Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Kynttilät valaisevat Töölönlahden perinteisenä Hiroshima-iltana 6.8.

 

Hiroshima-ilta Helsingissä 2019. Kuva: Rauhanliitto

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja kokoonnutaan muistamaan perjantaina 6.8.2021 kello 21 alkaen Töölönlahdelle, Oopperan amfiteatterin luokse.

Perinteistä Hiroshima-iltaa on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan. Tapahtuma on kerännyt vuosittain satoja ihmisiä muistamaan atomipommien uhreja. Tapahtuman järjestävät Suomen RauhanliittoSvenska Fredsvänner i HelsingforsHelsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta.

Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa 6.8.1945. Yksi pommi tuhosi koko kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin, 9. elokuuta, saman kohtalon koki Nagasakin kaupunki.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Ydinaseiden humanitaariset seuraukset olivat hirvittävät. Vuoden loppuun mennessä Hiroshimaan pudotettu pommi oli tappanut arviolta 140 000 ihmistä ja Nagasakiin pudotettu pommi arviolta 74 000 ihmistä. Pommituksista hengissä selvinneet kärsivät terveysongelmista ja sosiaalisesta stigmasta koko elämänsä ajan.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja kokoonnutaan muistamaan perjantaina 6.8.2021 kello 21 alkaen Töölönlahdelle, Oopperan amfiteatterin luokse. Atomipommien uhreja muistellaan japanilaisen perinteen mukaisesti laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Kynttilälyhdyt lasketaan mereen noin kello 22. Lyhtyjä voi ostaa halutessaan paikan päältä (2 euroa/kappale). Maksuvälineenä käy MobilePay tai käteinen tasarahana. Tapahtuman järjestäjät huolehtivat myös ympäristöstä  – lyhdyt kerätään pois vedestä tapahtuman lopuksi. Tulethan paikalle vain terveenä. Tapahtuma striimataan Facebookissa. Katso lisätiedot tapahtuman Facebook-sivulta.

Puhujina tilaisuudessa toimivat yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen ja kosmologi ja kirjailija Kari Enqvist. Musiikista vastaavat laulaja Emma Salokoski ja harmonikkataiteilija Johanna Juhola.

Hiroshima-päivänä järjestetään tapahtumia ympäri Suomea. Katso kaikki tapahtumat Rauhanliiton sivulta. 

Lisätietoja: Virve Louekari, viestinnän ja varainhankinnan asiantuntija, Suomen Rauhanliitto, virve.louekari@rauhanliitto.fi, p. 040 099 8275

Lähde: Tiedote. 28.7.2021 09:03:00. Kirkko Helsingissä

 

Aiheet