hetkellä maailmassa käytävät sodat.

– Ajatuksena oli se, että pysähdytään kuuntelemaan miten toiset ajattelevat. Näin voitaisiin oppia antamaan arvoa sille, mikä on toiselle pyhää mitenkään väheksymättä sitä. Ihan kuten jokainen toivoo, että muut kunnioittaisivat sitä, mikä itselle on pyhää, voi itse vastavuoroisesti tehdä saman, Kantala sanoo.

Valo-teemana

Keskustelusaarnan puheenvuorot keskittyivät valo-teeman ympärille. Kukin osapuoli sai kertoa valon merkityksestä omassa katsomuksessaan. Tämä ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaalan mielestä.

– Raamatun näkökulmasta muiden uskontojen valot ovat oikeastaan pimeyttä, Junkkaala toteaa.

– Jumalanpalveluksen idea menee pilalle, jos Kristus-valo ei saa loistaa Jumalan sanan kautta.

Taustalla vaikuttaneesta YK:n teemaviikkoa Junkkaala kommentoi seuraavalla tavalla:

– YK ei toistaiseksi määrää kirkkomme jumalanpalvelusten sisältöä. Uskontojen kohtaamiselle ja vuoropuhelulle pitää olla omat fooruminsa jossakin muualla.

Messu on katsottavissa kokonaisuudessaan Tuomasmessun kotisivuilta Agricola-TV:stä.