Diakoniatyöntekijöillä on ensi käden tietoa ihmisten arjesta, ja tällä hetkellä he ovat huolissaan erityisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien ihmisten tulevaisuudesta. Tämä käy ilmi tuoreesta kyselystä.
Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta -yksikön asiantuntijat tekivät diakoniatyöntekijöille kyselyn lokakuun lopussa. Kyselyssä diakoniatyöntekijöiltä tiedusteltiin hallitusohjelman vaikutuksia heidän työhönsä. Vastaukset annettiin anonyymisti. Kyselyllä haluttiin tuoda näkyväksi diakoniatyöntekijöiden hiljaista tietoa haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien arjesta.
Kyselyyn vastanneista diakoniatyöntekijöistä 97 prosenttia oli huolissaan haavoittuvassa asemassa olevien tulevaisuudesta. Vastaajista 93 prosenttia arveli eriarvoisuuden lisääntyvän yhteiskunnassa ja 90 prosenttia uskoi mielenterveysongelmien lisääntyvän tulevaisuudessa.
Diakoniatyöntekijät kantavat erityistä huolta lapsista, jotka eivät itse voi vaikuttaa perheensä taloustilanteeseen. He näkevät köyhyyden aiheuttavan monia vakavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten levottomuutta, väkivaltaa ja rikollisuuden lisääntymistä.
”Asiakkaat ovat jo nyt erittäin tiukilla”
”Diakoniatyöntekijät pelkäävät, että nyt tehtävien leikkausten kustannukset ovat suuremmat kuin niillä aikaansaadut säästöt” asiantuntija Tiina Saarela kiteyttää diakoniatyöntekijöiden tunnelmat.
Vastauksista poimittua: ”Asiakkaamme ovat jo nyt erittäin tiukilla. Nyt ei olisi yhtään varaa lisätä taloudellista ahdinkoa. Sillä tulee olemaan erittäin laaja-alaiset vaikutukset tulevaisuudessa, ja se tulee paljon kalliimmaksi. En ole diakoniatyössä ikinä tavannut yhtään ihmistä, joka haluaisi elää yhteiskunnan tukien varassa siksi, kun tuet olisivat niin hyviä.”
Avoimista vastauksista heijastui myös näkemys hallituksen tietämättömyydestä vähävaraisten arjen todellisuudesta.” Tervetuloa käymään diakonian ruokajonoihin, niin näette todellisuuden”, kiteytettiin eräässä vastauksessa.
Diakoniatyöntekijät ennakoivat, että toimeentulotukiasiakkuus ja asunnottomuus tulevat lisääntymään hallituksen suunnittelemien toimien seurauksena. Ahdistuneisuuden, lamautumisen ja toivottomuuden uskotaan lisääntyvän sekä luottamuksen tulevaisuuteen heikkenevän.
Diakoniatyöntekijät puhuvat erityisesti osatyökykyisten puolesta. Heidän mukaansa osa-aikatyön mahdollisuuksia pitäisi lisätä.
Diakoniatyö on kirkollisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tekemää työtä. Se vahvistaa osallisuutta ja lievittää yksinäisyyttä. Keskeistä diakoniatyössä on, että ihminen kohdataan, siis nähdään ja kuullaan, kiireettömästi ja kokonaisvaltaisesti.
Kysely toteutettiin 18.10.-1.11. ja siihen vastasi 112 diakoniatyöntekijää.